Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Syksystä talveen

Kivimäessä vietettiin lokakuussa työntäyteistä sadonkorjuuta. Sopivan leuto keli mahdollisti pitkän rypäleiden mehustuksen. Myös boysen-marjaa tuli reilusti talteen. Enemmänkin olisi tullut, mutta säätila vaihtui kylmäksi, eivätkä raakileet enää kypsyneet. Omenat soseutettiin purkkeihin, samoin päärynät. Kuivuri hurisi monena päivänä, eivätkä lampaatkaan jää ilman talviherkkujaan. Ja vielä aivan viime hetkillä viimeiset perunat kaivettiin maasta, eikä hetkeäkään liian myöhään.


Kasvimaalla olisi ollut vielä kaikenlaista tekemistä, mutta nyt ei oikein enää tiedä, mitä tuolle tekisi. Lampaat ovat ihmetelleet, mihin kaikki syötävä hävisi. Tänään sentään löysimme pieniä kitkeriä omenia tuottavasta puusta monta jäätynyttä omenaa, jotka hetken pureskelun jälkeen olivat nieltävissä. 


Sunnuntaina myimme neljä kanaa Marialle, jolle aiemmin myimme vuohemme. Kanat jäivät vain yhdeksi yöksi pieneen häkkiin, sillä koko porukka on muuttamassa Saarijärvelle. Oli ihan mukava käydä vielä kerran katsomassa tuttuja.


Vanhat tutut katselivat taas ihmeissään, mitä nyt on meneillään. Yleensä, kun olemme käyneet, isäntäväki ei ole ollut paikalla. Isäntä opasti kukon teurastuksessa ja minä seurustelin vuohien kanssa. Oli mukavaa, kun sai vielä silitellä näitä mussukoita. Eipä tullut Tuuli kuitenkaan enää syliin.


Käpykin on jo vanha, mutta vielä ihan voimissaan. Kaikenlaisia vanhuudenvaivoja sille on jo tullut, joten pitkää ikää ei voi sille enää luvata.


Frida oli varmaan eniten ihmeissään. Meillä se oli aina äitinsä pomottama ja vähän arka. Täällä se on päässyt itse pomottamaan muita ja sen myötä saanut lisää rohkeutta ja itseluottamusta. Mutta varmaan suurin pelko sillä olisi joutua takaisin meille, vaikka eihän se tiedä, ettei emo enää meillä ole.


Muuten aika on mennyt pitkälti mökillä. Saimme siellä tänä vuonna paljon vanhoja rästitöitä tehtyä. Samalla olemme kovasti odottaneet sitä pihankaivuuremonttia, jonka tilasimme viime vuoden kesällä. Eipä ole vieläkään kuulunut, mutta nyt alkaisi olla jo kiire, sillä ilmeisesti viemäriputkessa on vuoto (onneksi meillä ei ole vesivessaa), joka pitäisi korjata mahdollisimman pian. Ja pitäisi tietysti olla paikka johon uuden viemärin vetää. Eli suuri remontti on tulossa, kunhan pääsee alkamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti