Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 7. toukokuuta 2019

Maitorahkan valmistaminen

Nyt maitoa alkaa olla taas enemmän kuin peruskäytöllä menee, joten on aika valmistaa jalostetumpia maitotuotteita. Käytämme lähes päivittäin maitorahkaa, joten se valikoitui uudeksi opeteltavaksi tuotteeksi.

Maitorahkaan tarvitaan piimää. Ensin siis pitää valmistaa sitä. Valmistukseen tarvitaan kolme litraa lypsylämmintä maitoa ja 2 dl piimää, jotka sekoitetaan huolellisesti keskenään ja jätetään huoneenlämpöön tekeytymään päiväksi tai pariksi.


Valmis piimä laitetaan uunivuokaan. Piimän joukkoon voi laittaa juoksutinta, mutta se ei ole välttämätöntä. Piimä laitetaan 100-asteiseen uuniin ja annetaan olla pari tuntia. Tänä aikana piimän pitäisi juoksettua, eli heran pitäisi alkaa erottua.


Jäähdytetty rahka-aines laitetaan yöksi siivilään, jotta hera valuu pois. 


Jäljelle jää valmis rahka. Jos siihen jää paakkuja, ne sekoitetaan tasaiseksi. Nyt rahka on valmiiina käytettäväksi. Heran voi käyttää leipomiseen tai siitä voi tehdä sitruunan ja hunajan kanssa maukasta juomaa.


Seuraavaksi pitäisi varmaan kokeilla valmistaa raejuustoa, sillä sitäkin meillä käytetään melko paljon.

6 kommenttia:

  1. Olette aika omavaraisia.
    MUistan, kun lapsena tein viiliä...laitettiin maitoa ja vanhaa viiliä purkkiin ja muutaman ajan kuluttua siinä oli viiliä..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viili on tosi hyvää. Me tehdään välillä kesäruuaksi sitäkin. :)

      Poista
  2. Vau!
    Ihan on löytynyt rahka maidon sisältä.
    Opimme uutta, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä tiedä, mitä kaikkea maidon sisältä löytyykään. :)

      Poista
  3. Tuo ei vaikuttanut vaikealta, mutta miten kaukana maku on kaupan rahkasta? Olisi kiva kokeilla, vaikka eihän meillä maitoa itsellä edes ole...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ihan samalta maistui. Ehkä hivenen pehmeämmältä, kun maidossa on rasva tallella. :)

      Poista