Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 25. joulukuuta 2017

Jouluaatto Kivimäessä

Kun aamunkajo alkoi tulla ikkunoista sisään, oli aika nousta aamupalalle. Olipa hienoa pitkästä aikaa syödä pöydän ääressä. Sitä ei olekaan tapahtunut sitten kesän, kun ilmat viilenivät, eikä pihatuvassa tarennut enää istua. Aamupalaksi oli tuttuun tapaan marjapirtelöä ja teetä, nyt vaan kauniimmin katettuna.


Kohta olikin aika laittaa puuro kiehumaan. Ohrapuuron valmistumiseen menee reilusti aikaa, kun yrittää pitää lämpötilan kohtuullisena, ettei puuro kuohu tai pala pohjaan. Isäntä kiinnitti havuköynnöstä ikkunaan, kun häneltä meni hermot ja hän alkoi kiukkuamaan. Mietin siinä hetken, mitä asialle tekisin, kun hoksasin, ettei Isännällä ollut mitään mielekästä tekemistä. Niinpä komensin hänet kaatamaan sen kränkän männyn paviljonkitasanteelta kutuille jouluherkuksi.


Ja niin palasi rauha Kivimäkeen juuri ajoissa joulurauhan julistamiseen mennessä. Isäntä tuli hyvillä mielin tupaan, kutut olivat tyytyväisiä ja kissoilla oli liiankin lokoisat oltavat.


Katoimme pöydän ja kävimme puurolle. Kynttilöiden kanssa saakin olla todella varovainen, sillä Vihtori on varsin nopea liikkuja, eikä ymmärrä varoa häntäänsä. Kerran se jo suhahti kynttilöiden vierestä häntäkarvat kärventyen. Joten kynttilöitä poltetaan vain se aika, kun syödään.


Perunalaatikko valmistui uunissa puuronkeiton yhteydessä.


Seuraavaksi oli peurapaistin vuoro.


Hetken ruokalevon jälkeen oli aika käydä joulusaunassa. Valoa tuli enää öljylyhdyistä, jotka valaisivat saunaa ikkunan kautta. Saunassa saimme nauttia ihanasta kesän tuoksusta, jonka naapuri oli pakannut meille lahjaksi haudepussiin.


Lumisen (lue jäisen) pihan poikki oli juuri sopiva saunamatka.


Sitten oli aika valmistautua joulupäivälliselle. Tarjolla oli alkupaloiksi kylmäsavulohta vihersalaattipedillä sekä rosollia munien ja etikkakermavaahdon kera.


Pääruuaksi oli uunikukkoa, peurapaistia, imellettyä perunalaatikkoa, punajuurilaatikkoa sekä lanttulaatikkoa. Suuri osa tarjottavista oli omavaraista, mikä vielä lisäsi ruuan nautittavuutta. 


Jälkiruokaa emme edes pystyneet ajattelemaan, joten siirsimme sen joulupäivän lounaalle. Tässäkin oli aika reilusti kahdelle ihmiselle. Kunhan saamme talon remontoitua, kutsumme jouluruualle aina muutaman ihmisen, jolla ei ole mahdollisuutta päästä muuten viettämään tällaista joulua. Meillä oli lapsuudenkodissa tällainen tapa kutsua joku yksinäinen jouluvieraaksi, ja haluan pitää yllä sitä perinnettä.

8 kommenttia:

 1. Tunnelmallista ja rauhaisaa on kuvissa. Ja herkullista. Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tunnelmallista ja rauhallista joulua meillä on vietettykin! Hyvää joulua myös sinulle!

   Poista
 2. Saako kysyä onko teillä lapsia tai sukulaisia jotka olisivat tulleet joulua teidän kanssa viettämään? Tietenkin sinne remontin keskelle on vähän vaikea kutsua ketään. Hyvännäköistä ruokaa teillä ollut. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä. :D Tänä jouluna ei ollut mahdollista pyytää, mutta kuten kirjoitin, se on taas mahdollista tulevina jouluina. :)

   Poista
 3. Kiitos, että jaat tunnelmakuvia ja otteita elävästä elämästä meille blogia seuraaville. Aika aikaansa kutakin. On aika laittaa joulua isommalle porukalle ja taas aika viettää hiljaisempaa joulua, ihan iästä ja terveydestä riippuen. Joulun sanoma on kuitenkin tarkoitettu meille jokaiselle. On suorastaan lahjaa viettää joulua maaseudulla ja eläinten parissa, luonnon keskellä. Hyvää alkavaa vuotta! t:mummo maalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, mummo maalta! Noin se juuri menee, aikansa kaikella. :)

   Poista
 4. Ihana tunnelma on Kivimäessä♥ Vanhanajan joulutunnelma♥

  VastaaPoista