Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Hamppupelto

Lauantain ihanan leppeän päivän kunniaksi kasvimaa sai vihdoin viimeisen nurkkalaatikkonsa. Nyt puuttuvat enää nuo kaksi punaista laatikkoa tuosta aukosta, mutta ovat ne sentään jo tällä tontilla odottamassa maalausta.


Hylkäsimme ajatuksen raparperien tuomisesta tänne, sillä ei niille riitä tilaa. Totesimme, että on oltava perunamaa, mansikkamaa ja pari palstaa kaikkeen kokeiluviljelyyn, joten raparperit saavat kasvaa, missä kasvavat.


Hevospeli oli taas käytössä pellon äestyksessä, mutta vauhti oli vähän toisenlainen, sillä hevosvoimia oli käytössä vähän enemmän kuin yhdellä hevosella.


Ensimmäisenä valmistui perunamaa, jonka vaot ovat vimpulat möykkyisen pellon vuoksi. Kynnön ja äestyksen jälkeenkin peltoon jäi ruohokaistaleita, jotka saivat akka-auran poukkoilemaan kohdalle osuessaan. Mutta ihan hyvin perunat sai silti upotettua. Pari riviä jäi vaille siemenperunaa, mutta kylvin sinne sitten maissit.


Harasin vielä kahteen kertaan muut lohkot, että mahdollisimman paljon ruohotuppaita lähtisi pois. Jäi sinne vielä varmasti paljon, mutta toivotaan kylvösiementen voittavan ne kasvussa.


Kastelin pellon ja otin vanhan kylvökoneen käyttöön hamppua varten. En ollut ollenkaan varma, tiputtiko se yhtään siementä, joten heittelin vielä uriin muutaman varmuuden vuoksi. 


Seuraavaan lohkoon kylvin pellavaa, kamomillaa ja kehäkukkaa. Saapa nähdä, millainen sato näistä tulee. Ajatuksena noiden hampun ja pellavan kanssa on kokeilla perinteisiä kuituja kehräämiseen. 


Mansikkamaa jäi vielä tekemättä, sillä aurinko alkoi jo siirtyä horisonttiin lopettaessani. Isäntä sai tällä kertaa hoitaa lypsyn.

4 kommenttia:

 1. Hih tuota vauhtia äestyksessä :-D Multa vaan pöllyää! On se mukavaa, että pääsee itseään toteuttamaan, kun on tilaa ja omaa lääniä. Se on niin parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo mietin, että onko tuo nyt edes sopivaa. Pitäisi olla sopivan vakavaa puuhaa, mutta meneehän se noinkin. :D Välillä kyllä iskee tunne, että meillä on liian vähän tilaa.

   Poista
 2. Kätevä kylvökone. Siinä on ala poikineen kylvettynä. Kehäkukka on kivaa, sen kanssa on helppo olla omavarainen, siemeniä tulee joka vuosi runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kone on todella kätevä. Se tekee kylvöuran, pudottaa siemenen, peittää uran ja vielä jyrää lopuksi. Sivulle saa myös ohjurin, jonka avulla rivileveydet saa pidettyä yhtä leveinä. Kehäkukka on kaunis ja hyödyllinen. Tosiaan, siemeniä riittää seuraaville vuosillekin. :)

   Poista