Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 30. syyskuuta 2021

Kukot säilöön

Kolme pikkukukkoa kasvoi isoiksi kukoiksi ja alkoi uhittelemaan toisilleen. Niillekin olivat vanhat säännöt olemassa: Jos säilyy sopu, saa elää, jos tulee tappelu, lähtee pää. Tällä kertaa päätimme valmistaa kukoista ruokaa säilömällä valmiin kastikkeen purkkeihin.


Kukot keitettiin ensin kypsiksi. Sen jälkeen niistä erotettiin lihat ja jaettiin ne lasipurkkeihin. Purkkeihin laitettiin myös sipulia ja valkosipulia, mausteita ja tomaattimurskaa.


Kaikki nahat ja luut jätettiin liemeen kiehumaan, jotta siitäkin tulisi käyttövalmista kanalientä.


Purkit umpioitiin keittämällä syvässä vedessä.


Kanaliemiä (oikeasti siis kukkoliemiä) on neljä valmista purkillista odottamassa pääsyä johonkin ruokaan antamaan hyvän ja täyteläisen maun.


Kastikkeita valmistui viisi 7 dl:n purkillista. Kokeilimme jo valmistaa yhden purkillisen riisille kastikkeeksi lisäämällä pari lusikallista turkkilaista jogurttia kastikkeen joukkoon. Mausteita oli vähän miedosti, mutta maku oli oikein hyvä ja kukonliha hyvää ja mureaa.


Seuraava hankinta meillä on painekeitin, jolla saamme valmistettua enemmän lihasäilykkeitä. Isäntä on jo yhden peuran kaatanut, joten liharuokia on odotettavissa talveksi. Säilömällä lihat purkkeihin säästää tilaa pakastimessa. Eikä haittaa, jos vaikka myrsky katkaisisi sähköt hetkeksi. Purkit säilyvät pitkään kellarissa. Toinen etu on se, että voi tehdä kerralla lähes valmista ruokaa, jonka saa tarjoilukuntoon hetkessä, eikä tarvitse odottaa ensin vuorokautta lihan sulamista.

4 kommenttia:

 1. Todella loistavaa tehdä omat herkulliset säilykkeet! Ihanaa lukea teidän viitseliäisyydestä, kun itse en ole ollenkaan keittiöhommapainotteinen ihminen. Mutta tuollainen omavaraisuus ja terveellisyys sekä hyviin vanhoihin konsteihin nojaaminen on hienoa ja hatunnoston arvoinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se on lähinnä kaiken uuden ja ihmeellisen kokeilemista. Tällä säilönnällä pyrimme myös siihen, että ruokaa saisi vähemmällä vaivalla pöytään, kun kumpikaan ei pidä ruoanlaitosta. :D

   Poista
 2. Tuo todella korvaa pakastamisen.
  Jo viime vuosituhannen puolella oli tuttavaperhe, jossa säilöttiin tuon kaltaisesti, mutta sellaisiin peltitölkkeihin, jollaisessa voi kaupassa ostaa nötköttiä.
  Taloudellisempaa on tuo lasipurkki, koska sen voi käyttää moneen kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasipurkit saa käytettyä toistekin, eikä ole pelkoa, että siitä irtoaisi ruokaan mitään ylimääräistä. Kova työ tässä on alkuvaiheissaan, mutta varsinainen ruoanlaitto helpottuu huomattavasti. Ei tarvitse tuntitolkulla kypsentää lihoja päivittäin. :)

   Poista