Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 5. syyskuuta 2022

Mehua ja umpiointia

Alkusyksyn suuri urakka on viinirypäleiden poiminta ja mehustus. Tällä hetkellä poimittuna on 17 ämpärillistä rypäleitä, mutta kasvihuoneessa on vielä ehkä kahden ämpärillisen verran poimimattomia. Vaikka itse kasvihuoneessa on vuosittain paljon tekemistä, rypäleet pärjäävät huonommallakin hoidolla. Tärkeimmät tehtävät ovat lepokaudella leikkaus mahdollisimman tyngäksi, pienten rypäleterttujen ilmestymisen jälkeen turhien oksien leikkaus ja myöhemmin vielä yksi leikkaus, jotta rypäleet saavat tarpeeksi ilmaa ja valoa. Kertaakaan emme ole kastelleet.


Rypäle-aika on varsin lyhyt kypsymisen jälkeen, eikä näitä voi syödä vähitellen viikkojen kuluessa. Nyt varsinkin kylmät yöt ovat aiheuttaneet rypäleiden halkeamista. Niinpä sato on korjattava ennen haljenneiden homehtumista, sillä sekin tapahtuu nopeasti. Lauantaina aloitimme mehustusurakan ensimmäisellä kymmenellä ämpärillisellä. Koko prosessista kerroin vuosi sitten aika seikkaperäisesti. Puristimme joukkoon myös yhden pienen omenapuun sadon sekä noin puolen litran aroniasadon.

Viikonloppuna Apupoika oli taas palveluksessa. 

Sunnuntaina jatkoimme, mutta pakastimen tultua täyteen tuorepuristetusta mehusta teimme lopuista rypäleistä mehua höyryllä. Ehkä onkin parempi säilöä mehua kellariin, ettei tarvitse käyttää sähköenergiaa siihen.  


Myös muiden tilan tuotteiden säilöntä on menossa. Tänä vuonna umpioimme myös omenoita. Kuivatut omenat ovat hyviä naposteluherkkuja, mutta näitä voi käyttää piirakoihin, pirtelöihin ja muihin leivonnaisiin ja ruokiin. Omenat ovat vedessä, jossa on vain 1 tl sokeria, sillä umpioinnissa ei tarvita sokeria säilymiseen. Happamien tuotteiden umpiointi käy helposti uppoumpiointina korkeassa kattilassa. Vettä pitää olla pari senttiä korkkien yläpuolella. Omenille riittää 20 minuuttia keittämistä. Kuumien tölkkien kannet kiristetään, jotta ilmaa ei pääse umpioon. Nämä säilyvät huoneenlämmössäkin, mutta säilytämme kellarissa viileässä ja pimeässä.

Omenaa on nyt säilössä n. 15 litraa

Seuraava isompi operaatio on päärynäsadon hyödyntäminen. Aunen päärynä on aivan täynnä pieniä päärynöitä. Sato on aivan valtava, joten näistä saa monenlaista hyvää tehtyä. Ajattelin umpioida päärynäsosetta ilman sokeria. Myös viime vuonna tekemiäni säilykepäärynöitä voisin tehdä tänäkin vuonna.


Alkusyksy on varsin vauhdikasta, kun kaikki kesän ihanat maut on saatava säilöön. Tänä vuonna teen asioita vähän rauhallisemmin, eikä kanna enkä nostele mitään painavaa. Mutta paljon muuta pystyn tekemään voimieni mukaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos umpiointiohjeesta, voisin kokeilla sillä saamme tällä viikolla runsaasti omenaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Umpiointi on nykyään meillä suositumpi säilöntämenetelmä kuin hilloaminen. Omenalohkot voi umpioinnin jälkeen käyttää edelleen piirakoihin, paistoksiin ja muihin leivonnaisiin. :)

      Poista