Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kätketty oviaukko

Kaikki alkoi siitä, kun katselin keittiön ja salin välistä tarjoiluluukkua. Miksi siinä on aukko? Miten se siihen on saatu? Onko siitä vain poistettu hirret? Olen ihmetellyt myös ovien paikkoja. Salin ja kirjaston välinen ovi on jo poistettu jossain vaiheessa ja tilalla on oikein iso oviaukko. Keittiön ja salin välinen ovi on vähän hassussa paikassa nurkassa. Vanhoissa taloissahan ovet ovat usein linjassa keskenään ja myös ikkunoiden kanssa. Mutta täällä ei ole. Miksi ei ole?


Meillähän ei ole mitään syytä jättää näitä huokolevykerroksia olemaan hajun ja vaurioiden takia, joten päätimme purkaa hieman levyjä tuolta seinältä, jotta näkisimme, onko siellä olemassa jälkiä aikaisemmasta oviaukosta. 

Samalla löysimme vielä yhden kerroksen tapettia, jossa on sinisiä, punaisia ja keltaisia kukkia. Seinät ovat olleet myös vaalean lilaksi maalatut jossain vaiheessa. Tapetteja on laitettu toistensa päälle yhden kerran, mutta muuten on vedetty uusi pinkopahvi ja sen päälle tapetti. Ja viimeisimpänä remonttina on laitettu uusi huokolevy kaiken päälle joskus 80-luvulla. Tämän päällä oli sitä lilaa maalia ja kaksi viimeistä kerrosta tapettia. Mikä onni, että remonteissa on käytetty oikeita hengittäviä materiaaleja täällä!


Arveluni osuivat oikeaan: ovea on siirretty. Alkuperäinen ovi on tosiaan ollut linjassa muiden ovien ja ikkunoiden kanssa. Ilmeisesti toisen isännän aikana tehdyn laajan remontin yhteydessä oven paikka on vaihdettu. Tarjoiluluukku taas on tehty viimeisimmän 80-luvun remontin yhteydess. Kyllä oviaukko nyt saa siirtyä takaisin vanhalle paikalleen. Keittiön tasoille löytyy varmaan takaseinältä hyvä paikka.


Kulku tuosta nurkan kautta on vähän hankalaa molemmin puolin. Vanhemman oven sijainti on ollut paremmassa paikassa siinä mielessä. Ja onhan hienoa katsoa koko talon läpi pihalle asti. 

Seinäpinnan purkamisen yhteydessä on katsottava myös, miksi katto on painunut tuosta oikeasta laidasta. Salin puolella katto on aivan suora. Muuten keittiön katto on suorassa, mutta tuo yksi nurkka on jostain syystä vinksallaan.


10 kommenttia:

 1. Vanhoista taloista tekee kaikenlaisia löydöksiä. Minustakin ovi on luontevampi seinän keskiosassa kuin aivan reunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukava, kun on niin paljon kaikkea löydettävää. Jo nyt voimme kyllä sanoa, että tuo nurkkaovi on epäkäytännöllinen. Eli vanha voittaa tässä tapauksessa.

   Poista
 2. Käet tässä syyhyää, saispa ittelle tollassen, hiukka pienemmän projektin.
  Mukavaa on seurailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tällaisia projekteja vielä löydy, vaikka ei näin isoa haluaisikaan. Niin, ja meille kyllä saa tulla talkoisiin, jos sormien syyhynä ei helpota. :)

   Poista
  2. Voi harmi, liian kaukana mun liikuntakyvylle...

   Poista
 3. Hei Kivimäen emäntä! Löysin blogisi Italianpunaisen parituvan kautta, ja jäinpä heti koukkuun ja lukijaksi. :) Kauniin talon ja pihapiirin olette löytäneet. Meillä sama urakka on jo suurinpiirtein ohi talon osalta, mutta muussa rakennuskannassa tekemistä riittää. Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, Airisrannan Päivi! Hienoa kuulla, että projekteja saa valmiiksikin. Tulenpa vastavierailulle.

   Poista