Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 11. marraskuuta 2023

Niin hartaasti odotettu

Viime vuonna loppukesästä tilasimme viemäriremontin. Mitään ei kuulunut siitä, vaikka olimme suunnitelleet jo kylpyhuoneremontin ja keittiöremontin tämän vuoden kesälle.Pitkin talvea Isäntä kyseli, miten projekti etenee, mutta vastaus oli aina, että kyllä ihan kohta jotain tapahtuu. No, ei todellakaan tapahtunut!

Kesällä alapohjasta alkoi tulla todella pahaa hajua eteiseen. Samaa lahon puun hajua tuli selkeästi myös viemäristä. Olimme siis selkeästi aikataulusta jäljessä, ja talo ilmoitti, että olisi pitänyt jo remontti tehdä. Emme ole keksineet mitään muuta syytä hajulle kuin sen, että viemärin on pakko vuotaa jostain eristeisiin. Alapohja on alhaalta päin ehjä, eikä vuoda vielä, mutta riskillähän tässä mennään koko ajan.

Vihdoin ja viimein pitkän kovistelun jälkeen pihalle ilmestyi kaivuri, umpisäiliö, putkia ja harmaavesisuodatin. Kohta olikin piha taas pelkkää kaivantoa.


Vanha likakaivo on aivan talon vieressä. Se jää nyt pois käytöstä. Sen kohdalta vedetään uusi viemäriputki talon alle, josta se haarautuu kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Enää putkia ei laiteta eristeisiin, sillä vuoto talon alle ei tulisi koskaan niin pahaksi asiaksi kuin eristeiden seassa. Portaiden toiselle puolelle tulee putki vanhaan vessaan ja sieltä johdetaan umpisäiliöön. Vesivessaa meille ei tule ainakaan tässä vaiheessa, mutta onhan varaus hyvä olla tulevia aikoja ajatellen. Ehkä seuraavat asukkaat haluavatkin nimenomaan vesivessan.


Keskeltä pihaa kaivettiin ylös vanhan sembramännyn juurakko. Tuli ihan vanhat sarvipäämme mieleen tuosta vänkyrästä.

Iltapäivällä kävimme lampaiden kanssa katselemassa, millainen kaivanto oikein on. Sehän jatkuu todella pitkälle ja syvälle. Eikä kannata ajaa autolla lähellekään pihaa, sillä kaikki on liejun peitossa.


Kaivanto jatkuu pellolle asti. Umpisäiliö tuli keskelle pihaa, mutta harmaavesisuodatin tuli kaivon kohdalle pellon reunaan, josta alkaa imeytyskenttä vielä pidemmälle. Väylä menee nyt pihlajan ja terijoensalavan välistä. Se alkoikin olla jo liian kapea väylä traktorille. Nyt rakennetaan kulkuväylätkin uusiksi osittain eri paikkoihin.


Kun tämä piha alkaa olla valmiina, on aika alkaa tehdä remonttia sisällä. Onpa muuten valtavan ihanaa joutua tekemään remonttia talviaikaan! Vähän pelottaa, miten tässä oikein käy. Täytyy varmaan laittaa keittiöön vesi ja viemäröinti aivan ensiksi, sillä se on helpoimmin toteutettavissa. Sitten ei niin paha olekaan, kun talven tekee kylpyhuonetta valmiiksi.

8 kommenttia:

 1. Kylläpä siinä kesti! Toivottavasti eristekerroksesta ei löydy pahaa vauriota.
  Melkoinen myllerrys, ja näin märkänä aikana ei ole kovin mukava elää mudan kanssa.
  Hieno juttu, että viemäröinti saatiin nyt kuntoon - tsemppiä remontteihin! Talvella on toisaalta just hyvä kausi tehdä sisäremppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko piha on hurjan näköinen vielä toistaiseksi. Mutta varmasti tästä vielä tulee hyvä. Talvi menee remontoidessa, mutta pyrimme selviytymään siitäkin.

   Poista
 2. Teillä onkin ollut iso projekti, lopussa se kiitos taas seisoo, kun saa valmista.
  Onneksi leutoa vielä, että saatte muuten remppaa jatkettua sisätiloissa.
  Ihania nuo lampaat.
  Mukavia hetkiä sunnuntaille ja alkavaan viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tässä ollut monta isoa projektia, mutta vähitellen suurimmat alkavat olla jo takana. Tämä on vielä melkoinen operaatio, mutta kovin odotettu sellainen.

   Poista
 3. Teillä projekteja tuntuu edelleen riittävän. Tsemppiä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näitä riittää vielä pitkäksi aikaa, kun rakennuksiakin on niin monta. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Poista
 4. Tsemppiä remonttiin ja toivottavasti ei ole ollut pahoja vuotoja joiden jälkiä joutuisitte korjaamaan. Fiksua tehdä varaus mahdolliselle vesivessalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että vuoto on mikään koko lattian mittainen, mutta varmaan viime hetkillä saadaan korjattua, ettei pääse enempää leviämään.

   Poista