Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Pihasuunnitelman väliaikakatsaus

Tammikuussa innostuin oikein pilvisenä ja synkkänä päivänä suunnittelemaan Kivimäen pihoja. Nyt on aika pitää pieni väliaikakatsaus tähän suunnitelmaan.

TEHDYT

Kuivurin ympärys on siivottu. Edessä ollut iso istutusalue on purettu ja kasvit siirretty muualle.


Syksyllä tehty uusi istutusalue on viimeistelty. Sen istutuksetkin ovat suurelta osin jo valmiina. Alatasanne on myös tehty keväällä, sen istutukset ovat paikoillaan. Takana ollut pöheikkö on taltutettu, sinne voisi istuttaa vielä muutaman isomman pensaan.


Kasvitarhan kaikki styroxit ja muovit on kerätty pois, maa muokattu ja tasattu. Istutuslaatikot ovat paikoillaan multineen ja jo kylvettyine vihanneksineen. Perunapelto on tehty. Maa on valmiina mansikkamaalle ja raparperitarhalle.


Keijuangervot on siirretty risteysalueelta ja istutettu uuteen paikkaansa kuivurin rampista eteenpäin.


Talolle menevän tienreunan kuuset on kaadettu ja porttialue on nyt siisti. 


Vanha kasvihuoneen raato on purettu, roskat poistettu ja alue siistitty. Kirsikkapuut on jo istutettu. Satokauden jälkeen tarhaan siirretään herukkapensaat, karviaiset ja pensasmustikat.


Tasanteelle koottiin paviljonki, jonka tuuli hajotti.


Paviljongin korjauksen ajaksi tasanteelle laitettiin puutarhakeinu, joka on ajoittaisista nurinmenoistaan huolimatta pysynyt paikoillaan. Tasanteelle laitettiin myös valkoinen kaide, jota ei ollut suunnitelmassa.


Navetan päädyn alue on siivottu, vaikka istutuksia siihen ei ole vielä lisättykään. Kunhan Isäntä saa tuon kannon tasattua kivi nostetaan kannon päälle kanneksi.


Autotallin vieressä ollut kasa ehti kasvaa käsittämättömiin mittoihin ennen ensimmäistä tyhjentämistään. Jätettä vietiin pois murskattuna 80 kuutiota. Sen jälkeen seinustalle on jo ehtinyt tulla uusi kasa, joka odottaa vuoroaan.


Alapihan kallellaan ollut koivu on kaadettu ja siitä on kerätty lähes kaikki oksanpäät vuohille talviruuaksi. Rungossa on vielä tekemistä joksikin aikaa.


TEKEMÄTTÖMÄT

Syreeniaita odottaa vielä tekemistään. Samoin se jäljelle jäävä kukkapenkki on vasta suunnitteluasteella.


Tien vierustan istutusalueet ovat vielä osittain jäljellä. Marjapensaat ovat vielä siirtämättä marjatarhaan. Pajuangervoa voisi vielä enemmän karsia pois.


Kukkulan päällä oleva resuinen mänty on yhä paikallaan. Kukkulan istutuksille on tehty vain kevätsiivous ja muoveja on poistettu niin paljon kuin repimällä on lähtenyt. Tämän alueen suurempi kunnostus on jonkun toisen vuoden urakka.


Puutarhalampi on vielä kunnostamatta. Ympärillä olevat isot puut ja pensaat pitää poistaa sitä ennen. Tämäkin jää varmaan jollekin toiselle vuodelle.Aitta-alue on viimeistelemättä ja polkukin vielä tekemättä. Tämän kesän aikana tämä alue tulee varmaan lähes valmiiksi, jos syreenintaimet saadaan kaivettua alta pois. 


Pihalla oleva kasvihuone saa olla paikoillaan niin kauan, että uusi kasvihuone on valmis. Eikä sen valmistumisesta ole vielä mitään tietoa, eikä ainakaan tänä vuonna ole aiheellistakaan. Kunhan jonkinlainen viemäröintisysteemi saadaan pihan poikki rakennettua, voi aloittaa pihan varsinaisen rakentamisen. Lipputanko ei varmaan tule kuitenkaan tuohon, sillä emme muista seurata liputuspäiviä niin tarkkaan, että muistaisimme ajoissa nostaa lipun salkoon, saatikka sitten illalla laskea sen alas.


Kanat toivoivat ulkotarhaa, mutta sitä emme ehtineet keväällä tehdä. Niinpä siivekkäät saivat viettää lantalassa varhaisimmat ajat ja lainsuojattomina karkailivat avonaisen taivaan alle. Ehkä ensi vuodeksi kevättarha olisi aiheellinen.


Paljon on jo tehty, enemmänkin, mitä suunnitelmassa oli, mutta vielä riittää tekemistä joksikin aikaa. Eiköhän suunnitelma ole edennyt ihan hyvää vauhtia.

8 kommenttia:

 1. Paljon olette tehneet mutta vielä on jäljellä. Onneksi kesää riittää ja syksyllä sekä ensi vuonnakin ehtii. Ajattelin että puutarhalammen ympärillä olevia pensaita voisit siirtää syksyllä tehtyyn tuvan vieressä olevan penkin ympäristöön. Tämän lisäksi aitan vieressä olevat syreenien taimet voisi käyttää mainitsemaasi aitaan. Olet varmaan tehnyt samat huomiot. Sanoisin että olette hyvin suunnitelmassa. Vieläkö järjestätte talkoita? E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä puutarha koskaan valmiiksi tulekaan. Tuoksuvatukka on vähän turhan hyvin leviävää pensasta trenkituvan lähelle, mutta kyllä sitäkin johonkin saa jäädä. On se kaunis kukkiessaan. Syreeniaita tehdään noista aitan alueen syreenin aluista, kunhan saadaan kaivettua hyvä istutusoja jollain kaivurilla. :)

   Poista
 2. Mielettömän paljon olette saaneet jo aikaiseksi, ihan jo poistetun muovin määrä on iso. Suloiset tiput :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella paljon vaikuttaa styroxin ja muovin väheneminen ihan yleisilmeeseen. Nyt pihamme näyttää enemmän ihan tavalliselta pihalta, jossa on vielä tekemistä. Ennen täällä näytti ihan kaatopaikalta. :)

   Poista
 3. Todella paljon olette tehneet. Teillä on niin iso piha-alue että siinä on kyllä tekemistä. Piha-alueen suunnittelu on kivaa! - Mukavaa alkavaa viikkoa! Meillä vielä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on jo aurinkoista. Pihasuunnittelu on mukavaa puuhaa, mutta myös toteuttaminen on. Toteuttaminen on vaan paljon hitaampaa. :)

   Poista
 4. Olettepa saaneet paljon aikaan! Näyttää niin hyvältä. Kanat taitavat olla vain tyytyväisiä, kun saavat vapaasti käyskennellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin jälkikäteen katsoen itsekin ihmettelen, miten paljon on jo tehty. Kyllähän kanat pitävät vapaudestaan, mutta onhan siinä omat uhkansakin. :)

   Poista