Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Tuulista lypsykuttu

Päätin tehdä Tuulista lypsykutun, vaikka se on vielä nuori, eikä ole edes poikinut eli kilistellyt. Eikä siinä oikein muuta tarvittukaan, sillä Tuuli itse oli aivan samaa mieltä. Koska isot kutut saivat hyvät herkut  tullessaan lypsylle, sekin tietysti halusi niitä. Ja kun se jo muutenkin tuli mielellään lypsytasolle, oli ihan selvää, että pitäähän sitä alkaa jo lypsää.


Ensimmäisillä kerroilla ei tietenkään mitään maitoa tullut. Kunhan pesin pienet utareet ja pitelin sormissani. Se oli ihan riittävää. Enkä edes uskonut, että siitä mitenkään voisi maitoa edes tulla vielä. Tuulihan on vasta neljän kuukauden ikäinen.


Yhtenä päivänä sitten sain pienen tipan tulemaan. Eihän se ollut maitoa, vaan jotain nestettä, mutta se tuli ihan oikeasta paikasta. Joka päivä sitten puristelin sen pienen tipan, kunnes tippoja alkoi olla kaksi, kolme, ruiskaus.


Nyt Isäntäkin lypsää vuorollaan aina Tuulinkin. Ei meinannut hänkään uskoa, että Tuulista tulisi oikeasti maitoa, mutta lypsäessään sitten huomasi, että totta se oli, Tuulista tulee oikeaa maitoa. Ja jotta sinäkin uskoisit, lypsin eilen Tuulin eri astiaan. Siinä se on, ihka oikeaa Tuulin maitoa. Ei sitä vielä ihan litratolkulla tule, mutta puolisen desiä ainakin.


Kyllä se on ihan mahdollista siis saada maitoa poikimattomasta kutusta. Melkoisia eläimiä nämä vuohet!

10 kommenttia:

 1. Ihana Tuulia....päätti heruttaa tilkan maitoa, että sai herkut..:♥

  VastaaPoista
 2. Meillä oli aikoinaan kans vuohia.Ihan samallalailla kävi meilläkin, poikimaton vuohi alako tuottaan maitoa, joka tuntu täysin käsittämättömälle. Vuohelle kasvo pienen tuumen ihan kuten vanhemmilla, useamman vuoden lypsäneillä vuohillakin. Vuohihen kans eläminen on perin mielenkiintosta, viisaita elukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin kuullut, että sellaisia vuohia on, mutta en arvannut, että juuri meille osuu sellainen. :)

   Poista
 3. No ihan sama tuli mieleen juttua lukiessa. Sillon ku Marumummelin kanssa oltiin nuoria ja meillä oli vuohia, niin kyllä tuo "ihme" nähtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ihan normaalia sitten, eikä niin epätavallista kuin olin kuvitellut. :)

   Poista
 4. Meinasin kans tulla muistelemaan kun neitikutut alkovat lypsää. Ne vaan tahtoivat ja kasvattvat omatoimisesti utareet. Kutut myös lypsävät ylivuotisina. Eli niiden ei tarvitse kilistellä joka vuosi kuten lehmien.
  Me tulimme vanhoiksi ja laiskoiksi, eikä viisaiksi, siksi vuohia ei enää ole. Vähän ikävä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin Käpy ja Ansku lypsivät pari vuotta poikimisen jälkeen, mutta alkoi kyllä vähetä maito lopulta. Onneksi ei vuohien tarvitse kilistellä joka vuosi. Se on suuri etu. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kyllä nämä ovat todella symppiksiä, viisaita ja kekseliäitä. Ja ovat todella ihania, kun osoittavat tykkäämistään painamalla päänsä kainaloon. :)

   Poista