Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Naurismaan aita ja liikenneympyrä

Olin jo pitkään suunnitellut liikenneympyräpenkin uudistamista. Nyt aloitimme sen työn. Ajattelin, että olisi kiva, jos suoralla reunalla olisi aita, johon voisi laittaa köynnöksiä. Muuten tuo puutarhapuoli on liian tasaista, eikä pitkälle alueelle tule tarpeeksi korkeuseroja. Samalla tähän muodostuu seinä, joka rajaa eri tiloja.


Aloin myös repiä pois ei-toivottua kasvillisuutta, jota oli valtavat määrät. Vuohenputki oli vallannut tuon alueen todella vahvasti. Päädyin ensin repimään kaiken irtilähtevän, jotta näkyisi, mitä muuta penkissä kasvaa.


Lampaat ovat olleet oikein iloisia näistä kasveista, vaikka nämä eivät kaikkein herkullisimpia olekaan. Lampaat ovat tyytyväisiä kaikesta tuomastamme ruoasta, sillä se on tietysti parempaa kuin aitauksessa kasvava ruoka, sehän on selvä.


Aidasta ei tullut mikään todella korkea, mutta varmaan riittää hetkeksi muutamalle köynnöskasville. Vielä on hieman viimeistelemistä ja sivutukien laittoa ennen istutuksia.


Kaivoin pois kolme kärsinyttä ruusuangervoa, jotka ovat jääneet muiden kasvien jalkoihin. Yritän löytää niille paremmat paikat. Aion siirtää päivänliljat aidan vierestä tämän penkin etualalle reunakasviksi.


Ritarinkannukset pääsevät aidan viereen heti köynnösten jälkeen. Haen ritarinkannuksia tähän lisää trenkituvan takaa. Yritän saada tämän penkin niin täyteen perennoja, etteivät vuohenputket saa enää tilaa kasvaa.


Kurjenmiekat ja töyhtöangervo saavat jäädä paikoilleen. Kylttipaalu pitää myös tehdä uusiksi, sillä suurin osa väreistä on haihtunut, eikä tekstiäkään ole enää kuin muutamassa haaleana jälkenä. Mutta ennen näitä hauskempia siirtojuttuja on kaivettava valtava vuohenputken juurimatto pois maaperästä. Se ei ole millään muotoa mukavaa puuhaa, mutta joskus sekin on tehtävä.


2 kommenttia:

  1. Vuohenputki on sinnikäs, omassa pihassa se ei lähde vaikka kuinka kitkee, ainut mikä sen tappaa on peittäminen. Toinen paha mikä meillä riivaa marja- ja hedelmätarhaa on peltovalvatti, sitäkään ei saa kitkemällä kuin pieneksi hetkeksi pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellinen asukas on täällä yrittänyt tuota peittämiskonstia, mutta maassa on niin vahva juurimatto, että vuohenputki ei ole kuollut. Valvatti on myös todella ärsyttävä rikkaruoho, jolla on valtava kasvuvoima pienestäkin pätkästä juurta. Voi, miksi ne eivät voi kasvaa jossain muualla!

      Poista