Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 26. maaliskuuta 2015

Putkia, pattereita ja pinkopahvia

 Sillä aikaa, kun järjestelin trenkitupaa, isäntä lähti irrottelemaan putkia ja pattereita makuukamarista. Kun savuin paikalle, olivat tapetitkin kahdelta seinältä jo häipyneet. Tarkoitus oli kyllä poistaa vain päällimmäinen kerros, mutta isäntä oli ottanut vähän rohkeammalla kädellä. Nyt näillä seinillä on tuollainen vanha kovalevy tai jokin sen sorttinen.


Minä siirryin sitten tapettihommiin ja Isäntä jatkoi putkien ja patterien irrottamista. Eniten työtä oli vesien pois saamisessa. Melkoinen määrä sieltä vielä tuli, vaikka olimme jo aiemmin muka tyhjentäneet verkoston.


Kylläpä putkista sitten tulikin aika karmeaa litkua. Pikimustaa mönjää tuli ämpärikaupalla. Taisi lämmitysjärjestelmän uusiminen olla sittenkin kannattava ajatus.


Tapettikerroksia olikin aika monta. Pinkopahvejakin oli monessa välissä.


Yhdessä välissä oli kerros sanomalehteä. Mielenkiintoisia uutisia näytti olleen silloin. Kiinnosti kovasti tietää, miltä vuodelta uutiset olivat.


Löytyihän se vuosilukukin: 1936. 


Pinkopahvi oli revennyt oven vierestä, joten alimmankin kerroksen joutui ottamaan pois. Mutta tuo paperi saa jäädä olemaan muistona menneestä. Tässäkin huoneessa on ovea siirretty, mutta eiköhän tuo siirto saa jäädä olemaan.


Hirret ovat kunnossa, samoin välisammalet.


Pattereiden tyhjennyksen jälkeen ne irrotettiin, samoin kaikki vesiputket. Tuntuihan se hieman ontolta, nyt ei paluuta ole enää samaan lämmitysjärjestelmään. 


Lattialla oli paljon sitä putkista ja pattereista tullutta mustaa mönjää, mutta se ei tässä vaiheessa haitannut.


Minä siirryin naapurihuoneeseen, ja Isäntä alkoi irrottaa kovalevyjä lattiasta. Alta palastui siisti lankkulattia. Lankut ovat 16 - 20 cm leveitä.


Väri on perinteinen keskiruskea, mutta ei ole vielä varmaa, vaihtuuko se. Katsotaan nyt. Huone pieneni, kun tapetit lähtivät. Varmaan tuo tummempi väri vaikuttaa. Ikkunat tulevat kyllä nyt paremmin esiin. Pitänee valita joku vähän tummempi tapetti.


Toisestakin kulmasta näyttää ihan kivalta. Kyllä puulattia vaan on kaunis.


Alkuperäisintä lattiaa näkyy uunin edustalla, josta on lattiaremontin yhteydessä poistettu etupelti.


8 kommenttia:

 1. Kauniin lattian löysitte. Onneksi lämmitysjärjestelmä uusitaan, mikä tulee tilalle? Styroksiakin näyttää pihalla olevan paljon piha siistiytyy jo paljon kun saatte ne pois ja näette samalla mitä pihalla kasvaa. Olisiko pihatalkoot kesällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilalle tulee puu/sähkölämmitys, kunhan kaikki tulisijat saadaan kunnostettua hormeineen. Pitäisi varmaan pitää talkoot kesällä, kyllähän täällä hommia riittää.

   Poista
 2. Toi repiminen on terapeuttista puuhaa. Saa nopeasti aikaan paljon. Ja varmasti raikastui ilmakin kun sai vanhoja kaiken imeneitä materiaaleja pois. Lankkulattia on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajut olivat jo hävinneet otsonoinnin myötä, mutta onhan se varmempi, että useampi kerros poistetaan. Kyllä tuo lattia on hieno.

   Poista
 3. Näyttää teilläkin puuhaa riittävän, niin myös täälä! Hieno lankkulattia tuli esille! Tsemppiä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä puuhaa riittää tosiaan! Kävin jo kurkkaamassa teidän projektianne. On sitä työtä teilläkin!

   Poista
 4. Kylläpä tuli kaunis lattia esille!!

  VastaaPoista