Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 24. syyskuuta 2022

Päärynät säilöön

Lampaat ovat menestyksekkäästi hoitaneet kaikki omenanpudokkaat heti siitä asti, kun raakileet alkoivat pudota. Mutta yhtäkkiä ne hoksasivat, että päärynät vasta olivatkin herkkua. Kaiken lisäksi suuri osa päärynöistä oli sopivalla etäisyydellä suusta, eikä tarvinnut enää kaivella mitään maasta. 


Tuli siis vähän kiire poimia päärynät omaan käyttöön. Ensimmäisen satsin tein säilykkeiksi umpioimalla päärynänpuolikkaat kuorineen vedessä. Näissä säilykkeissä ei siis ole yhtään lisättyä sokeria.


Tein myös ison satsin päärynäpaistosta, joka oli kyllä ehdottoman herkullista. Paistokseen en käyttänyt tavallista sokeria, vaan fariinisokeria, jolla maku on täyteläisempi ja koostumus rapeampi.


Päärynöitä tuli paljon enemmän kuin viime vuonna, joten muutakin herkkua piti keksiä. Arvelin, että umpioitu päärynäsose olisi hyvin käyttökelpoista talvella. Enkä taaskaan halunnut lisätä sokeria, sillä päärynät ovat hyvin makeita jo sellaisenaan. Kuoret laitoin mukaan, sillä niissä ovat kuidut ja vitamiinit.


Umpioin soseen ehkä vähän turhan isoissa tölkeissä, mutta tulee sitten monena päivänä päärynäpirtelöä päivän kevyemmäksi ateriaksi. Umpioinnin tein uppoumpioimalla korkeassa kattilassa 20 minuutin keittämisellä.


Muutama litra jäi vielä herkuttelupäärynöiksi. Konttuuri on syksyn tullen viilentynyt sopivaksi paikaksi säilöä päärynät muutamaksi päiväksi.


Omenoita riittää vielä joksikin aikaa tuoreeltaan syötäväksi, mutta teen vielä vaaleanpunaista omenasosetta, omenapaistosta ja muutaman umpioidun tölkillisen. Ehkä talvella pärjäämme näiden säilöttyjen hedelmien varassa pitkälle kevääseen. Olemme tehneet myös kalasäilykkeitä, mutta siitä kerron toisella kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti