Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Heinäpouta

En ole koskaan ollut heinäpellolla heinätöissä. Ennen tätä päivää, tarkoitan. Tänään tilanne tuli korjattua, sillä päivä oli poutainen ja paras mahdollinen heinäpäivä. Toukokuu oli niin lämmin ja aurinkoinen, että heinä ennätti korjuuvaiheeseen normaalia aiemmin. Ja mikä onkaan kauniimpi keskikesän maisema kuin heinäseipäät pellolla. Haaveeni on nyt käynyt toteen, enkä voi lakata hymyilemästä.


Koska heinänteko oli minulle ihan uutta, opiskelin talvella ison eepoksen heinätöiden historiasta. Tänään kaikki oppi pääsi käytäntöön. Työ alkoi jo eilen, kun Isäntä niitti ison alueen pellosta valmiiksi.


Heinäseipäitä meillä oli onneksi valmiina ylisillä, ettei tarvinnut ihan alkeista aloittaa. Tosin osa seipäistä oli turhan tylsiä yläpäästään, joten niitä piti terottaa heinän sujuvamman seivästyksen takaamiseksi.


Kun valmiiksi niitetty alue oli seipäillä, kaadettiin vielä lisää tuoretta heinää.


Ihan koko heinäpelto ei valmistunut runsaan parin tunnin aikana, mutta ehtiihän heinää tehdä lisääkin hyvien poutasäiden aikana.


Heinätöissä olivat myös Käpy, Ansku ja Tuuli. 


Nyt pellollamme on mitä kauneinta keskikesän perinnemaisemaa seuraavat pari viikkoa.


Piti vielä illalla käydä katselemassa ja ihastelemassa upeaa näkyä. Saatat sinäkin nähdä nämä isolta tieltä ohi kulkiessasi.

11 kommenttia:

 1. Tosi upeaa saada nähdä seivästettyä heinää niiden rumien paalien sijaan.

  VastaaPoista
 2. Nyt on alettukin taas tekemään heinää seipäälle..enempi näkee vai kiinnittääkö siihen paremmin huomiota. Lapsena mummolassa tuli tuo tehtyä ja ei niin mieluist hommaa ollu. Seipäilt keräämine taas oli kivaa ku sain painaa kuorman päällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaa ja hikistä hommaahan se on lämpimänä aurinkoisena päivänä. Siihen lisätään vielä paarmat, niin ei varmasti tunnu hyvältä. Nyt ei onneksi ollut vielä paarmoja kuin satunnaisesti joku eksynyt yksilö. Seipäiltä keräämistä odottelen jo innolla. :)

   Poista
 3. Uskon,etta tuosta nakymasta kylla nauttiikin.
  Itse olin lapsuudessa kaiket kesat mummolassa heinapellolla ja siita on aivan ihanat muistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvaa Juhannusta teille!

   Poista
  2. Oli tuo niin mukavaa työtä hyvässä porukassa ja leppoisissa, joskin hikisissä tunnelmissa. Hyvää juhannusta myös teille sinne! Ei se ihan samalta pimeässä tunnu. :D

   Poista
 4. Kannattaa antaa heinän kuivua karholla ensin muutama päivä ja vasta sen jälkeen laittaa seipäälle. Muuten ne tiivistyvät ja homehtuvat. Mutta onnea hommiin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ensimmäiset olivatkin niin tehtyjä, mutta into voitti ja loput menivät suoraan niittämisen jälkeen seipäälle. Seipäiden aluset ovat kyllä ilmavat, jotta noinkin voi kuivua hyvällä tuulella. :D

   Poista
 5. Voi miten ihanaa nähdä vielä nykypäivänäkin heinää seipäillä! Vaikka vain valokuvissa :) Lapsena tuo homma oli mulle tuttua... mutta en oo vuosikymmeniin itse tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkuthan laittavat ihan koristemielessä heinää seipäille, mutta meillä heinä tulee ihan syötäväksi. Entä jos kokeilisit pitkästä aikaa? :)

   Poista