Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 10. marraskuuta 2023

Saippuaa

Syksyn puhteisiin kuuluu myös saippuan valmistaminen. Viime vuonna tein sen 8
kahdeksan kiloa saippuaa ja nyt oli sama urakka vuorossa. Määrä kuulostaa valtavalta, mutta ei se valmiina näytä yhtään niin suurelta määrältä. Kutakin lajia tulee pari kiloa, joka on noin 14 saippuaa. Äijäsaippuaa tulee eniten, sillä siihen tulee lisäksi kylpyturvetta. Teen yleensä kilon erän, johon tulee siis rasvoina se kilo, mutta valmista saippuaa tulee enemmän, sillä lipeä ja vesi tuovat myös lisää massaa.


Perusreseptiksi olen päätynyt seuraavaan:

600 g peurantalia
400 g oliiviöljyä
127 g lipeärakeita
380 g vettä

Eri saippuoihin tulee sitten omat lisänsä. Äijäsaippuaan turvetta ja tervaa, Pioniunelmaan hivenen vaaleanpunaista ja pionintuoksua, Merenhenkäykseen kuolleenmeren suolaa ja rosmariinia ja Juhannusmuistoon koivunlehtihaudetta ja ruusua.



Pidän valmiit saippuat avonaisissa laatikoissa, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan ja saippuan kypsyminen tapahtuu. Syksyn saippuat valmistuvat juuri sopivasti jouluksi, mutta ovat käyttökelpoisia ainakin pari vuotta siitä eteenpäin.


Sopivan kysyttelyn jälkeen pakkaan saippuat. Tänä vuonna päädyin valmispakkauksiin, joiden ikkunasta näkee saippuan. Taakse tulee tuoteseloste. Sen jälkeen saippuat ovatkin valmiina myyntiin, joka minulla on siis hyvin pienimuotoista, ehkä pari joulumyyjäistä.


Seuraavaksi olen myymässä saippuaa 26.11. Marrasmarkkinoilla Euran työväentalolla Onnelassa. Tervetuloa ostoksille!

4 kommenttia:

  1. Onpa kauniita saippuoita ja hienot pakkaukset! Minäkin tein niitä joskus myyntiin, mutta sitten kosmetiikka-asetukset menivät vielä vaikeammiksi, vaikka olin jo aiemmin saanut kemistin hyväksynnän tuotteilleni. Päätin sitten vain enää tehdä omaan käyttöön ja lahjoiksi. Miten sinä olet kokenut niiden hyväksyttämisen, onko se edelleen hankalaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä syystä minäkin teen vain neljää eri saippuaa, sillä jokainen resepti pitää hyväksyttää.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ainesosa tuo peurantali. Onko siinä itsessään joku tuoksu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä talin tuoksu on. Mitä paremmin puhdistaa, sitä vähemmän se tuoksuu. Saippuoitumisessa tuoksu muuttuu, mutta lisään mielelläni jotain hyvälle tuoksuvaa ainetta mukaan.

      Poista