Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Komero ja bunkkeri

Trenkituvan eteisen suurempi komero alkaa olla jo tyhjempi ja siellä pääsee jo liikkumaan. Tosin siellä pitää kulkea varovasti, koska lattiassa on kauhea aukko.


Tilassa on kaksi ikkunaa, joista tulee valoa. Tästä ikkunasta näkee etupihalle, tai siis pitäisi nähdä, jos ikkuna olisi pesty.


Tilaa komerossa on ihan runsaasti, kunhan ottaa kaikki nurkat käyttöön. Tätä olemme suunnitelleet vaatesäilytyspaikaksi ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä vaan komero haisee laholle, ettei sinne kannata laittaa mitään säilytettävää.


Ovi on vintin portaiden alla, mutta kyllä tuosta kulkemaan pääsee. Itse asiassa tämäkin tila on hyvin suunniteltu. Näin pienessä talossa tällaiset suuret komerotilat ovat olleet kyllä hieno lisä.


Nyt pääsin paremmin tutkimaan tuota vanhaa kaappia, jonka harmaa pintamaali on krakeloitunut. Näyttääkin siltä, että alkuperäinen maali on ollut sitä vanhaa punaruskeaa ja harmaa pinta on myöhäisempää perua.


Ovessa olikin vuosilukuja. Jos tuo ylempi pitää paikkansa, kaappi alkaa olla ihan vanhanpuoleinen, mutta näistä ei oikein voi olla täysin varma. Harmaa maali oli kyllä hyvin tyypillinen 50-luvun maali, joten se voi pitääkin paikkansa.


Lattiassa oleva aukko tietysti kiinnostaa aivan valtavasti. Oli siinä jonkinlainen luukkukin, mutta se oli niin laho, että putosi parilla polkaisulla bunkkerin lattialle. Jopa nämä luukun tukilaudat ovat lahonneet ja ne pitää uusia.


Kuva ei anna millään oikeutta bunkkerin syvyydelle. Tässä tämä näyttää maksimissaan 1,5-metriseltä, mutta voin vakuuttaa, että sillä mitalla ei pääse vielä lähellekään pohjaa. Roikotin kädessäni tuollaista 1,5-metrin mittaa, mutta en saanut sen alapäätä vielä lähellekään lattiaa. Siellä on siis ainakin kaksi metriä tilaa, jonka päällä on sen katto ja asuinkerroksen lattia.


Kunhan Isäntä tuo tänne tikapuut, menemme tutkimaan kellaribunkkeria tarkemmin. Vanhat tikapuut ovat lahonneet ja pudonneet, luukunpalasia näkyy tuossa päällä. Mutta mitä mahtaa olla niissä nurkissa, joihin ylhäältä ei näe? Tila on niin iso, että luukusta katsomalla ei näy kaikkia seiniä. Isäntä arveli, että tila jatkuu ainakin keittiön seinään asti. Ja pakosti se yltää myös jonkin verran kamarin alle. Se selviää sitten, kun pääsemme laskeutumaan ja katsomaan, mitä siellä on.


Tämä se vasta oli jännittävä löytö. Miksi ihmeessä näin pieneen taloon on tehty näin massiivinen kellari? Mitä me tänne tälle tilalle teemme? Alkaa näitä kellareitakin olla jo aika monta.

4 kommenttia:

 1. Tuo ylempi luku voi olla vaikka maalinnumero. Kellariin voi aina pistää jotain hilloja tai työkaluja. Kyllä sille aina käyttöä löytyy. Katsokaahan myös että pääseekö kellariin myös ulkokautta. Yleensä sinne tehtiin kaksi kulkureittiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla maalinumero tai vaikka päivämäärä. Tänne kellariin ei niin helpolla kuljeta, ellei jostain löydy jotain käytävää, jonka kautta tänne myös pääsee. Kellari on niin syvällä maan alla, ettei perustuksissa edes voi olla kulkua sinne. Pitäisikö rakentaa joku maanalainen salakäytävä, jonka kautta kellariin pääsee vaikka tuolta jostain pellon puolelta?

   Poista
 2. Mielenkiintoisia löytöjä teillä tosiaan riittää! Käytännöllisiä tuollaiset isot säilytystilat, joissa on vielä ikkunatkin. Onpa jännä, keksittekö bunkkerin käyttötarkoituksen; toivottavasti ei paljastu kovin synkkiä salaisuuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Vielä on siivottava tila ja otettava nuo ylimääräiset huonekalut pois. Ja kellariin pitää saada uusi luukku. Eiköhän tuo tarkoitus vielä selviä. ;)

   Poista