Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Kukkia ja kauheuksia

On aivan mahtavaa, kun kevät on päässyt valtavan hyvään alkuun ja kukkabongaus on saanut alkaa. Trenkituvan sinivuokot ovat täydessä kukassaan olleet jo tämän viikon. Niitä on kiva katsella punaista mökkiä vasten.


Kasvihuoneen narsissipehko on jo hyvässä kukassa. Kohta aukeavat myös tulppaanit siellä.


Syksyllä istutettuja krookuksia putkahtaa paviljonkitasanteen vieressä näkyviin yksi toisensa jälkeen.


Idänsinililjoja saa bongata kaikkialla, sillä niitä voi tulla esiin ihan missä vain. Tämä yksilö kukkii kohta paviljonkitasanteella.


Mutta paviljonkitasanteen alapuolen penkissä putkahtelee jotain kauheaa. Mistä ihmeestä tuokin on päässyt tulemaan? Syksyn viimeisimpänä puuhana siivosin varmasti tämän penkin vuohenputkesta, mutta sieltä vaan pirteänä noustaan maan pintaan. Mokomatkin ryökäleet!


Trenkituvan yläpenkissä kasvaa suurina tuppoina tällaista yllätystä. Miten ihmeessä nokkonen voi levitä noin voimakkaasti vasta vuosi sitten perustettuun kukkapenkkiin? Ei siinä auta, kuin laittaa hanskat käteen ja kiskoa lukuisat tuppaat pois.


Ja pahin vielä lopuksi: tiedän, mikä tuo on, enkä pidä siitä. Leif riittää meille kukoksi kahden teinikukon lisäksi, eikä tämä kukko ole toivottu. Ihmeen aikaisin ovat liljakukot liikkeellä.


Pitääkin ottaa oikea pahisten kukistusprojekti lähiaikoina. Puutarhapuolella jänikset ovat syöneet kaikki mahdolliset pensaat. Onneksi häkitimme persikka- ja kirsikkapuut! Ihmeellisiä multakasojakin on ilmestynyt sinne tänne. Mutta onneksi on noita kukkia kuitenkin koko ajan tulossa lisää. :)

8 kommenttia:

 1. Vuohenputki on niin vihoviimeinen kasvi, jota pihalla haluan! Olen yrittänyt perkata sitä joka vuosi pois ja aina vaan sitä nousee.Pitääkö tehdä ihan kokonaan uusi penkki? Meillä ei pupujen ja myyrien tuhoja näy, eikä liljakukkoakaan ole ollut moneen vuoteen. Ei kyllä liljojakaan, nekin ovat melkein hävinneet.
  Ihania kevätkukkia teidän pihalla,nautitaan niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputki on kyllä yksi kauheimmista rikkakasveista. Mutta onneksi ovat nuo kevätkukat, joista voi nyt iloita. :)

   Poista
 2. Vuohenputki taitaa olla kasveista kaikkein sitkein. Sen juurta ei tarvitse jäädä kuin joku sentin pätkä maahan niin johan se jatkaa vauhdilla taas kasvamista. Sama taitaa päteä myös nokkosiin. Poimi kiireesti nuo punaiset pahikset pois kukkapenkeistä. Minä onnistuin hävittämään ne useita vuosia sitten juurikin ensin poimimalla ja sitten vielä suihkutin liljat jollakin hyönteismyrkyllä, taisi olla Raidia, eikä niitä onneksi ole sen jälkeen näkynyt, vaikka minullakin on tuolla pihalla aika iso penkki erilaisia liljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkonen yllätti ihan totaalisesti. Tuohon on tuotu multakin muualta. Varmaan ollut siirretyissä perennoista joitain pieniä juurenpätkiä, jotka ovat innostuneet kasvamaan. Liljakukot saavat heti kuolemantuomion täällä.

   Poista
 3. Vuohenputki ja nokkonen ovat molemmat sitkeitä sissejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat aivan käsittämättömän sitkeitä. Ja valitettavasti viihtyvät valtavan hyvin meidän puutarhassamme. :)

   Poista
 4. Voi että... vuohenputkea ei varmaan edes saa millään hävitettyä, ellei kaiva maata pois yli metrin syvyydeltä ja vaihda mullat. Rikkaruohot vaan on niin kovin tehokkaita leviäjiä, noilla on elinvoimaiset juurakot, joista ne puskee kasvuvoimaa... Lohduttaako ystävän huomio: paikassa, jossa rikkaruoho ei kasva, ei kasva kyllä mikään muukaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ei kyllä lohduta yhtään. Taas on taisteltava tämä kasvukausi näitä vihollisia vastaan, vaikka varmaa voittoa ei olekaan tiedossa. :)

   Poista