Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 22. lokakuuta 2015

Kasvisiirtoja

Tein pienen pihakierroksen kartoittaakseni, mitä kaikkea voisi uuteen alueeseen siirtää jo tässä vaiheessa. Sen jo tiesin, että haluan kuunliljaa reunuskasviksi. Se on tuuhea ja helppohoitoinen, eikä sen juurelle yleensä kasva rikkakasveja, ellei niitä ole jo valmiina. Helpoimmat ja järkevimmät siirrot totesin tapahtuvan kuivurin edessä olevasta penkistä, jossa kasvaa kuunliljan lisäksi nauhuksia. Kaivoin sieltä 16 kappaletta. Koko penkki on tarkoitus poistaa käytöstä, jotta kuivuriin pääsisi helpommin kulkemaan. Kuunliljat sain aika tarkkaan kaikki pois.


Sitten oli vuorossa niiden istuttaminen. Enhän enää millään muistanut, missä tarkalleen olivat kaikki tulppaanit, mutta kaivamallahan se selvisi. Keväällä reunoilta pitäisi nyt tulla ensiksi krookusten, sitten hieman kauempaa tulppaanien ja niiden takaa kuunliljojen. Arvelin, että kuunliljat ovat sen verran hitaita nousijoita, että tulppaanit ehtivät nousta ennen kuunliljojen lehtien levittäytymistä. Ja sitten myöhemmin kuunliljojen lehdet peittävät kuihtuvat tulppaanit. Katsotaan sitten ensi vuonna, meneekö se näin.


On kyllä aika rankkaa hommaa tuo kaivaminen ja istuttaminen. Välillä minun piti istuskella ja katsella, miltä alkaa näyttää. Ja kävinpä pari kertaa taas kurkistelemassa eri penkkejä, mitä mistäkin voisi siirtää.


Kivenhalkeamaan kävin hakemassa rikkinäistä kasvihuonetta vastapäätä olevasta penkistä kahta eri maksaruohoa. Arvelin, että saattaisivat tuossa menestyä, koska halkeama on melko suuri.


Vanhasta angervorivistöstä löysin pari tupasta hopeatäpläpeippiä, jota kiikutin pienempien portaiden viereen peittokasviksi. Yhteen välikköön löysin sammalleimua.


Tammenpoikaset ovat odotelleet istutusta pitkään, enkä ole ollenkaan varma, lähtevätkö enää kasvamaankaan. Laitoin kuitenkin yhden tuohon ylemmäs. Sen ympärille voisi laittaa vielä jotain kasvia, mutta mikä se voisi olla? Vai pitäisikö tammi siirtää suosiolla jonnekin muualle? Pitääpä miettiä, mitä sen kanssa tekisi.

10 kommenttia:

 1. Juuri eilen pohdin, että voisko noita kuunliljoja vielä tänä vuonna siirtää, mutta en sitten alkanut toimeen, kun pitää tuohon etupihalle tehdä niille penkki. Eilen olisi ollut mukava ilma tehdä se penkki, mutta nyt sitten sataa vettä kaatamalla...eli taitaa jäädä ensi kevääseen penkin teko.
  Nyt harmittaa, etten aloittanut eilen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä vielä ehtii siirtämään, jos vaan innostusta tälle syksylle riittää. Ei näytä vähään aikaan pakkasia tulevan, joten sopivan sadetauon aikana voisi olla paras mahdollinen siirtoaika. Nuo minun kuunliljani olivat pakkasenpuremia lötköjä, ja niistä olisi voinut leikata nuo lehdetkin kokonaan pois, mutta arvelin muistavani paremmin niiden paikat, kun muutaman päivän niitä katselisin.

   Poista
 2. Jyvältä kuulostaa siunistutukset, tammihan kasvaa hitaasti, mutta tosi isoksi,eikä sen alla sitten oikein viihdy mikään. ja juuret vie voiman muilta kasveilta, kaada tuolta takaa tuo pieni kuusi pois ja laita tammi sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä varmaan tuon tammen vielä siirrän pois. Se hallitsee ihan liikaa tuossa. Ajattelimme, että noista tammista saisi uuden puurivin kasvamaan vaahteroiden väliin. Nuo vaahterat taitavat olla jo elinikänsä loppupäässä. Kun sitten vaahteroiden hautajaiset olisivat totta, olisi jo uusi vahva puurivistö kasvamassa. Tammet taitavat olla vahvempaa puutakin.

   Poista
 3. Tuo se vasta on mahtavaa kun on taimia omasta takaa. Ei tarvitse aina mennä rahan kanssa liikenteeseen. Minulla kasvaa toisen kivimuurin takana liian tiheä tammirivi, mutta se on tarkoituskin. Haluan niistä tiheän tausta kivimuurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 16 kuunliljaa olisi tehnyt jo melkoisen loven kukkaroon. Kyllähän tammista saakin tiheän rivin hyväksi tuulensuojaksi.

   Poista
 4. Kaunis todella tulee tuosta sun penkistä. Kyll tammi kasvaa aika isoks. Kasveja voi siirrell nii kauan ku maa jäätyy.
  Ainaski tollaset sitkeet maatiaisperennat kestää kyll siirtely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtämisen kannalta on nyt oikein hyvä ilmakin. Kyllä tuon tammen vielä siirrän tuosta, on se vähän turhan ahtaasti lopulta muiden kasvien kannalta.

   Poista
 5. Meidän pihan tammi on ainakin niin leveä, ettei mahtuisi tuohon valitsemaasi kohtaan. Toisaalta, meidän pihassa se on saanut hallita maisemaa jo kuutisenkymmentä vuotta... Kaunis istutusalue tulossa, odotan innolla keväisiä tulppaanikuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tammi saa tuosta siirtyä pois parempaan paikkaan. Kyllä minäkin nyt odottelen kevään paljastamaa kukkaloistoa. Toivottavasti eivät myyrät käy syömässä sipuleita. :)

   Poista