Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Aukko umpeen ja uutta Reinoa rakentamaan

Niin tuli salin patteri muurauksen osalta valmiiksi. Vielä siinä riittää työtä, että sen saa ihan oikeasti siistiksi, mutta iso reikä on enää muisto vain.


Kun patterin pinnan tekee uusiksi, on lämmitysjärjestelmä jo aika lähellä uutta tulemustaan.


Kävimme lietemme alkuperäisen valmistajafirman tiloissa katsomassa vanhaa Reinon sydäntä. Saimme kuulla, että meidän Reinomme oli noin vuodelta 1920, eli niitä ensimmäisiä Reinoja, joita maailmalle lähti. Aivan ensimmäinen syntyi vuonna 1916.


Vanhan Reinon sydän oli jo niin huonossa kunnossa, ettei siitä enää saisi parsimallakaan kunnollista. Samoin hellan päällikansi oli niin kissanpissalla pilattu, ettei siitäkään tulisi enää mitään.


Reino saisi kokea nuorennushoidon, johon kuuluisi vuodelta 1929 oleva sydän upeine luukkuineen. Tässä mallissa tuo ylempi uunikin olisi jo järkevämmän mallinen ja kokoinen.


Päällikansikin olisi tulevassa mallissa paremmassa kunnossa. Tosin uudessa sydämessä ja vanhoissa pesäluukuissa menisi vielä hetken, sillä korjattavaakin olisi. Eikä tietenkään tällainen käsityönä tehtävä projekti ihan ilmaista ole, mutta tuleviin käyttövuosiin laskettuna tällä on ihan hyvä kannattavuus.


Opiskelimme myös näitä lukuisia hormipeltejä, mutta ehdin jo unohtaa, mikä oli minkäkin pelti. Vasemmanpuoleisin on pääpelti ja oikeanpuoleinen on patterinpelti, mutta nuo kolme muuta jo unohtuivat. Saamme alkuperäisistä mallipiirroksista kopiot lieden mukana, joten ehdimme nekin vielä opettelemaan ulkoa. 


Tulimme täysin vakuuttuneiksi, että teimme oikean ratkaisun, kun päätimme palauttaa Reinon uudelleen muurattuna uudistetulla sydämellä. Nämä liedet tehdään selvästi suurella sydämellä, ammattiylpeydellä ja varmuudella. Liesiä on tehty jo 100 vuotta ja tulevan lietemme tekijälläkin on kokemusta jo 40 vuotta.


Oli myös hienoa, ettei meille alettu tuputtaa mitään uutta systeemiä, vaan talomme historia ja tyyli otettiin vakavissaan. Muurari poikkesi myös paikalla katsomassa, miten vaikutuimme näistä upeista liesistä. Hän lupasi katsella, jos jostain löytäisi vielä vanhoja pieniä pyöreitä nuohousluukkuja.


Kun lopulta pääsemme lämmittämään uudella vanhalla Reinolla, voimme ylpeinä katsella, miten hienosti uudistettu liesi sopii tyyliltään ja olemukseltaan aivan täydellisesti Kivimäen keittiöön. Ja siinä se saa olla ainakin seuraavat 80 vuotta, jotka sille luvattiin minimikäyttöiäksi.

9 kommenttia:

 1. Hyvä, hyvä!
  Aivan ihanaa, että saatte sen kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä, että meille tulee sittenkin Reino, vaikka vähän osia joutuukin vaihtamaan. :)

   Poista
 2. Katselin että olette saaneet muurarin paikalle. Vanha Reino on aiemmassa kirjoituksessa aika lohduttoman näköinen mutta onneksi löysitte nuoremman tilalle. Viimeisen kuvan Kotiliesi on myös hyvännäköinen ja kiva kuulla että saitte asiantuntevaa palvelua. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko muuten sama muurari tekemään tuvan piipun? Toivottavasti koska kuulostaa siltä että olette löytäneet todella hyvän tekijän. E

   Poista
  2. Vanha Reino oli huonossa kunnossa, mutta tämä tuleva nuorempi Reino tulee olemaan entistä ehompi. Jos vaan mahdollista, otamme mielellämme tämän muurarin tekemään myös savupiiput. :)

   Poista
 3. Onnea Reinon uudelleen käytöstä. Varmasti hyvä talon historiaa kunnioittava ratkaisu. - Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli hienoa, että voimme palauttaa lähes entisen lieden. Hyvää pääsiäistä myös sinulle! :)

   Poista
 4. I love your blog , you have a new folower from chile
  Cariños

  VastaaPoista