Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 10. syyskuuta 2022

Salin muuri

Salin muuri on myös tämän syksyn työlistalla. Toiminnoissa ei ole ollut mitään vikaa sen jälkeen, kun muurari kävi korjaamassa tämän erinomaisen patterihormiston. Mutta ulkopinta ei ollut kaunis. Ensin piti tasoittaa pienet halkeamat. Vasemmanpuoleinen halkeama on hormiston ja seinän välinen kohta. Halkeama on myös keittiön puolella, mutta sielläkin helposti paikattavissa.


Pientä korjattavaa oli vielä ilma-aukkojen reunoissa, jotta korjatut kohdat olisivat kaikki reunoiltaan tasaisia. 


Kun otimme tämän uudelleen käyttöön, nuohousluukkuja ei ollut. Haimme pakarituvan leivinuunin luukut, jotka eivät olleet aivan tiukasti sopivia. Nyt hankimme uudet nuohousluukut, jotka istuvat kuin hanska. Onneksi nykyään on saatavilla jo erikokoisia luukkuja meille vanhojen tulisijojen omistajille!


Alhaalla oikeaan nurkkaan jätimme siellä olleen luukun, joka oli taas eri kokoinen muiden luukkujen kanssa, mutta tämä onkin muurin alkuperäinen luukku. 


Isäntä sai pestä muurin maalausta varten, ja minä maalasin ensimmäisen kerroksen. Huomasin, etten aivan vaivatta yllä ylälistaan asti, eikä liiallinen ponnistelu vielä ole luvallista. Isäntä saa siis ennen toista kerrosta käydä läpi aivan tuon ylärajan, ja jatkan siitä alaspäin. Ensimmäistä kerrosta maalatessani piti välillä levätä. Onneksi ei tarvitse niin nopeasti tehdäkään. Pientä valumaa tuli yläreunaan, mutta saan sen tasoitettua toisella kerroksella. Myös tässä näkyy nuo korjatut kohdat, jotka imevät enemmän maalia.


Kolmannen maalikerroksen jälkeen muuri on tasaisen värinen, vaikka pinnasta erottuvat korjatut kohdat struktuuriltaan. Nuo ilmavälit ovat kaikki ylettyneet yhtä korkealle, mutta edellisen asukkaan aikana tehdyt avotakkahormitukset ja niiden korjaukset pakottivat reunimmaisten laittamiseen umpeen yläosastaan. Vasen aukko alkaa ylempää alkuperäisesti, koska takana on puuhellan tulipesä, josta lämpö johdetaan näihin hormikanaviin. Toimintaperiaate on sama kuin yleensä korkeissa uuneissa, lämpö (savukaasu) lähtee alhaalta ylös, palaa sieltä alas ja poistuu alanurkasta savupiippuun.


Minua houkuttaisi maalata tuohon muuriseinään joku kuva tai kuvioita, mutta en ole vielä keksinyt, mikä olisi tarpeeksi aikaa kestävä, ympäristöön sopiva ja tarpeeksi neutraali aihe. Nyt lämmityskauden alkamisen vuoksi ajatus saa kypsyä tai hävitä kevääseen mennessä, jolloin maalaaminen olisi teknisesti mahdollista. Tämän talvikauden muuri saa olla tässä asussaan, ja me saamme nauttia siististä, tasaisesta maalipinnasta ensimmäistä kertaa täällä asuessamme.

6 kommenttia:

 1. Hieno muuriseinä! Ja minusta oikein sopiva tuollaisenaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa olla tuollaisenaan toistaiseksi. Ehkä jääkin, usein mieliteot menevät ohi. :)

   Poista
 2. Jostain syystä tulee musiikki ja nuotisto mieleen noista aukoista, sitten vain miettimään miten se sävel kulkisi. Kaunista ja siistiä teitte, kuten aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisi tuohon melkoisen sinfonian mahtumaan, mutta jääköön ainakin toistaiseksi. :)

   Poista