Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kevään kukkia

Oli taas välissä vähän kauniimpi päivä, joten päätin käyttää hetken puutarhatöihin. Olin jo ostanut liljansipuleita ja nyt oli aika laittaa ne multiin. Mitenköhän pian löytävät liljakukot näihin?


Liljat pääsivät trenkituvan ylätasanteelle. Siirsin niiden taakse ukonhatut poistettavasta penkistä. Liljojen ja ukonhattujen väliin jäi vielä tilaa jollekin keskikorkealle perennalle.


Ison kiven juuren kevättähdet ovat juuri aukeamassa.


Syksyllä istutetut tulppaanit ovat nousemassa. Yksi krookuksista kukkii jo. Muut tulevat kohta perässä.


Alatasanteelle olen siirtänyt jo vaaleanpunakukkaisen jaetun mansikan, arovuokot, iirikset, palavat rakkaudet, päivänliljat, töyhtöargervot ja loput ukonhatut. Vielä on tilaa aika paljon. Ja nuo etualan pikkuruusut lykkäsin myös multaan, samoin joulusta selvinneen jouluruusun.


Valkovuokkoja on kukassa vähän kaikkialla. Kun aurinko paistoi kauniisti, ne olivat kunnolla avoimina.


Kasvihuoneen narsissit kukkivat täyttä päätä isona puskana.


Punaiset tulppaanit ovat aivan kohta avautumassa.


Keltainen tulppaani aloitti kukintansa jo.


Idänsinililjaa on pihalla kaikkialla. Se on todella hienosti levinnyt joka paikkaan ja saa tehdä niin jatkossakin.


Paviljonkitasanteen (ilman paviljonkia) alapenkki aloittaa myös kukkaloistonsa. Narsissia on siinä aivan valtavasti.


Joka ovenpielessä on orvokkiamppeli.


Ostin belliksiä purkissa, ja jaoin kolmeen osaan. Ensimmäinen osa pääsi trenkituvan etupihan kivelle.


Toinen pääsi trenkituvan kuistinvieren penkille, joka näkyy olevan pian kaatumaisillaan.


Kolmannen laitoin pikkunarsissien ja orvokkien seuraksi pääportin viereiselle kivelle.


Ja vihdoin istutin isommat orvokit pataan. Nuo röntteet väleissä ovat viime vuoden pikkuruusujen jämät, jotka tarkemmin katsottuna olivatkin vielä hengissä. Pata vietti talvensa talon kuistilla ilman mitään suojauksia tai hoitoa.

8 kommenttia:

 1. Hei, oletko kokeillut kahvinporoja liljakukkojen torjuntaan? En ole satavarma onko sattuma vai osuma, mutta rupesin keräämään kahvisuodattimen porot ja kippasin isomman satsin kerrallaan aina kukkapenkkiin. Joku sanoi sen olevan hyvää maanparannusainetta. Noh, meidän liljat oli vuosia aivan raakkeja, oranssi kukkolauma rouskutti kaiken jo ennen kuin kukinta alkoi. Yritin tappaa niitä käsin ja kerätä pois, mutta ne oli nopeita piiloutumaan, tietenkin hävisin.

  Viime kesänä yhtäkkiä liljapenkki kukki taas komeasti ilman kukon kukkoa! Suosittelen kokeilemaan, eipä tuo mitään maksakaan ja kahviporot menee nätisti talteen.
  Terveisin Keekeläinen, pitkäaikainen lukijasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin hyvä vinkki! Vielä täällä ei ole kukkoja näkynyt, mutta kahvinporoilla saatan yrittää estää niiden saapumisen. Kukoistava liljapenkki on todella kaunis, joten kaikki torjuntakeinot on yritettävä ennen liljakukkojen invaasiota. :)

   Poista
 2. Meillä ei vielä ole ollut liljakukoista harmia, toivottavasti ei tulekaan. Kahvinporoja kannattaa kokeilla, ei niistä mitään haittaa ole kukkapenkissä. Ihana määrä kukkijoita on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on paljonkin kaiveltavaa ympäriinsä, mutta osan nousua pitää vielä odotella. En millään muista viime vuodelta, mitä missäkin kasvoi. :)

   Poista
 3. Puutarhan hoito on onnenkauppaa. Minun liljoihini ei liljakukot iskeneet, mutta myyrät söivät mukulat talviaikaan pari vuotta sitten. Harmillista, koska liljat olivat komeita. Mielenkiintoista seurata joka tapauksessa mitkä menestyy ja mitkä ei. Ihan näin anonyyminä seuraan aherrustasi ja toivotan mitä parhainta menestystä töillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyränkoloja on täälläkin valtavan paljon. Onneksi myyrät ovat kissojen herkkua, joten toiveissa on niiden kannan pysyminen aisoissa. Kyllä harmittaakin, jos liljat syödään.

   Poista
 4. Minä suihkuttelin liljakukkoja samalla aineella kuin kirvojakin muutama vuosi sitten, en enää muista aineen nimeä. Kukot häipyivät eivätkä ole palanneet. Kahvinporoja kannattaa ilman muuta kokeilla. On tämä ihanaa aikaa kun kukinnat alkavat. Nuo narsissiryhmäsi ovat upeita. Mukavaa Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa, että saisi liljakukot estettyä kokonaan, etteivät edes tulisi paikalle. Narsisseja täällä onkin aivan valtavasti kaikkialla. :)

   Poista