Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 17. toukokuuta 2024

Pihaympyrän hahmottelua.

Ensimmäiset hankinnat pihaympyrään on hankittuna. Uhkarohkeasti ostimme tuijia, vaikka niiden menestymisestä emme tiedä. Ainakin keväällä niitä pitää suojata aikaiselta auringolta. Alapihalle ostimme kaksi lehmusta.


Ensimmäisenä suunnittelimme kiven ympärille pienen sora-alueen. Vihtorin oikealle puolelle tulee tammi, joka jo parinsadan vuoden päästä alkaa olla melkoisen komea nähtävyys.


Oleskelualue mahtuu myös hyvin ympyrään. Jokin paikka pitää olla, jossa voi nauttia iltapäiväteestä tai kahvista, jos ei kovin paahteista satu olemaan. Illalla lämpimällä tulee jo varjoa, jolloin voi olla jo oikein hyvä istuskella keskeisellä paikalla katsoen tiluksiaan. Päätimme pitää toistaiseksi tämän pöytäryhmän, sillä se on vielä ehjä. Pohjaksi olemme miettineet liuskekiveä.


Jotta tilukset näkyvät kaukaisuuteen asti, ympyrän takaosaan istutimme lamoherukkaa ja kolme pallotuijaa. Lamoherukkaa laitamme varmaan paljon enemmänkin kasvamaan kivikon peitoksi, mutta kolmella aloitimme.


Kummallekin sivulle istutimme harvakseltaan kolme timanttituijaa. Näiden väleihin pitää varmaan hankkia isot istutusruukut kesäkukille, sillä menee vielä vuosia, että nämä kasvavat tarpeeksi suuriksi.


Oleskelualue siirtyi vähän kauemmas, jotta tilaa on tarpeeksi. Nyt alueella on paljon viivoja tulevia linjoja varten. Aivan etualalle tulee vuorenkilpeä kivelle johtavan väylän molemmin puolin.


Vuorenkilpien taakse tulee jotain pienempiä pensaita. Oleskelualueen taakse tulee lisää hortensioita ja rodoja.

Oikealle puolelle istutimme jasmikkeita ja ruusuja umpisäiliön läheisyyteen (jos sieltä vaikka tulisi huonompia hajuja). Tähänkin mahtuu vielä lisää pensaita.


Pesin letkulla vähän kiviäkin. Pitää tuoda jonkin verran pienempiä kiviä tasoittamaan kivikkoa tasareunaisemmaksi. Onneksi meillä ei ole puutetta kivistä. Niitä voi jonkin verran laittaa myös tuonne keskiympyrään pensaiden sekaan.


Alapihalle istutimme kaksi lehmusta. Varmaan yksi mahtuisi vielä tuonne lähemmäs suulia.

Näitä kasveja laitoimme kolmena iltana muiden puutarhatöiden lomassa. Jos tällä tavalla vähän kerrallaan saamme tehtyä, vähitellen alkaa tulla vehreämpää ja valmiimpaa.

2 kommenttia:

  1. Hienolta alkaa näyttää kiviympyrä. Pikkuhiljaa se hahmottuu kun sitä katselee ja pyörittelee ajatuksia. Vielä sen verran vinkkejä että onko paikka varjo,puolivarjo vai aurinko. Rodos kaipaavat melko varjoisaa ja suojaa,muuten käy helpolla huonosti. Tuijat myös ruskistuvat helpolla. Atsaleaa itselläni ei ole mutta sen sanotaan kestävän paremmin aurinkoa. En ole huomannut oletko maininnut kasvuvyöhykettä....Itse asun alueella jossa voi istuttaa mitä vaan mutta pihankin olosuhteet meillä vaihtelevat talon eripuolilla todella paljon. Ja meillä on ainakin todella kuivaa. En halua mainostaa mutta juurikastelija oli todella järkevä ostos,pihalle istutetut puut virkistyivät selvästi kun saavat syvemmälle vettä. Eikä tule kasteltu rikkaruohoja,ne kasvavat liikaa ilman kasteluakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka on melko aurinkoinen, mutta varjo tulee iltapäivällä, kun aurinko kääntyy länteen. Talo estää tuulta jonkin verran, mutta rannikolta puhaltaa välillä pihallekin kuistin puolelta. Vyöhyke on 2. Maaperä on ravinteikasta. Keväät ovat täällä nykyään aika kuivia, mutta tilanne korjaantuu kesän edetessä. Aiemmin pihassa on kasvanut iso sembramänty ja aittapihan syreeniaidassa vanhoja vaahteroita.

      Poista