Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Aittapihan uudet kasvit

Vapaapäivän päätteeksi aurinko pilkahti juuri sopivasti, kun sain tehtyä niin paljon kuin kroppa sieti. Minulla oli melkoinen määrä perennoja odottamassa istutusta ja päätin vihdoin tarttua toimeen ja upottaa ne multaan. Totesin, että helpoimmalla pääsen, kun laitan ne aittapihalle jo istutettujen särkyneidensydänten läheisyyteen.


Sitten muistin, että minulla on yksi kottikärryllinen ruusuja, joille olen etsinyt myös paikkaa. Niinpä kävin hakemassa myös sen kuormallisen istutettavaksi.


Ruusuille kaivoin kuopat polun ja kiven muodostamaan kulmaan. Etualalle fairyt ja taakse kokoelma erilaisia jaloruusuja.


Yhdelle ruusulle kaivoin kuopan portaiden vasemmalle puolelle. Kuoppien jälkeen hain kasvihuoneesta poistettua multaa erinäisiä kottikärryllisiä ja peitin ruusujen ympäristönkin. Ennen sitä tietysti levittelin sanomalehtiä, etteivät pusikoiden alut tule ihan heti pintaan. Mietin, pitäisikö tuohon laittaa jotain katetta tai matalaa peittokasvia, mutta en vielä päässyt minkäänlaiseen ratkaisuun.


Portaista seuraavalle kivelle on vielä tyhjää, mutta varmaan kesän aikana sekin tila täyttyy, jos vaan ehdin tyhjennellä niitä laatikoissa olleita istutusalueita.


Kiven ympärille istutin pari pionia, syysleimun, väriminttuja ja kilpiangervon, josta vuohet olivat ehtineet syödä suurimman osan lehdistä. Taakse tuli myös salkoruusua, eteen keltavuokkoa ja sivulle pensaskärhö. Vuosien varrella voi sitten etsiä näille parempia kasvupaikkoja. Nyt en jaksanut miettiä, mitä mikin kasvi ympäristöltään vaatii.


Aittapihan edustalla oli iso pino vanhoja kuluneita sementtitiiliä, jotka aiemmin kaivoimme pihalta. Hetken mielijohteesta päätin kokeilla, saisiko niistä uudelle istutusalueelle reunuksen. Aika sopivasti niitä olikin ihan aitan edessä olevaan kiveen asti. Ihmeen painavia murikoia olivat, aivan toista kuin savitiilet.


Vielä tuossa riittää työtä, mutta ihan tyytyväinen olen tämän päivän tuotokseen. Nyt saa oikaista kivistävän selkärankansa ja uneksia upeista kukinnoista.

8 kommenttia:

 1. Toivottavasti pian kukkii, se on niin palkitsevaa!

  VastaaPoista
 2. Nuo vanhat savitiilet ovat kyllä mahtavia. Sopivat luontoon, eivät "hypi silmille"! Teillä ei kai kanat ole vapaina? Niistä on meillä iltaisin ongelma, kun päästän pariksi tunniksi ulos tarhasta. Vaikka lääniä on kahden pihan verran, ne kuopivat silti juuri kukkapenkeissä. Vuohet toki pistelevät teillä kaiken, jos vain ehtisivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tiilet olivat oikein sopivasti kuluneita ja valmiiksi sammaloituneita. Kanat ovat vapaina, mutta eivät ole vielä keksineet aittapihaa, vaikka säännöllisesti käyvät katsomassa syreenimajaa. Vuohet ovat kovia syömään kaikkea kiellettyä. Onneksi aittapiha on vähän syrjemmässä, niin ei ole ensimmäisenä houkutuksena. :)

   Poista
 3. Kivasti tiilet rajaa alueen. Mukavan näkönen sitte ku kasvit kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiilet olivat juuri oikea ratkaisu tuohon. Nyt vaan odotellaan kukkia kärsimättömänä. :)

   Poista
 4. Aikamoinen työmäärä tuossa oli. Tiilet on kivat, tuo selkeän rajauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin jo suunnitella päässäni koko alueen kulkuväyliksi ja istutusalueiksi, mutta siihen tarvitsen lisää tiiliä. Katselin jo vähän saunan savupiippuakin sillä silmällä. Olisihan sen uudelleenmuuraaminen punatiilistä pian ajankohtainen, joten saisin sieltä hyvät sementtitiilet käyttöön. :D

   Poista