Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Höttöä ja haperoa

Päätimme pistää otsonaattorin puhaltamaan koko talossa, mutta sitä ennen piti poistaa eteisestäkin kaikki mahdollinen huokoinen materiaali.


Ja koska et vielä ole kauhistellut tarpeeksi, saat lisää materiaalia siihen. Me olemme tähän jo tottuneet, sitä nyt vaan on ollut kaikkialla.


Tässä vielä yksi kasa lisää. Mutta näyttäisi siltä, että muovimaton poistamalla ongelmakin poistuisi.


Innolla revimme mattoa pois. Maton alla oli huokolevy.


Purimme myös pois eteisessä olleen lastulevy-rima-virityksen.


Tähän oli tehty seinäke, johon vessan ovi oli kiinnitetty.


Vessan ovi pääsi takaisin paikoilleen.


Huokolevyn alla oli linoleumikerros.


Sen alla oli sanomalehteä ja toinen linoleumikerros. Vuonna 1964 oli tehty tuo viimeisin linoleumiremontti.


Porrasaskelmallakin oli vielä osittain jäljellä tuota alinta linoleumia.


Seinän vieressä oli lattian huokolevykin murentunut, mutta sen alla paljastuikin jotain muuta kuin kissan aikaansaannoksia.


Lankut olivat aivan haperoa seinän vieressä. Kostuneet kohdat näkyvät linoleumissa hyvin murtumisena.


Vaurio oli kuitenkin pelättyä pienempi. Vain muutaman lankun pää oli täysin hapero. Niihin voi laittaa myöhemmin paikkapalat. Eri asia on sitten lattian eristeet.


Koska vaurio oli seinän vieressä, oli syyllinen varmasti seinässä. Ja niin se olikin. Samalla kyllä paljastui kaunis pystypanelointi talon puolella, mutta huonokuntoinen vaakapanelointi kuistin puolella. Ja siellä sisällä oli aivan mustaa. Vuodon on aiheuttanut talon ja katon välinen kattokulma, joka on joskus vuotanut näköjään ihan kunnolla. Vielä ei ole täysin varmaa, onko nykyinen katto pitävä.


Päätin kurkata myös vessan edustan lankkujen alle. Kas, siellähän oli styroksia. Ja oli siellä vuorivillaakin sekä rotankolo.


Lankut on sahattu poikki, kun vessa on tehty, joten ne on helppo nostaa ylös tälläkin kertaa, kun korjaamme syntyneet vauriot vessan läheltä. Mitään hirvittävän pahaa ei tuosta kolosta vielä ainakaan näkynyt.


Katon vuotopaikka näkyy vessan katossakin länttinä. Se ei ole kyllä meidän aikanamme ollut märkä, mutta koko vessa menee varmuuden vuoksi purkuun ulkoseinää myöten.


Ulkopuolellakin näkyy, että tuo kohta on ollut ongelmallinen. Maali on irronnut seinästä. Edelleen nurkka on paha, nyt sadevedet johdetaan tuollaisella pellillä nurkasta alas. Ei mikään esteettinenkään ratkaisu ollenkaan.


Kuistin toisella puolella on luultavimmin myös jotain ongelmaa.


Nyt sen huomaa oikein käytännössä, miten vesi voi saada paljon tuhoa talossa. Onneksi kuitenkin tuo katto on tehty niin ajoissa, ettei koko talo ole tuhoutunut. 

6 kommenttia:

 1. Tehän olettekin panneet siellä kunnolla tuulemaan! :) Huh, tuota työmäärää. Kaikenlaisia löytöjä meitäkin vastaan tuli, jopa niin, että koko etelänpuoleinen hirsiseinä piti purkaa pois. Kaikenmoisia paikkauksia oli myös vuosien varrella tehty, eikä aina niin rakennusteknisesti oikein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun päästiin olemaan maanantaista perjantaihin, niin ehtihän siinä vähän jo tehdäkin. Luinkin teidän hurjasta seinäremontista. Onhan se vähän arpapeliä ostaa vanha talo, mutta kaiken melkein saa kyllä korjattuakin.

   Poista
 2. Oletteko menossa pääsiäiseksi talolle? Aikamoisia löytöjä, hyvä että tutkitte! Kattoremontti taitaa ainakin piakkoin olla edessä. Hyvä että vesi on sentään johdettu pois huonoista kohdista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menemme varmaan yhden yön retkelle vaan tällä kertaa. Katto saattaa olla kunnossakin, kun se ei niin vanha vielä ole. Kouruthan tuohon on kokonaan laittamatta. Ne kyllä löytyivät talon päädystä. Navetan katto on pakko kunnostaa kesällä.

   Poista
 3. Työtä piisaa. Onnea vain projektiin. Kaunis talo. Oman vastaavan eristeet ja kaikki niin täynnä sädesientä ja muuta, että oli vain luovutettava ja jätettävä kaunotar äiti luonnon syleilyyn. Siitä on nyt 7 vuotta ja nyt sienet ja homeet kasvavat jo sisätiloissa näkyvästi. Hiirien kelpaa temmeltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä kyllä piisaa sisällä ja pihalla. Onneksi katto on uusittu ajoissa, ettei koko talo ole päässyt kastumaan. Nuo kuistin nurkat saa vielä korjattua. :)

   Poista