Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 20. tammikuuta 2015

Pappilan peruja

Alusta alkaen minua on vaivannut, kun jotenkin talo on vaikuttanut pappilalta. Eihän se millään muotoa ole voinut olla pappila, kun se on aivan syrjässä kylältä, eikä mikään ulkoinen viittaa siihen, että täällä ikinä olisi ollut pappila. Kuitenkin kirjahyllyt pursuavat hengellistä kirjallisuutta ja seinillä oleva taide on hyvin kristillistä.

Pappilamaisuus ei kuitenkaan ole mitenkään huono asia, päinvastoin. Vanhat pappilat ovat idyllisyydessään aivan omaa luokkaansa. Lainasin kirjastosta kirjan Suomalaiset pappilat ja aloin tutkia hieman, miten tuota tunnelmaa saisi lisää taloon.

Talon rakenne onkin vanha pappilan rakenne. Alakerta on tehty hyvin pitkälti juuri tällä kaavalla. Lisänä ovat vain kuisti, jonka kanssa eteinen on yhtä tilaa sekä portaiden alla oleva pesutila ja keittiön isot komerot.


Sunnuntaina emme ehtineet siivota, kun talolla kävi vieraita. Mutta nämä vieraat kertoivatkin paljon talon ja asukkaiden historiasta. Mies oli edellisen asukkaan serkku, jo itsekin melko iäkäs. Talossa on tosiaan paljon pappilan peruja, kuten esimerkiksi salongin biedermeier-kalusto. Edellisen asukkaan äiti oli papin tytär ja tuonut kaluston pappilasta tullessaan. Tuolien pohjassa on nimi ja paikkakunta, josta nämä ovat peräisin.


Salonki on hieman ahtaan oloinen, eivätkä kauniit huonekalut oikein tällä hetkellä näytä mahtuvan kunnolla. Pitää keksiä joku hyvä ratkaisu. Ajattelinkin, että ainakin tämä kaappi voisi hyvin olla salin puolella paremman serviisin kaappina.


Salissa ehdin hieman järjestellä tavaroita. Pöytä oli levitettynä suureksi, mutta nyt ainakin vielä klaffit saavat olla pois käytöstä. Loppujen lopuksi tämä talo ei niín suuri ole, kun tarkemmin katselee. Salikaan ei ole koolla pilattu. Sitä tarkemmin pitää miettiä, mikä minkäkin huoneen funktio on.


Yläkerrassa on paljon kalusteita, joita voisi kunnostaa käyttöön. Jos saliin keräisi näitä jugend-kalusteita. Tämä sohva pitäisi päällystää ja jostain löytää toinen päätykaappi.


Yläkerrasta löytyy myös näitä tuoleja neljä, mutta jokainen tarvitsee jotain korjausta tai päällystämistä. Alakerrassa oli jo kaksi hieman erilaista jugend-tyylistä tuolia, joten sitten pöydän ympärille saisi jo kuusi istuinta. 


Salissa voisi olla yksi kirjahyllykin. Yläkerran vanha kirjakaappi olisi aika hieno huonekalu saada esille.


Jos salista tehdään jugend-tyylinen, on tapettivalinta sitten ehdottomasti tämä Pihlgren ja Ritolan vihreä Jugend-kausi.


Toinen vaihtoehto olisi se, että tuo kaunis salongin kalusto tulisi saliin ja salongista tulisi kirjasto ja työhuone. Jospa vaikka keskittyisi seuraavalla kerralla enemmän siivoamaan vielä toistaiseksi. Ensi kerralla otammekin isommat aseet käyttöön. Ostimme höyrypesurin, jolla pitäisi saada lika irtoamaan hyvin lautojen välistäkin.

6 kommenttia:

 1. Pappiloille ja virkataloille tosiaan oli aikoinaan omat rakennusohjeet. Ja talonpojat seurasivat perässä kun alkoivat siirtyä savutuvista kivijalkaisiin rakennuksiin. Sen takia vanhoissa hirsitaloissa on sotilasvirkataloja tai pappiloita muistuttava pohja. Samaa kautta levisivät keltamullalla maalatut seinät ja ulkovuoraukset. Varallisuuden piti näkyä. Ja kunnon kodissa kirjallisuus oli uskonnollista, sitä oli myös parhaiten saatavilla, toki papin tyttärellä erityisesti :)

  Aivan upeita kalusteita ja se että säästätte ne, on upeinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalusteet ovat kyllä kauniita, ja niillä saamme koko talon kalustettua ja vielä jää ylikin. Suunnittelemme jo kesäkirppistä pihalle, jossa voimme myydä kaiken ylimääräisen. Näitä arvokalusteita emme kyllä myy.

   Poista
 2. Hei! Tervetuloa tälle kylälle;)
  Ihana nähdä, että Kivimäki on saanut arvoisensa omistajat. Onnea urakkaanne, hurja tahtia olette pitäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi! On tässä vielä urakkaa jäljellä, eikä taida koskaan ollakaan ihan valmis. Mutta odotamme jo innolla muuttamista.

   Poista
 3. Talonne huonejärjestyksen nimi taitaa olla viralliselta nimeltään karoliininen huonejärjestys! Hienoja kalusteita, älkää tuunailko liikaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, karoliininen järjestys se on. Ei ole tarkoitus tuunailla huonekaluja, ainoastaan tarvittavat kunnostukset. Ei tule valkoista eikä tekstejä eikä muutakaan hörhöä.

   Poista