Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 10. toukokuuta 2024

Pihasuunnittelua

Piha alkaa kevään kosteuden jälkeen olla kuiva ja käsiteltävä. Olemme pyrkineet ajelemaan tuossa ympyrässä mahdollisimman paljon, että se painuisi ja tasottuisi. Enemmän tuntuu painuvan ja kovettuvan tuo keskiosa, jonka maa-aines on nyt jotain muuta kuin hyvää multaa. 


Näkymään alkaa jo vähitellen tottua, vaikka karultahan tämä näyttää. Tietysti tuossa jo kasvaa kaikenlaista ruohotupasta ja muuta vihreää, mutta täytyy jo alkaa suunnittelemaan vähän tarkemmin. Ympyrän ulkohalkaisija on 13,5 metriä ja sisähalkaisija 11 metriä. Kyllä siihen siis saa kaikenlaista mahtumaan.

Kun paikalliset viherpeukalot olivat meillä, pyysin ehdotuksia, mitä tuohon voisi laittaa. Muutama sentään uskalsi tehdä suunnitelmia, joita olemme tarkasti katselleet ja ottaneet hyviä ideoita.


Kunttaa emme kyllä tähän laita, mutta havukasveja tulee varmasti ja sipulikukkia kesäkukkien kera.


Joku riippa- tai sateenvarjopuu olisi kiva. Kartiokuusetkin houkuttelevat.


Japaninvaahtera olisi hieno syksyisessä värissään, eivätkä magnoliat mitenkään huonolta kuulosta.

Kyllä tuohon yhden tammenkin saisi mahtumaan kivien taakse. Muutama tuijakin voisi menestyä. Tietysti tuohon pitää saada ulkokehälle korkeat valot ja kivien valaisuun omansa. Kahvittelupaikkakin pitäisi saada mahtumaan. Onko sinulla tähän hyviä ideoita? Niitä otetaan ilomielin vastaan.


Katselin iltasella myös tuota pöytäaluetta. Tuonne takavasemmalle voisi istuttaa jonkun kauniin puun. Myös etuoikealle mahtuisi puu.


Oikeastaan koko tuohon reunukseen suulille asti voisi istuttaa puita. Siinä onkin taas miettimistä vähäksi aikaa.


4 kommenttia:

 1. Teillä onkin mahdollisuuksia paljon ja vaihtoehtoja riittää. Ihana lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan. Onnea projektiin🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on todella sellainen paikka, että siihen mahtuu vaikka mitä. Eiköhän jotain pian ala tapahtua sen suhteen.

   Poista
 2. Hieno alue alkaa suunnitella istutuksia. Suosittelen että piirrät alueen paperille ja alat miettiä mitä haluaisit. Ja kun teet kasvisuunitelmat niin otat kasvien istutus etäisyydet huomioon. Tai istutukset niin että vaikka 10-15 vuoden päästä joku on helppo kaataa välistä pois. Myös kasvuvyöhyke pitää ottaa huomioon ja pihan olosuhteet. Onko tuulista,hallanarkaa ym. Ison alueen kasvit tulevat myös aika kalliiksi. Joten jos tekee pikkuhiljaa niin vaikka kylvää nyt kesäkukkia siihen. Rikkaruohot valtaavat tilan nopeasti.Ja myös kannattaa miettiä alueen hoito jälkeenpäin. Itse ehkä miettisin ensin isompien kasvien paikat ja istuttaisin ne. Perennoja voi lisäillä jälkeenpäin. Olen ihaillut ahkeruuttanne blogin alusta asti. Mukavaa kesää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä neuvoista! Erityisesti tuo maaperän peittäminen jollain kasveilla taitaa olla tärkeää, sillä emme millään pysty hankkimaan kaikkia kasveja yhdellä kertaa. Tässä riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

   Poista