Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Nyt se alkaa!

Täten julistamme juhlallisesti Kivimäen tilan päärakennuksen keittiön Reino-hellan käyttöönotetuksi. Ja näin se tarkalleen tapahtui:

Avasimme pääpellin. Laitoimme puut tulipesään ja sytytimme tulen. Soitimme muurarille ja kysyimme vielä pelleistä, miten päin niiden oikein tulikaan olla.


Avasimme hetkeksi patteripellin. Se kuuluu olla auki sytyttäessä, jotta veto on parempi. Viimeistään kahden pesällisen jälkeen pelti suljetaan.


Ylimpänä on pääpelti. Keskimmäinen on kesäpelti, joka pidetään visusti kiinni talvikeleillä, ettei lämpö siirry suoraan hormiin. Pellin varsi näkyy varsin huonosti tuosta vanhasta laattarajasta. Vesisäiliön vieressä on uunipelti, joka avataan, kun halutaan lämmittää uuni ja paistaa ne karjalanpiirakat.


Muurari antoi luvan polttaa vain kaksi pesällistä päivässä toistaiseksi. Puhelun jälkeen aloimme jo kokeilemaan, onko missään lämmintä. Salissa olikin lämmön sijaan vähän savua. Sieltä puuttuivat tietysti vielä ne vanhanaikaiset pyöreät nuohousluukut. Isäntä kirmasi pakarituvalle ja toi sieltä puuttuvat luukut. Onneksi veto oli niin hyvä, ettei savua oikeasti tullut kovin paljon sisätiloihin. Jatkossa ei tulekaan enää ainakaan tuolta. 

Hyvin toimii hella jo ensimmäisen kokeilun jälkeisenä arviona. Vielä pitää hieman odottaa, että voi lämmittää täydellä teholla tai kokeilla uunia paistamiseen. Mutta onhan tämä merkittävä edistys tässä talossa, kun lämmitysjärjestelmä alkaa olla kunnossa.

12 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, voin kuvitella tunteen! Nyt kun itsekin siirrymme päätaloon remppaamaan, pystyn niin eläytymään, kuinka olette tuota hetkeä odottaneet. Meidän täytyy myös saada oppia joltain asiantuntijalta... vaikuttaa aavistuksen monimutkaiselta noiden peltien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä hetkeä on odotettu! Ja nyt se on lopulta totta. Onneksi ei tässä ole neljää peltiä enempää, ehkä nuo kaikkine yhdistelmineen vielä tulevat tutuksi. :)

   Poista
 2. Mukava tunne.Koko koti muuttuu aivan erilaiseksi kun sitä lämmitettään puilla. Koti tuntuu kodilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulen ritinä ja hormien kohina tuo tosiaan paljon kodikkuutta. Eihän tuossa keittiössä vielä muuta olekaan. :)

   Poista
 3. Hurraa, onneksi olkoon! Ihana ja tärkeä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on todella suuri muutos talossa kohti parempia aikoja. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä alkaa aivan uusi aika tässä talossa. :)

   Poista
 5. Jee, Reino on upea! Onnittelut ja hyvää lämpöä!

  VastaaPoista
 6. Meidän Ella-hella täältä Vanhasta-Anttilasta lähettää terveisiä Reinolle :"Anna palaa!".

  VastaaPoista