Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 25. tammikuuta 2018

Keittiö ennen ja nyt

On taas aika kauhistuttaa vanhoilla kuvilla ja vertailla niitä nykyisiin. Ehkä juuri sitä kautta parhaiten näkyy muutos, joka on tapahtunut. Nämä vanhat kuvat ovat ihan autenttisia kuvia siitä, miltä täällä näytti, kun päätimme tehdä kaupat.


Keittiössä on paljon vähemmän tavaraa nykyään, eikä rikkonaisia kodinkoneita enää viemässä tilaa. Ensimmäisillä kerroilla ehdimme vain tyhjennellä tiloja ja koota kaatopaikkakuormia. Niitä kuormia olikin useita.


Seinäpinnat olivat kissojen repimiä. Jotkut paikat olivat kuopalla ihan viimeisimpiin tapettikerroksiin asti. Lattiapinta oli tasaisen likaisen värinen, mutta näki siitä vielä, minkä väristä maalia oli käytetty.


Me revimme sitten loputkin seinäpinnat pois, jolloin alta paljastui vanha oviaukko. Lattiakin on kirjavamman näköinen, kun lika on pesty pois. Katto näyttää ihan eriväriseltä pesun jälkeen.


Seinien yläosassa kiersi mäntypanelointi peittämässä vesiputkia ja sähköjohtoja. Sähkökeskus oli ikkunan päällä. Pöytäliina oli kontaktimuovin alla suojassa. Kaapin päällä oli kikkareita.


Sähkökeskus on nykyään eteisessä, vaikka siitä ei lähdekään vielä sähköjä muualle kuin kylpyhuoneeseen. Jatkojohdoilla hoidamme vielä toistaiseksi huoneiden sähkötarpeet. Kikkareita ei ole enää missään.


Hellanurkkaus näytti juuri tältä kaikessa saastassaan.


Hella on uudistettu, vaikka näyttääkin aika paljon entiseltä. Pienempiä luukkuja on käytetty vanhasta uuteen, mutta nuo isot luukut ovat yhdeksän vuotta uudempaa mallia.


Salin ovelta oikealle näytti aika täydeltä sekä yläosasta että lattiasta. Yläkaapisto oli hankalassa paikassa käytöltään, joten se sai heti siirtyä ylisille odottamaan mahdollista jatkokäyttöä. Ja lattian saastakin sai aika pian häädön.


Vielä meillä ei ole muita yläkaappeja keittiössä kuin trenginkaappi ja se lasiovinen vaalea, joka on patakaapin päällä. Lattiatilaa on ihan kivasti, vaikka puulaatikot välillä vievätkin tilaa.


Salin ovelta otettu kuva vastakkaiseen nurkkaan paljastaa aika monta toimimatonta kodinkonetta. Täältähän ei ole mitään viety pois, joten kaatopaikkakuormia sai todella tehdä useita, että pääsi raivaamaan muuten näitä tiloja. Huomio kiinnittyi tuohon ruosteiseen ja kärpäsenkakkaiseen kattolamppuun, jossa oli kasvivalo. Seinät olivat kauttaaltaan tuollaisia kissanrepimiä. Kaikki pinnat olivat keltaisia ja tahmeita.


Hirsipinnat tekevät tilan paljon pimeämmäksi, vaikka ovatkin tunnelmallisia. Jääkaappi näyttää siltä, että se ei oikein kuulu joukkoon. Pitää varmaan siirtää se tuonne kellarikomeroon odottamaan kesää, jolloin sitä taas ehkä tarvitaan. Orsien väliin pitäisi tuoda vartaat leipiä varten. 


On harmi, kun ei voi kuvien välityksellä tuoda esiin tuoksumaailmaa, tai noissa aiemmissa kuvissa se olisi löyhkä. Muurari kävi tiistaina laittamassa hellan tasanteelle metallilevyn. Hän oli kovasti ihmeissään tapahtuneesta muutoksesta kokonaisuudessaan ja erityisesti hajun häipymisestä. Vielä täällä on sellaista tunkkaista tuoksua lattianrajassa, mutta sekin vielä häipyy lopullisesti.

12 kommenttia:

 1. Huh huh, on siinä ollut urakkaa. Upeaa että talo löysi teidät tekemään siitä taas asuttavan. Aloitin joulupyhinä kirjoituksiesi lukemisen, kiitos upeista tarinoista. Niin puutarhan, eläinten kuin rakentamisen paristakin. Jostain syystä vallankin vanhojen tavaroiden ja vaatteiden seasta löytyneet ihanuudet ilahduttavat kovasti. Sen sijaan kaiken kaatopaikka jätteen määrä kauhistuttaa. Mukavaa kevät talvea toivotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on paljon puuhaa, mutta kaiken keskellä löytyy mukavia löytöjä, jotka ilahduttavat. :)

   Poista
 2. Huh huh sanon minäkin, ja varmaan kaikki muutkin. Toisaalta, itsekin rötiskökokoelman ostaneena ymmärrän kyllä. Mutta tuo teidän siivo on kyllä ollut ihan omaa luokkaansa. Aikamoiseen seikkailuun päätitte lähteä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtötilanne on enää muisto vain. :D Seikkailu sentään jatkuu. Tällaiset rötiskökokoelmat ovat niitä parhaita pelastettavia. :)

   Poista
 3. Juuri kuten sanot saa noista ennen ja jälkeen kuvista kaikista parhaiten käsityksen muutoksesta.
  Olette kyllä ottaneet todella ISON kunnostusoperaation harteillenne. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun jakaa tämän operaation tarpeeksi pieniin osioihin tarpeeksi pitkillä ajoilla, ei tule liian raskaaksi. :)

   Poista
 4. Olen ihaillen seurannut tätä tei talon remppaa. Pakko on nostaa hattua ja todeta että työ ootte kyllä tehneet valtavasti hommia ja tuosta keittiörumiluksesta alkaa tulla kaunotar. Hirsiseinät on upeat. Voimia vaan teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pieniä operaatioita tehden työ edistyy. Keittiöstä tuli ihan nopeasti käyttökelpoinen, onneksi. :)

   Poista
 5. Pitäisikohän ottaa tuo kontaktimuovi kikka käyttöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on kätevä kikka. Helppo pyyhkiä pöytä, kun liina on muovin alla. :D

   Poista