Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 12. syyskuuta 2019

Aurinkosähkö Kivimäkeen

Punamultaa oli niin paljon, että saimme maalattua myös navettaa. Pääty loistaa nyt aivan eri näköisenä kuin aiemmin. Maalaus muuttaa todella paljon. Isäntä korjasi muutaman rikkinäisen kohdan, ettei reikiäkään ole enää kuin tuo vanha kanojen kulkuaukko.


Heinäkuussa teimme aurinkosähkösopimuksen, ja siitä lähtien täällä on ollut vaikka minkälaista tapahtumaa. Ensimmäisenä ilmestyi pihaan outo kasa. Siinä olivat kaikki aurinkopaneelit, jotka tulisivat navetan katolle.


Isännän entiseen työkaluvarastoon tuli myös laatikoita, joissa oli invertteri lisukkeineen.


Kattoon alkoi ilmestyä ihmeellisiä viritelmiä.

Navetan yläosaakin on maalattu, mutta se ei tuolta erotu.

Navetan päätyyn ilmestyi erikoinen kytkin.


Pihaan ilmestyi nosturi ja paneeleiden laitto katolle alkoi. 


Olimme tilanneet 26 paneelia, joilla pitäisi sähköistää aurinkoisina aikoina koko tila. 


Paneelit ovat nyt katolla ja tuottavat mukavasti sähköä. Jopa pilvisenä päivänä tulee jonkin verran, mutta aurinkoisena taas tuotto on todella hyvä. Se sähkö, jota emme saa käytettyä, siirtyy verkkoon ja saamme siitä pienen korvauksen.


Nyt olemme miettineet uusiksi muutamia toimintoja, jotta saamme suurimman hyödyn tuotetusta sähköstä. Koneiden käyttö kannattaa aina valoisaan aikaan. Suihku on paras ajoittaa aamuun, jotta vesi lämpenee auringolla. Tosin valoa tarvitaan navetassa vain ilta-aikaan, joten siihen itsetuotettu sähkö ei ihan riitä.

Hankintana tämä on tietysti kallis ratkaisu, mutta ajattelimme sen suoraan kattoprojektiin kuuluvaksi menoeräksi, jolloin se ei tunnu niin pahalta. Joka tapauksessa se alkaa nyt vaikuttaa ihan hyvin sähkölaskussa, joka meillä on ollut kesäaikoinakin kuukausittain lähellä sataa euroa siirtoineen. Tuulivoimastakin olemme puhuneet, sillä täällä tuulee aina. Se vaatii taas toisenlaisia varustuksia, joten katsomme sitä hamassa tulevaisuudessa.

8 kommenttia:

 1. Oma sähkön- ja lämpimän veden tuotanto on upea asia! Hieno juttu kaiken kaikkiaan. Täällä vielä haaveilen aurinkosähköstä. Omaa tuulivoimalaa ei kai valitettavasti voi keskelle valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristökylää pystyttää. Laittaisin kyllä, jos voisin. Pitää ottaa selvää, kun aika on. Ehkä siihen joku keino on. Aurinkopaneelit kai sentään voi laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa joku Pelle Peloton rakentaisi vanhan tuulimyllyn tuottamaan tuulivoimaa. :)

   Poista
 2. Hienoa! Tällaiset investoinnit ovat ekologisia ja siten kannatettavia. Toivottavasti kaikki toimii hyvin. Mukavaa syyskuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisten päivien perusteella voi jo sanoa, että oli kannattava hankinta. :)

   Poista
 3. Meillä haaveillaan aurinkösähköstä, onpa mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia. Millaista huoltoa paneelit vaatii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paneelit eivät tarvitse erikoista huoltamista. Jos katolle tulee lehtiä tai roskia, jotka eivät poistu sadeveden mukana, niitä pitää poistaa, mutta muuten ei tarvita huoltoa. :)

   Poista
 4. Tuota navettaa ei enää helpolla tunnista siksi notkollaan olevaksi raunioksi, mikä se alunperin oli! Aivan mahtavaa työtä teette!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muutos on omaankin silmään suuri ja miellyttävä. :)

   Poista