Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Saunatunnelmia

Jo jokin aika sitten yksi teistä pyysi saunakuvia. Eilen saunareissun yhteydessä napsin muutaman kännykkäotoksen. Tervetuloa Kivimäen saunaan löylyille! Aloitamme saunakamarista.


Ikkuna on huuruinen, ikkunalaudalla odottavat käytetyt tuikunkuoret poisvientiä. Näkymä ikkunasta on pellolle, jota ennen on suikale metsää. Se viimeviikkoinen näätä oli juuri tämän ikkunan lähellä olevassa kuusessa.


Tuoli päällyksineen odottelee jo istujaa hengähtämään ja jäähtymään saunan jälkeen. Samalla voi juoda hieman kuplivaa saunajuomaa, joka on ihan proosallisesti limsakoneella tehtyä kuplavettä.


Naulakkoon saa ripustettua pyyhkeen ja saunatakin. Muuta ei mukana tarvitse ollakaan. Talvipakkasillakin kuljen matkan trenkituvalta saunalle ja takaisin punaisessa kylpytakissa ja muovikengissä. Takaisin kulkiessa pyyheliina on päässäni turbaanina. Nyt on jo valoisaa iltaisin, eikä tarvitse kulkiessa taskulamppua.


Saunakamarikin on miellyttävän lämmin, sillä myös pönttöuunissa on tuli. Talvipakkasilla se on erityisen mukavaa.


Menkäämme sitten saunan puolelle. Lukuisista sähkökalusteista huolimatta saunalle ei tule toistaiseksi sähköä, mutta taannoin olleen suuren kaapelinkaivuun aikana myös tänne vedettiin kaapeli. Tulevaisuudessa täälläkin tulee olemaan taas sähkö.


Saunassa on hämärää, vaikka ulkona onkin melko valoisaa. Saunan tummiksi patinoituneet seinät pitävät siitä huolen.


Lauteilla lasten sinkkipalju on valmiina pienempiä saunavieraita varten. Tosin niitä käy melko harvakseltaan. En silti raski tehdä paljusta muuta.


Vesiä varataan vanhoihin maitotonkkiin. Talvella näissä ei säilytetä vettä, sillä tonkat pullistuisivat muodottomiksi jäätyessään.


Saunan ikkuna tuo kaivattua valoa tilaan. Vasemmassa ylänurkassa pilkahtaa tuuletusaukon kulma. Sieltä tulee korvausilmaa, mutta myös ikkunan koloista puhaltaa.


Ikkunalauta on reilun kokoinen ja sille mahtuu kaikki pesuaineet. 


Ikkunan takana on myrskylyhty, johon sytytetään talvi-iltaisten saunakertojen ajaksi tuli. Se tuo valoa molempiin tiloihin.


Kylmävesisaaville on hieno jalka. Valitettavasti saavin muovisuus korostuu vanhaa puista telinettä vasten. Meillä on kyllä kaikkialla puusaaveja, joten voisi joku kerta kokeilla edes ulkosuojaksi vanhaa harvaa puusaavia.


Löysin saippuatelineen navetan takaa. Oli hauska yllätys, että sen paikka on ollut juuri tuossa, sillä teline osui aivan kohdalleen kahteen seinässä olevaan naulaan. 


Saippuakuppi on nähnyt jo yhtä sun toista, mutta saa vielä palvella tehtävässään niin kauan kuin pysyy koossa.


Saunomisen lomassa on mukava käydä jäädyttelemässä ulkoportaalla. Eteisessä näkyy olevan vesipata, joka on tulossa saunaan kiukaan viereen. 


Poislähtiessä voi vielä kurkistaa ulko-oven ikkunasta "kauas, minne katse kantaa yli peltojen".


Ilta on jo hämärtynyt saunan jälkeen. Sulevi ja Vihtori odottelevat jo isäntäväkeä. Ja niin koko joukko kulkee lauantaisessa illassa kohti trenkitupaa. Kissat juoksentelevat matkan aikana sinne ja tänne, mutta ovat perillä ennen meitä. Sulevi on jo sisällä, kun avaamme oven. Sillä on ihan voittajan eleet, kun se häntä heilahtaen vilahtaa tuvan ovesta iltapalalle.

12 kommenttia:

 1. On teillä ihana sauna(kin)...parhaat löylyt saa tuollaisessa tilassa ja puulämmiteisestä kiukaasta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimäen sauna on valtavan hyvä sauna, jossa saa pehmeät kosteat löylyt (saisi tietysti kipakatkin, jos sellaisia haluaisi) hyvässä tunnelmassa. :)

   Poista
 2. Oi että, mahtava sauna teillä. Tunnelma kohdillaan. Me ollaan ihan hirveästi kaivattu saunaa ja siirrytäänkin sitä heti rakentamaan, kun yläkerta valmistuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei teilläkään projektit pääse heti loppumaan. Sauna on aivan huippukeksintö ja kuuluu pihapiiriin. :)

   Poista
 3. tuo on kyllä ihana sauna

  VastaaPoista
 4. Sellaista vanhan ajan tunnelmaa! Meidän saunassa taitaa olla enemmän jotain 70-luvun tunnelmaa, ainakin pukuhuoneen värityksessä...mutta ihanat löylyt saa myös meidän vanhasta puukiukaasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sauna on jäänyt ihan olemaan sellainen kuin on ollutkin. Ainoa muutos on meidän laittama uudenaikainen puukiuas, joka piti saada pikaisesti, kun myrsky vei meiltä sähköt. :)

   Poista
 5. Tunnelmallinen sauna, hienoa että ette ole lähtenyt modernisoimaan sitä. Matkalla talolta saunalle ja takaisin on jotain maagista, se iltojen rauha, lintujen laulu, elämän parhaita hetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden kiukaan laittaminen jo kirpaisi aika paljon, mutta silloin ei ollut mahdollisuutta muurata vanhaa kiuasta uusiksi, sillä jostain piti saada pesupaikka vauhdilla. Saunamatka on todella yksi tärkeistä elementeistä. Talvella narskuva lumi, keväällä valtaisa lintujen kuoro, kesällä vihreyden maksimointi, syksyllä leijailevat lehdet, tekevät matkasta ainutlaatuisen. :)

   Poista
 6. Kaunis saunakamari ja sauna! Kuvista tuli ihania muistoja omasta lapsuudesta, kun saunottiin mummulan puusaunassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa saunoissa olevaa tunnelmaa ei oikein pysty saamaan uusiin saunoihin millään. :)

   Poista