Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Koivusta kerpuiksi

Pellon suuntaan kallella oleva koivu sai loppunsa. Se kasvoi juuri sopivassa paikassa kaatoa ajatellen, sillä sen sai kaadettua suoraan pellolle menevään aukkoon. Koivu aiheutti vielä kaaduttuaankin paljon iloa.


Kilit olivat aivan innoissaan uudesta kiipeilytelineestä ja juoksivat edestakaisin runkoa pitkin. Välillä joku mätkähti maahankin, mutta pehmeät lehdet ottivat putoajan hellästi vastaan. Lehdistö taas oli aivan huippu ruokapaikka, joten siellä pitikin viettää hetken evästaukoa ennen uutta kiipeilyä.


Käpy oli vuohista ainoa, joka ei moiseen riekkumiseen ryhtynyt. Ehkä sillä kuitenkin olisi tehnyt mieli, mutta vanhat traumat lapsista saivat sen jäämään vain kannon kohdalle. Ja kaikki muut vuohethan ovat sen jälkeläisiä, joten pitihän omaa jälkikasvuaan vahtia. Ansku meni sujuvasti kilien kanssa, eikä muistanut ollenkaan äidillistä arvokkuuttaan.


Iltapäivällä vuohien ja tyttöjen lisäksi paikalle saapui lisää väkeä. Tällä kertaa kahvin ja perunarieskojen jälkeen tehtiin kerppuja ja pilkottiin oksia pienemmiksi.


Kerppuja olikin ilo viedä ylisille talvea varten. Vuohet syövät kaikkein mieluimmin juuri lehtiä, joten kerppuja saa tehdä kesän aikana valtavat määrät.


Oksiakin tuli pilkottua mukava määrä. Tosin tuossa koivussa riittää pilkkomista vielä joksikin aikaa. Runko varsinkin on todella paksu. Jonkin verran lahon alkua oli jo tyvessä, joten ihan hyvään aikaan koivu sai kaatotuomion.


Kolmen tunnin ahkeran tekemisen jälkeen kerppuja oli jo melko hyvin valmiina. Vielä jäi jonkin verran latvaoksia, joita voimme vielä koota joutessamme.


Tämäkin keskiviikko vietettiin kauniissa säässä. Jos ensi viikollakin on poutaa, laitamme silloin heinää seipäille.

9 kommenttia:

 1. Teillä onkin ollut todellinen puuhapäivä. Paljon olette saaneet aikaiseksi. Vuohet ovat ihania! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saimme aika paljon aikaiseksi. Nyt on vuohille jotain jo talveksi varastossa, etteivät joudu pelkän heinän ja kauran varassa olemaan. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Ai niin, en edes huomannut kertoa, mitä ne kerput ovat. Juuri oksista sidottuja isoja vihtoja ne ovat. :)

  VastaaPoista
 3. Sitä olinkin kysymässä. Kivalta touhulta näyttää. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukavaa puuhaa, eikä liian raskasta. Lämmin ilma vielä lisäsi työn mukavuutta. :)

   Poista
 4. Mukavalta näyttää tei kerpputalkoot.
  lapsuudessani kaadettiin aina juhannusviikolla iso koivu josta tehtiin vastat, kerput tuokkoset ja polttopuut, talven tarpeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olimme hieman sitten etuajassa. Isolla porukalla tulee vauhdilla valmista. :)

   Poista
 5. Nuo pikkukiliy, ihania! Melkein tekisi mieli ottaa meillekin, vaikka järki sanoo muuta. Tuo kaadetun puun päällä hyppiminen näyttää niin söpöltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukilien touhuja on oikein hauska seurata. Ne ovat niin valtavan kekseliäitä ja ketteriä. :)

   Poista