Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Puutarhan huoneet ja käytävät mietinnässä

Puutarhassa kaikki ei saisi olla näkyvissä heti ensimmäisellä silmäyksellä. Aika hyvin Kivimäessä näin onkin, mutta pientä tarkentamista uudistetun puutarhan kanssa vielä on. Haluaisin, että selvät kulkuväylät ohjaisivat kulkua eteenpäin. Jo hyvä kohta on siinä, missä tieltä lähdetään talon kohdalta kohti marjatarhaa. Edessä voi nähdä lammikon, vaikka se aika hyvin naamioituu nyt pusikoiden taakse. Kulkuväylä on tasaista nurmikkoa.


Paviljonkitasanteelle erkanee pienempi polku, mutta tasanne muodostaa jo hauskasti oman huoneensa rajauksineen.


Kulkuväylä on pätkän verran suora. Oikealla oleva marjatarha tulee jäämään kirsikkakujan taakse. Näin sinnekin muodostuu oma huoneensa.


Marjatarhaan pitää keksiä takaseinäksi jotain, joka toimii samalla tuulensuojana. Puut pitää kaataa tuosta lammen vierestä pois kunnostuksen yhteydessä.


Eniten mietityttää tuo välitila marjatarhan ja kasvihuoneen välillä. Kahden hyötytarhan välille haluan turhamaisesti alueen, joka on vain kaunis. Koripajujen alue tulee vilpoisaksi varjolevähtämöksi, mutta tilaa on aika paljon muullekin kasvillisuudelle. Polku kulkee kauniisti mutkitellen tuon alueen läpi.


Tässä kohtaa polku haarautuu. Oikealle menevä mutkittelee perennapenkin reunaa pitkin kasvimaalle ja vasemmalta pääsee kasvihuoneeseen, portille ja tielle.


Portilta katsottuna näkyy ensin vain kasvihuone. Tämäkin kulkuväylä selkeytetään niin, että haarautuminen ennen kasvihuonetta näkyy paremmin.


Siivosin jo hieman tuota kasvihuoneen edestä kulkevaa väylää. Siinä on vielä kaikenlaista risua ja rikkaruohoa poistettavana, jotta kulku sen kautta kasvimaalle toimisi paremmin. Tuosta oikealta on taas lähtenyt reilusti muovia ja styroxia.


En ole enää niin jyrkän kielteinen tälle perennapenkille. Toki sen joutuu kaivamaan ja mylläämään, mutta jonkinlainen istutusalue tuossa tulee olemaan liikenteenjakajana. Tässä siis kulku haarautuu oikealle kohti marjatarhaa ja paviljonkitasannetta ja vasen haara menee kasvimaalle.


Kasvimaalta katsoen suoraan lähtevä väylä kulkee mutkitellen välitilan läpi ja oikea väylä on kasvihuoneen edestä kulkeva reitti.


Trenkituvan pihan muodostaa oman huoneensa, mutta kulku sinne kasvihuoneen luota on vielä hieman liikaa peitossa. Mitähän materiaalia nuo kulkuväylät olisi parasta olla? Nyt ne ovat lähinnä nurmikkoa tai vuohenputkea.


Lauantaina on monella kevätjuhla. Sen kunniaksi tässä sinulle Suvivirsi vanhalla nuotilla ja sanoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti