Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Lappilainen Reino-liesi

Nyt, kun huomio on kiinnittynyt keittiöön, on aika kaivaa piilostaan tämä upea lämmitysjärjestelmä eli Reino-liesi. Se ei olekaan ihan mikä tahansa puuhella, vaan isompi järjestelmä, jonka käyttö on jossain vaiheessa vielä opeteltava. Ja sitä ennen on selvitettävä, onko se nyt toimintakunnossakaan.


Reinon suuri sydän näkyy tässä. Tuo lieden takana oleva paksunnos ei siis ole piippu. Piippu on tuon huuvan jälkeen suoraan edessä. Paksunnos on lämpöpatteri, joka lämmitetään Reinolla.


Mutta Reinon lämmönhönkimäaukot ovat tukossa. Tuo erikoinen takkasysteemi, joka ei edes toimi, on jossain vaiheessa 60-luvun loppupuolella hienona trendijuttuna tuohon pykätty pystyyn. Samalla on laitettu tiiliseinä, joka peittää Reinon patterin. Koska takka ei ole toimiva, eikä varaava, eikä edes tyyliltään sopiva, se menee purkuun. Sen sijaan palautamme Reinon lämmittäjänä. Nuohoojamme tuntee Reinot mennen, tullen ja ollen. Hän myös tuntee lappilaisen asiantuntijamuurarin, joka osaa auttaa järjestelmän kunnostamisessa. Ehdin jo nuohoojalle harmitella, että kaukanapa asuu, kun ihan Lapissa asti. Ei aina muista, että Lappihan on ihan tässä naapurissa. :D

Pahoittelut huonosta kuvanlaadusta
Salissa vanhat kattolistat ovat noiden uusien viritelmien takana tallella. Onneksi eivät ole purkaneet turhaan niitä. Niinpä toiveissa on myös, että Reinon tämän puolen patteristo olisi helpolla palautettavissa purkamalla vain tuo tiilikerros. 

4 kommenttia:

 1. Onko Reino jonkun paikallisen osaajan kehittämä systeemi? Kannattaa ilman muuta säilyttää jos sen vaan saa toimintakuntoiseksi. Hyvä, että saatte asiantuntijoilta apua. Ja kyllä, minustakaan tuo tiiliviritys ei sovi taloonne ja tiilille löytyy varmasti uusiokäyttöä. Tuollaisia vaan muurailtiin 60- ja 70-luvuilla jopa ihan kokonaiseksi olohuoneen seinäksi. Kaikella on aikansa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reino on aivan naapuristo kotoisin. :D Tosiaan tuo tiilisysteemi oli niin hieno muotiuutuus, että tännekin sellainen on haluttu. Ja kun on siirrytty keskuslämmitykseen, ei ole ollut niin väliäkään takan toiminnallisuuden kanssa. Onpahan ollut oikea avotakka nurkassa. :)

   Poista
 2. Vaarin kans netistä kateltiin Reinon toimivuutta, mielenkiintonen systeemi. Tuollasenko sais tuvan nurkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan melkoinen värkki. Toivottavasti tuo on kunnossa. :)

   Poista