Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Luita bunkkerissa

Jännittävä hetki lähestyi. Oli tullut aika selvittää bunkkerin salaisuudet. Ensin sinne meni Isäntä. Tikapuita oli vaikea asettaa tukevasti, mutta Isäntä pääsi turvallisesti alas. Bunkkerin lattialla oli niin paljon lahoa puuta, että päätimme poistaa niitä ensin kissanluukusta. Kissanluukku onkin valtavan kokoinen, taitaisi siitä hivuttamalla mahtua ihminenkin. Poistimme siis kaikki isommat irtopuut tilasta tuota kautta. Isäntä nosteli ne alhaalta luukulle ja minä heittelin ulkopuolella ne kauemmas.


Puiden poiston jälkeen tikkaat saatiinkin tukevasti, jotta minäkin uskaltauduin alas. Minun pitää vielä varoa tuon polven kanssa, kun se ei ole ihan kunnossa. Isännällä on sellainen otsalamppu, jolla valaisee koko paikkakunnan, joten sen valossa oli hyvä tutkia tilan joka kolkka.


Eipä tila ollutkaan mikään ihan valtava holvi, mutta onhan sillä kokoa pienen talon kellariksi. Pituus on 270 cm, leveys 160 cm ja korkeus 193 cm. On ollut aikoinaan kova kaivaminen, jotta talon alle näin ison ja korkean kellarin on saanut. 


Kellarin ilmahormi menee nurkasta ylöspäin talon alle. Talon takana ja edessä olevat kissanluukut huolehtivat ilman siirtymisestä pois talon alta.


Kellarin kissanluukku menee myös etupihalle kuistin toiselle puolelle. On siinä kissalle kyllä loikkaamista takaisin, jos tuolta sattuu hyppäämään kellariin. Olemmekin pitäneet tuossa ulkopuolella ritilää, etteivät Sulevi ja Vihtori vahingossa putoaisi kellariin.


Lattia on maalattia. Sen pinnalla oli vielä valtavan paljon kaikkea puumoskaa, jota keräsimme neljä muovikassillista.


Nurkasta ei löytynyt luurankoa, mutta luita kylläkin. Selvästi on joku menettänyt henkensä ja sen jälkeen paloiteltu. Tosin tässä nyt ei ole mitään suurta tragediaa taida olla, mutta pitäähän kellarista aina jotain löytyä. Mutta emme ole vielä kaivaneet lattiaa auki. Jospa sieltä löytyisi kätketty aarre. 


Kellari itse oli kuiva ja hyväkuntoinen. Jos sinne tekee uudet tikkaat, tilaa voi hyvin käyttää säilytykseen. Mutta olisipa ollut jännittävää, jos sieltä olisi ollut joku salakäytävä kauemmas pihalle sellaiseen priesthole-tyyliin. Ehkäpä 30-luvulla ei vaan ollut sellaiselle tarvetta.

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Täällä on valtavan paljon jännittäviä tiloja tutkittavaksi. Vielä, kun löytyisi enemmän niitä torppa-ajan rakennuksia.

   Poista
 2. Jännittävää ollut teillä. Hyvä että kävitte katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli oikea löytöretkeilytunnelma. Harmi, kun mitään todella jännittävää ei löytynyt.

   Poista
 3. Ei sitten ihan niin synkkiä salaisuuksia kuin uskalsin epäillä. Mutta nyt teillä on ainakin oma väestönsuoja, kun tämä maailmantilannekin on mikä on. ;) Kellariin on varmaan kuitenkin kuljettu tikkaita pitkin aikanaan varastosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä löytynyt mitään kammottavia salaisuuksia. Tikkaita pitkin bunkkeriin on kuljettu, mutta ne olivat jo lahonneet. Pääsisiköhän tuolta pois, jos talo pommitettaisiin päältä? Pitäisi varmaan kaivaa se salakäytävä tuolta ulos. :)

   Poista
 4. Onpa mainio tila. Olisipa meidänkin talossa vastaava!

  -Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tämä hauska löytö Teillä on varmaan paljon muuta mukavaa omassa talossanne. :)

   Poista
 5. Oisikohan kellari tehty sodan varalle? Luulisi että ruuan säilytykseen ei ihan noin isoa tilaa olisi tarvinnut. Tai mistä sen tietää jos on vaikka ollut täydellinen omavaraistalous. Hieno paikka kyllä ja ehdottomasti säilyttämisen arvoine jos pysyy kuivana hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuota taida olla käytetty ollenkaan, kun mitään siihen viittaavaa ei löytynyt. Ne luutkin varmaan ovat tulleet kissanluukusta. Olisikohan tosiaan tehty sodan varalle? Hyvin paljon mahdollista sekin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Perunakellari, hillokellari, mehukellari, ihan mihin vaan kellarikäyttöön sopii edelleen. Tilaa on reilusti. Pystyy käyttämään mihin vaan, kun rakentaa laarit ja hyllyt, joita täällä ei olekaan ollut. Pitäisi vaan rakentaa sellaiset raput, että jotain tavaraa voi kuljettaa kiivetessään tai laskeutuessaan.

   Poista
 7. Tollasist kellareist tulee mielee aina ne sotakarkurit..mummo niistä kertoi että korteeri oli jossaki maan uumenis ja sinne kotiväki hivutti ruokaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tosi, tuo kävisi niin valtavan hyvin piilopaikaksi. Onhan se kyllä melko viileä, mutta muuten hyvä tila.

   Poista