Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 3. tammikuuta 2020

Aurinkosähköä pimeänä aikana (tarkat luvut)

Kannattaako aurinkokennojen asennus vuoden pimeimpänä aikana? Tässä hieman laskelmia oman systeemimme tuotoista ja kulutuksista.


Syyskuussa alkupuolella 5.9. siirryimme aurinkosähköön, Aurinko paistoi kauniisti monena päivänä.  Päiväaikaan emme kuitenkaan pystyneet käyttämään kaikkea tuotettua sähköä, vaan syötimme verkkoon 225 kWh, joka korvattiin summalla 11,69 €. Kilowattitunnista maksetaan 5,19 senttiä. Sähkölasku syyskuulta oli kuitenkin 86,03, josta 3,63 oli perusmaksu, meille toimitettua sähköä 477 kWh, hinnaltaan 30,73.

Sähkönsiirron perusmaksu oli 26,04, energiamaksu 23,99, ja energiavero 13,33. Yhteensä lasku olisi ollut 97,72 ennen tuottamamme sähkön vähennystä. Suurimmat menot tulevat kaikesta muusta kuin itse sähköstä. Ihanne olisi, että olisimme voineet hyödyntää paremmin päivällä tuotetun oman sähkön, mutta valitettavasti illat alkoivat pimetä ja sähköä tarvittiin valaisuun.

Lumi häiritsee myös kennojen auringonottoa.

Lokakuussa oli jo kokonainen kuukausi, ja verkkoon karkasi  87 kWh vähentäen laskua 4,52 €. Ostimme sähköä 560 kWh.

Marraskuu oli vähän erilainen kuukausi. Se oli yksi tämän vuosituhannen pimeimmistä kuukausista. Pääkaupunkiseudulla aurinko paistoi vain vaivaiset 19 tuntia koko kuukauden aikana. Lisäksi olimme matkoilla 9 vuorokautta, jolloin lämmitimme sähköpattereilla taloamme. Ostimme sähköä 962 kWh. Tuotimme verkkoon 13 kWh, josta saimme 0,58 € hyvitystä.


8.12. Olimme tuottaneet kaikkiaan 591 kWh syyskuun viidennestä asti. Aivan tarkkaa laskelmaa en siksi voi tehdä kokonaiskäytöstämme, sillä mittarimme ei näytä päiväkohtaisia tietoja. Joulukuun lasku ei ole vielä tullut, mutta sää oli varsin samanlainen kuin marraskuussa, pimeää ja sateista.

Jos olisimme valinneet akullisen systeemin, kaikki tuotettu sähkö olisi tullut omaan käyttöön illalla ja yöllä. Systeemi olisi vaatinut yhden huoneen akkuja varten ja huoneellisen akkuja, joten emme valinneet sitä toistaiseksi.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, kevättä kohti varmaan valokin lisääntyy. Tämä on varmaan monilla suunnitteilla joten on kiva kuulla teidän kokemuksista. Hyvää vuoden alkua sinne kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa keväällä uudet lukemat. Aika hyvin nämä paneelit toimivat kuitenkin, vaikka valoa on näkynyt vain vähän. :)

   Poista
 2. Ihan lupaavalta tuo kuulostaa. Marraskuu oli todella synkkä... Huoneelliseen akkuja ei kuulosta millään lailla hyvältä idealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukuukin on ollut aika pilvinen, mutta ehkä nyt tammikuussa alkaisi aurinko paistaa. :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista, etenkin tuo verkkoon menevä sähkö josta saa hyvityksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan, miten paljon aurinkoisena aikana tulee tuottoa. :)

   Poista