Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Kukkia ja tunnistettavia

Istuskelin tuossa varjolevähtämössä ja katselin maisemia. Paljon on kesken vieläkin noilla jo aloitetuilla alueilla. Edessä näkyy korkeimpana vaahteraa, vasemmalla kukkivaa punalehtiruusua, sitten rivi vadelmaa (hävitysuhan alla marjomisen jälkeen), vuohenputkea karviaisen vieressä ja sitten näkyykin vasta säilytettävää jalopähkämöä. Alempana tilanne on parempi, vaikka vasen laita on vain laiskankitketty (maata myöten, ei juurineen).


Siirsin tuonne tämän kasvin, jota en tunnista. Epäilen sitä kuitenkin jalokelloksi, sillä sen lehdistö aukeaa samaan tapaan. Ensin tulee näkyviin pallukka, joka aukeaa kahdeksi lehdeksi. Voi se olla ihan joku muukin. Tunnistatko?


Kurjenpolvia on monta eri lajia. Kurjenpolvien sukutauluja en ole tutkinut, joten minulle ne ovat vain kurjenpolvia. Olisi toki hyvä niitä tunnistaakin. Tunnistan tienvierillä kasvavan kurjenpolven ja idänkurjenpolven. Alla ei ole kumpikaan niistä.


Keijuangervorivin takana on paljon kasveja, joihin en viime vuonna ehtinyt kiinnittää huomiota. Tämäkin on jäänyt täysin mysteeriksi.


Epäilin mäkitervakoksi, mutta ei sillä ollut tahmeaa vartta. 


Tämän pallukan tunnistan pioniksi. Se on tämän pihapiirin komein pioni.


Nurmikonleikkuun jälkeen takapiha näyttää oikein hyvältä näin kauempaa katsoen.


Kuttujen syömien sinisten orvokkien tilalle piti laittaa uudet kukkijat. Tällä kertaa neilikkaa, kukonharjaa ja valkoista orvokkia, joka oli vielä hyvässä kunnossa amppelissa.


Pitkä penkki on vielä paikoillaan, mutta lähes kaikki varjoliljat sain siirrettyä. Tein taas pikaisen laiskan emännän kitkennän. Eipä nyt näy ainakaan vuohenputken kukintoja.


Kauhistelen edelleen, että tulin luvanneeksi paikalliselle puutarhayhdistykselle puutarhamme vierailukohteeksi elokuun alussa. Mitä minä oikein kuvittelin? Ehkä tämä painii sarjassa "monien mahdollisuuksien tulevaisuuden piha" tai jotain. :D

12 kommenttia:

 1. Mäkitervakoksi epäilemäsi kasvi voisi olla käenkukka, luontoportti nimisestä palvelusta katsoin. Toista kasvia en tunnistanut. Sinulla on tekemistä elokuun alkuun mutta perennapenkki ja kohta kerrallaan. Ne kitkemistalkoot tai joku muu sellainen päivä? E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se taida olla käenkukkakaan. Ehkä se vielä selviää. Toinenkin on helpompi tunnistaa, kun se lopulta kukkii. On tässä tekemistä, että saa edes johonkin kuntoon pihat ennen arvovaltaisen puutarhaväen saapumista. :)

   Poista
 2. Juuri noin voit pihasi esitellä monien mahdollisuuksien piha..:)

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen kasvi näyttää verikurjenpolven valkoiselta ja 0isko toinen rantakukka. terv. Marjatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakukalta kai tuo eniten näyttää minunkin mielestäni. Pitääpä oikein perehtyä noihin kurjenpolvien saloihin, että oppii tunnistamaan. :)

   Poista
 4. Kurjenpolven veikkaan olevan valkoinen tuoksukurjenpolvi. Jos siinä on voimakas, vähän mäntysuopamainen tuoksu niin sitten olen oikeassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä käydä huomenna nuuskimassa, olisiko tuoksuva versio. :)

   Poista
 5. Oletkin saanut jo vastauksia, mutta jos minäkin vielä.... ensimmäinen näyttää minustakin jalokellolta. mutta tuossa on aika selvästi näkyvät lehtiruodit. Jalokellon lehti on minusta sileämpi. No, kukkahan sen nimen aikanaan selvittää. Seuraava on minustakin tuoksukurjenpolvi. Käenkukalla taas on ihan erilaisen mallinen kukka. Tuo näyttää minustakin rantakukalta.
  Ja hei, ei puutarhan tarvitse olla viimeisen päälle kunnossa kun katsojia tulee. Luulen, että teidänkin puutarha kiinnostaa monia juuri siksi, että haluavat nähdä, mitä kaikkea siellä on jo saatu aikaan. Ja sitäpaitsi saatatte saada kävijöiltä hyvinkin käyttökelpoisia ideoita. Hyvä, että olet ilmoittautunut mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtii vielä. Saa nähdä, mikä tuo mysteerikasvi on, kunhan kukkii. Ei sen lehdet tosiaan ihan jalokelloltakaan näytä. Kyllä kai tuo kurjenpolvi on se tuoksukurjenpolvi. On se niin, että lähinnä voin esitellä ensin kuvin, millainen puutarha oli ja mitä tähän mennessä on tehty. Ideoita tarvitaan aina. :)

   Poista
 6. Nää tunnistus jutut on kivoja. eka vois oll kyll toi jalokello. Jotenkin tulee mielee isokissanmintunlehdet? Toka taas peittokurjenpolvi.Kurjenpolvet on vaikeita erottaa mutt yks mist ne helposti erottaa on tuo lehtie liuskaisuus..
  esim.verikuljenpolvella mun miälest enempi syvänliuskainen lehti..hmm Kurjenpolvien värikin vaihtelee varsinkin jos lähellä toinen niin saattavat toki hiukka risteytyy.
  no joo tuo viimeinen sitt taas on loistosalvia varmast joku sensation lajike..rose? Kovasti vois kallistuu rantakukankin puoleen mutt kukinto ei oikein ainaka tos kuvas täsmää..rantakukan varsi on neliömäine ja tarkasti särmikäs ja sen tunnistaa heti käteen.
  Jos kallistut salvian kannalle ota kasvi esille on tosi näyttävä ja levistyy kivasti ja sinullahan on tilaa näyttäville kasveille. Kerro miten kävi.
  Eli meni puhtaasti veikkauksen puolell tää homma..heh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka ei sitten ollutkaan jalokello, vaan jotain ihan muuta, jota en edelleenkään tunnista. Se tulee pian uudelleen tunnistettavaksi. Tuo rantakukka ei minustakaan ollut ihan tyypillisen näköinen, mutta salviaksi se sopisi paremmin. Pitääkin tehdä taas uusi tunnistuskierros, sillä kyllä näitä oudompia vielä riittää.

   Poista