Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 25. syyskuuta 2017

Pöhinää pihatuvassa

Kaikki liikenevä vapaa-aika kuluu nykyään pihatuvassa, sillä siellä on säilöntä menossa monin tavoin. Sato on tänä vuonna erittäin hyvä ja runsas, joten työtäkin on sitten samassa mittakaavassa.


Punaisista omenoista tuli valtavan söpöä pinkkiä hilloa, joka tietysti maistuu paremmalta kuin tavallinen omenahillo. Käytän hilloihin myös kuoret, sillä niissähän ne vitamiinit pääasiassa ovat. Ja juuri nuo punaiset kuoret saavat tuon kauniin värin aikaiseksi.


Pihlajanmarjojakin on tänä vuonna varmaan ennätysmäärä, joten sitäkin on noukittava niin paljon kuin ehtii.


Tein yhden omenahillosatsin pihlajanmarjoilla maustettuna. Laitoin vain sen verran pihlajanmarjoja, että maku oli sopivan terävä, mutta ei vielä aiheuttanut irvistystä happamuuden vuoksi. 


Omenankarat eivät ole meillä jätettä, vaan ne kuivataan kutuille talviherkuiksi. Samoin viinirypälemössö, joka mehustamisesta jää, kuivataan kutuille ja kanoille talviherkuksi. Viime vuonna meillä oli valtavan monta purkkia kuivattuja herkkuja, mutta enemmänkin olisi mennyt. Joten nyt kuivaan niin paljon pihlajanmarjojakin, kuin vain ehdin.


Lehtikaalista tuli tänä vuonna myös valtavan iso sato. Arvelin, että sillekin varmaan sopii parhaiten kuivaaminen, jotta sitä on helppo käyttää keittoihin ja muihinkin ruokiin. Pakastaminen olisi myös ihan kelpo tapa, mutta meillä taitaa tulla pakastimien kanssa se ongelma, etteivät kaikki säilöttävät tuotteet millään mahdu. Siksi toiseksi paras keino on kuivattaminen.


Nyt tietysti on syötävä satoa niin paljon kuin mahdollista, sillä tuoreenahan kaikki on aina parempaa. Joten tulevina päivinä syömme pinaattikeiton tapaan valmistettua lehtikaalikeittoa. Vain suola ja vehnäjauhot tulevat kaupasta. Se on aika hieno juttu. :)


8 kommenttia:

 1. On todellakin hieno juttu! Ja aivan ihanan värinen omppuhillo :-)

  VastaaPoista
 2. Onpa komean väristä omenahilloa. Toisista lajikkeista tulee punaista väriä. Sehän sato aikaan on, ei meinaa päivän tunnit riittää kaikkeen tekemiseen. Eläinten kanssa pystyy hyödyntämään paljon kaikenlaista mikä muuten menisi kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti on välillä liiankin tyhjillään, kun paljon menee eläinten ravinnoksi. :)

   Poista
 3. Kauniin väristä omenahillo. Mukava kun on elläimii hyödyntämässä kuoria ja omenan karoja, suavat jottain vitamiinijä niistäkin! Kuivoo omenaviipaleita karkiks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenanviipaleiden kuivaus on myös työlistalla. Ja kastan ne ensin vielä hunajaveteen. :)

   Poista
 4. Hei tulin vierailulle. Minua kiinnostaa miten te kuivaatte ne kutuille. Omenat ja mehustus mössöä. Minä kuivaan lehtikaalia ja käytän sitä pääasiassa sämpylöihin. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Excalibur-merkkinen kuivain, jossa on 9 tasoa ja upeasti tehoa. Sillä saa mukavasti kuivattua isommankin satsin kerralla. :)

   Poista