Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 27. joulukuuta 2022

Aurinkosähköä ja pilvisiä päiviä

Syyskuussa vuonna 2019 otimme avuksi aurinkosähköntuotannon omalla tilalla. Oikeastaan emme seuranneet kulutusta kovin tarkasti, joskus katsoimme sähkölaskusta, miten paljon sähköä meni myyntiin ja paljonko jouduimme ostamaan. Tänä vuonna sähköstä on tullut todella kallista. Meillä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, johon on tullut jo kolme korotusta vuoden sisällä. Neljä kertaa saisi lain mukaan muuttaa hintaa, joten olemme tyytyväisiä, ettei sentään enempää ole noussut. Vielä hinta on alle 30 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on kuitenkin noussut lähes viisinkertaiseksi alkuvuoteen verrattuna. Olemme joutuneet miettimään tarkemmin kulutustamme, etteivät laskut olisi tuhansissa euroissa.

Vuonna 2021 meillä oli sähkönkulutus suurta, sillä emme uskaltaneet lämmittää makuukamarin kaakeliuunilla, vaan käytimme sähköpatteria. Kanalassakin oli lämmitys suuren osan talvea. Nämä vaikuttivat vielä tämän vuoden kevätkauden kulutuslukemiin. Tämän vuoden syksyllä olemme lämmittäneet vain puulla. Sähköpatteri on ollut käytössä kirjastossa, kun siellä on ollut joku yöpymässä. Tilanne tulee muuttumaan, kun saamme sen Porin Matin sinne käyttöön. Kanalassa onnistuimme kestopehkun kanssa, eikä siellä ole tarvittu vielä sähkölämmitystä. Valot toki palavat koko päivän. Näillä toimilla olemme saaneet kulutuksen pysymään kohtuullisena. Lampailla on pakko pitää lämmitettävää vesiastiaa, ettei juomavesi jäädy. Muuten ne pärjäävät hyvin kylmemmälläkin säällä.Myös sähköntuoton hintaan tuli muutos. Se muuttui pörssihintaiseksi. Aluksi emme ollenkaan ymmärtäneet, mitä se tarkoittaa meille, mutta syksyn kuluessa alkoi kirkastumaan sen hyöty. Mitä aurinkoisempaa päivällä oli, sitä paremmin korkeaan pörssihintaan myytävää sähköä siirtyi verkkoon. 


Verkkoon siirtyvää sähköä on käytännössä mennyt samoja määriä vuosittain. Pieni muutos näkyy tämän syksyn kuukausissa, jolloin kulutus on ollut pienempää.


Tänä vuonna aurinkoisia päiviä oli vielä marraskuussakin, joten sieltäkin on löytynyt vähän verkkoon siirtyvää sähköä. Talvikuukaudet ovat tuotoltaan selkeästi heikompia, sillä aurinko ei yllä päivällä kovin korkealle ainakaan pidemmäksi aikaa. Lumisena aikana lumi peittää tehokkaasti paneelit, ja pakkanen pitää lumen katolla. Kevättalvella aurinko alkaa jo vähän lämmittää, joten paneelitkin tulevat vähitellen taas auringon vaikutuksesta näkyviin.


Seuraavaksi katsomme vähän lukuina, mitä kaikki tämä tarkoittaa Kivimäen sähkötaloudessa. Keväällä siis aurinko tasoitti kulutuksen huhtikuulla, jolta saimme viimeisen sähkölaskun.


Toukokuulta syyskuuhun tuotto on ollut reilusti kulutusta suurempaa. Toukokuusta loppuvuoteen tuotetut kilowattitunnit ovat 3457. Kulutetut kilowattitunnit ovat 2060. Näin tilanne on koitunut meidän parhaaksemme, sillä tuotetulla sähköllä on katettu myös kaikki siirtomaksut, verot ja perusmaksut. Vielä ei ole tarvinnut maksaa tältä syksyltä yhtään laskua, mutta ennen kevään aurinkoisia päiviä saatamme joutua jotain maksamaan.


Kallis pörssisähkö on siis hyödyttänyt meitä erittäin paljon, kun se on ollut sähkön tuotannon puolella. Kun hankimme aurinkopaneelit, monen kyselivät sen takaisinmaksuaikaa. Ehkä tämä syksy on jo osoittanut takaisinmaksuajan olevan todella lyhyt nykyisillä sähkön hinnoilla. Tulisijat ovat myös osoittautuneet tänä syksynä tarpeellisuutensa. Siksi myös makuukamarin kaakeliuunin korjaus on hintansa arvoinen tulevaisuudessakin.

9.2.2023 päivitys:
Joulukuulta sähkölasku oli 6.92 €. Tammikuu 2023 ilman aurinkoisia päiviä toi laskusummaksi vähän alle 200 €. Toivottavasti nyt helmikuussa alkaa aurinko paistaa jo enemmän.

2 kommenttia:

  1. Onpa hienoa, että investointinne osoittautui arvaamattoman hyödylliseksi! Tässä alkavat aivot raksuttaa, mihin kohtaan voisin itse laittaa aurinkopaneeleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuohon kulutettu raha tuntuu pieneltä satsaukselta, kun sähkön hinta on kivunnut korkealle. Paneeleja kannattaa laittaa niin paljon kuin kukkaro sallii, sillä se on kannattava sijoitus pidemmällä aikavälillä.

      Poista