Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 31. joulukuuta 2022

Vuosikatsaus 2022

Mietin eilen, että tänä vuonna ei ole mitään kerrottavaa, sillä emme ole tehneet mitään. Samoin taisin ajatella viime vuonnakin ja silti löytyi vaikka mitä tapahtunutta. Joka vuosi olen tämän katsauksen kirjoittanut, joten päätin kirjoittaa vuodesta, jolloin emme ole tehneet muuta kuin laiskotelleet. :D

Tammikuussa vaihdoimme ulko-oven uuteen ja paremmin talon tyyliin sopivaan. Entinen oli varmaan jokin saunan ovi, jonka edellisen asukkaan koira oli jyrsinyt reikäiseksi. Lumituiskuilla kuistilla oli aina oven edessä kunnon kinos, sillä se reikä oli niin suuri.


Helmikuussa saimme lopultakin kirjaston viimeisen seinän tapetoitua.


Maaliskuussa odottelimme lumen ja jään sulamista ja siivosimme kasvihuoneen kevätkuntoon. Välillä raivasimme yläkertaa turhasta tavarasta.


Huhtikuussa saimme lopulta kaikki ikkuna- ja ovilistat paikoilleen kirjastoon.


Toukokuussa raivasimme yläkertaa lisää. Tällä hetkellä tämä on meidän makuuhuoneemme.


Helli sai viisi suloista vauvelia.


Siivosimme navetan lisäsiivestä ikivanhat lannat pois ja siirsimme osan mustikkatarhaan. Istutimme pensasmustikat ja levitimme purut ja oksasilput.


Kesäkuussa Hellin pennut tulivat kaapista ulos ja alkoivat tutkia maailmaa. Siivosimme pihoilla olleita roskakasoja. 


Viimeistelimme kasvimaan laatikot. Valmistimme valtavasti raparperiherkkuja ja säilöimme niitä. Suulin puuttuva nurkka alkoi saada muotonsa.


Heinäkuussa pidimme heinätalkoot ja pihakirppiksen heti alkupäivinä. Mustikkamaan suojaksi rakensimme tarhan. 


Remontoimme leikkimökin katon ja sisätilat sekä pihan. Valmistimme villalankaa ja punamultamaalia. Paikkasimme navetan laudattomat osat. 


Elokuussa viimeistelimme leikkimökin pihan ja sisätilat.


Pikkukissat muuttivat uusiin koteihin. Mairesta oli kuvakin uudessa kodissaan viimeisimmässä Kodin Pellervossa. :)


Ehostimme autotallin ovia ja maalasimme navettaa. Loppukuusta menin kaularankaleikkaukseen ja otin vähän rauhallisemmin.


Syyskuussa maalasimme muureja kirjastossa ja salissa.


Korjasimme ja säilöimme tilan satoa.


Suulin etupääty saavutti harjakorkeuden.


Navetan lisäsiipi sai uuden maalipinnan.


Lokakuussa nostimme perunat ja loput juurekset pellosta ja säilöimme maakellariin. Säilöimme valtavat määrät ruokaa umpioimalla.


Siirsimme kaikki kanat ja kukot sisätiloihin talvehtimaan. Niitä olikin siunaantunut valtavan paljon kesällä piilopesissä. Rakensimme kanalaan myös kestopehkua talvea varten.


Saimme valmiiksi navetan ulkomaalauksen.


Suulin katto alkoi valmistua. Tien puolen kaikki pellit saatiin paikalleen. Ehdimme tehdä myös syksyn puhdetöitä, kuten saippuaa ja muita pieniä käsitöitä.


Marraskuussa suulin katto valmistui sopivasti ennen talvea. Myös siilo sai uuden katon.


Vaihdoimme kuistin toisen ovenkin tiiviiksi.


Peltonaapuri kävi täyttämässä kuivurin takana olevat isot kuopat.


Joulukuussa laskeskelimme sähkön tuotantolukuja ja kulutusta. Lopulliset luvut ovat suunnilleen tällaiset (vuotta on jäljellä vielä muutama tunti):
- tuotto invertterin mukaan koko vuonna 6679 kWh
- kulutus sähköyhtiön mukaan koko vuonna 8456,85 kWh. Kulutusta nosti viimetalvinen sähköpatterien käyttö, josta luovuimme tänä syksynä.

Korjautimme makuukamarin kaakeliuunin ja siirsimme Porin Matin kirjastoon. Tänään kokeilimme Matin sytyttämistä. Veto oli hyvä, kun ensin lämmitimme hormia. Matin kannen välistä tuli alkuun vähän savua, joten avaamme sen ennen seuraavaa lämmityskertaa ja tiivistämme reunat palovillalla. Muuten Matti vaikutti todella hyvältä lämmittimeltä.


Välipäivinä Apupoika oli käymässä. Kävimme yhtenä iltana lypsyllä katsomassa entisia vuohiamme. Päätimme siivota tuvan nurkan ja lisätä sinne yhden kaapin. Kaappi on makuukamarista Isännän vaatekaappi, mutta tulevaisuudessa teemme makuukamariin kiinteän vaatesäilytysjärjestelmän yhdelle seinälle.

Tyhjensimme tuon vihreän kaapin ja siirsimme sen oviseinälle. Samalla kävimme astiat läpi ja laitoimme poistoon kaikki turhat. Nyt kaappi on paremmin käytettävissä. Kiillotimme myös kuparipannut ja siirsimme ne kaapin päälle esille. Vaaleaan kaappiin laitoimme Isännän tavaroita, kehruuvillat ja säilöntätölkit. Tilaa on vielä reilusti, mutta Isännän nurkassa on vielä kasa selvittämättömiä tavaroita. Eipä lopu työ tulevana vuonnakaan.


Siinäpä vierähti tuokio jos toinenkin, kun viivähdin kuluneen vuoden hetkissä. Paljon kaikkea on tapahtunut, mutta silti olemme saaneet olla tekemättä remonttia jatkuvalla syötöllä. Samalla kaavalla aiomme jatkaa tulevana vuonna. Ehkä jotain tulee valmiiksi, ehkä vasta aloitellaan, mutta jotain ainakin tulee tehtyä normaalin elämisen lisäksi.

Toivomme sinulle parasta mahdollista tulevaa vuotta ja kaikkea hyvää!Edellisten vuosien katsaukset:
2014 ostimme talon, eikä tullut tehtyä katsausta
2015 ei tullut tehtyä katsausta uutena vuotena, mutta elokuussa on jotain muutosta jo nähtävissä.

4 kommenttia:

 1. Saitte paljon aikaiseksi. Tuosta mustikkamaasta olen suorastaan kateellinen, eipä pääse linnut jakamaan satoa ja jänikset syömään taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkatarhaan olemme mekin tyytyväisiä. Pieniä muutoksia siihen pitää vielä tehdä keväällä, sillä se kerää liikaa lunta, joka saa päädyt taipumaan.

   Poista
 2. On siinä vuodelle kertynyt saldoa mukavasti, vaikka ei sinusta siltä tuntunut! Olette todella aikaansaavia, joka kerta kun täällä käyn, on jotain tapahtunut. Vähintäänkin ruokahuoltoa tai eläinasioita! Hellin pennut ovat aivan syötävän suloiset, niin hienon väriset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkutalvi näyttää aina vähän hiljaisemmalta, mutta kevättä kohden pääsemme taas hyvään vauhtiin. :D

   Poista