Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kasvihuonekausi avattu

Vapun kunniaksi tein työpäivän lippalakissa. Tiedäthän, että "Kyl hat hyvä lak o, jos vaa o hyvä hatlak, mut kyl liplak o ai liplak". Näin sanoo isäni ja hän on viisas mies. Töiden jälkeen sormia jo syyhysi valtavasti päästä fyysisiin töihin. Sääkin oli lämpimämpi kuin koko viime kesänä. Päätin, että tänä vuonna kasvihuoneviljely alkaa ainakin ajoissa. Niinpä kiikutin kaikki tomaatin ja paprikan taimet pihalle. Aloimme Isännän kanssa tositoimiin.


Purkit tyhjennettiin vanhoista röhnistä kottikärryyn, joka taas tyhjennettiin pellolle. Purkkeihin laitoimme pohjalle kerroksen lantaa ja sen päälle hyvä kerros turvetta. Ja 50 purkkia tulikin kaikkiaan.


Nyt ovat purkit siististi ei niin siistissä pihakasvihuoneessa. Pöydän keskelle sijoitimme köyhän miehen lämpöpatterin eli vesipulloja. Päivän aikana ne lämpenevät ja illan tullen luovuttavat lämpöä, jolloin lämmitystarve vähenee. Ja ihan totta, kaivovesi on tuon väristä, valitettavasti. Sitä emme siis juo.


Pullojen lisäksi lämpöä tuovat tynnyrillinen vettä, joka toimii myös lämmönlähteenä. Laitoimme myös lämpöpuhaltimen, sillä yöt ovat vielä melko viileitä.


Kuten arvattua, kaikkialta voi löytyä mitä tahansa. Tällä kertaa huomioni kiinnittyi kasvihuoneessa erikoisiin peltiputkiin, jotka esille kaivettuani paljastuivat kanojen (tai muidenkin lintujen) ruokinta-automaateiksi. Ja ihan varmasti tulevat käyttöön. Näissä oli jotain silmää miellyttävää, ehkä juuri peltisyys ja värit.


Muuten tämäkin kasvihuone on aivan kauhea sisällöltään. Käytävät ovat niin täynnä, ettei perälle pääse mistään.


Joskus nämäkin rojukasat pitäisi siivota, mutta on sitä siivottavaa niin paljon kaikkialla, etten todellakaan uskalla luvata näiden tulevan kuntoon lähiaikoina. Ehkä siinä vaiheessa on pakko, kun loput taimet pitäisi saada tänne. 


Oven alta piti kaivaa maata pois, että sen saa kiinni. Oviin pitäisi keksiä vielä joku salpasysteemi, jotta sen saisi pidettyä kunnolla kiinni.


Kasvihuoneessa on nyt kaikkea sitäkin tavaraa, jota on muualta löytynyt. Sitten olemme tuoneet jo omia tarvikkeitakin tänne. Aikoinaan kasvihuoneessa on ollut vesikiertoinen lämmitys, putket ovat vielä paikoillaan. Navetan kattilan kautta on tänne saatu lämpöä. 


Jotain pientä viimeistelyä kaipaa julkisivukin. Kun saamme tehtyä sellaisen nätin kasvihuoneen tien toiselle puolen, saa tämä hökötys purkutuomion. Ei se oikein ole tällaisenaan mikään pihan komistus, tämäkään.


Pieniä kilejämme kävi katsomassa peräti viisi yllätysvierasta, mikä oli oikein mukavaa. Ja kilit näyttivät parhaat puolensa ja olivat oikein mallikelpoisia vintiöitä pomppuineen ja ravaamisineen.

4 kommenttia:

 1. Kiitos vesipullovinkistä, taidan kokeilla minäkin meidän kasvihuoneeseen. Toimiva kasvihuone on pääasia, ei ulkonäkö :)
  Ruokinta-automaatit oli hieno löytö, nuo taitavat maksaakin jonkin verran uutena hankittuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta, toimivuus on tärkeämpi! :) Ruokinta-automaatit oli kiva löytö. Kaikki ei sentään täällä ole pelkkää roskaa.

   Poista
 2. Mun äiti sanos:"Kyl liplak net lak o, jos se net liplak o."

  VastaaPoista