Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 26. helmikuuta 2018

Parasta pakkasella

Pakkaskeli ja vapaapäivä ovat oikein hyvä yhdistelmä. Samalla aivan ohimennen tulee talo lämmitettyä ihan siinä sivussa. Isäntä valmisti ison annoksen kaalilaatikkoa. Laatikosta tulee todella hyvää pitkään sopivassa lämmössä paistettuna. Ja tietysti siihen kuuluu ohra eikä riisi.


Minun tehtäväkseni jäi leivän valmistaminen. Päätin lisätä puolukoita ihan tavalliseen ruislimppuun. Arvelin, että saattaisivat sopiakin, vaikka kahden happaman yhdistelmä voi kuulostaa todella happamalta. Isäntä mietti, mahtaisivatko olla hyviä leivässä, mutta antoi luvan kokeilla.


Kulholliseen taikinaa laitoin vain puoli litraa puolukoita. Leipoessa puolukat poksahtelivat hauskasti, mutta eivät haitanneet muuten.


En olisi arvannut, että Isäntä olisi niin ihastunut tähän makuun, mutta hänelle se toi mieleen kainuulaisen puolukkaisen herkun, rönttösen. Oikein hyvin puolukka siis sopi yhteen rukiin kanssa.


Milloin muuten olet viimeksi maistanut lämmintä uunituoretta ruisleipää sipaisulla voita? 

8 kommenttia:

 1. Kaalilaatikko on herkkua. Ostin tänään kaalin josko jo huomenna meilläkin kaalilaatikkoa ruokana, tosin lapset eivät sitä syö. Puolukkaleipä kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalilaatikko on hyvää, kun sen valmistaa maukkaaksi. Puolukkaleipä saattaa jäädä tuotantoon jatkossakin. :)

   Poista
 2. Löysin lapsuuskodin ullakolta vanhan taikinasaavin, jonka reunoilta kaavituista taikinan jätteistä herättelin uuden hapanjuuren. Vuosikymmenien kuluessa se oli meiltä jo kadonnutkin. Nyt tuntuu taas niin kotoisalta, kun talossa tuoksuu lämmin ruisleipä, jossa on mukana lapsuuden henki. Puolukkaa voisi varmaan kokeilla, mutta yritän jatkossa pitää alkuperäisen juuren tallessa useammassa paikassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa taikinajuurissa on jotain kiehtovaa. Uudelleen ja uudelleen siitä tehdään leipää sukupolvien jatkumona. :)

   Poista
 3. ...siis mihin aikaan teillä sydäänkään...jos poikeisin kylässä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan! Eiköhän täällä jotain aina ole tarjolla. :)

   Poista
 4. On teillä mainiot herkut! Saako udella kaalilaatikon reseptiä... :P

  T. Tyyyne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. N. 2 kg valkokaalia (yksi kokonainen kaali), 2 sipulia, 4 kynttä valkosipulia, 800 jauhelihaa (meillä oli nauta-peuraa), 3 dl ohrasuurimoja, 1 litra vettä, 8 dl lihalientä, 1 dl siirappia, n. 100 g voita, mustapippuria, meiramia, yrttisekoitusta ja suolaa. Kaali ja sipulit pilkotaan ja haudutetaan voissa, jauheliha paistetaan, ohrasuurimot keitetään puolikypsiksi litrassa vettä. Yhdistetään ainekset ja maustetaan siirapilla ja mausteilla. Lisätään lihaliemi ja paistetaan 175 asteessa pari tuntia. Jos pinta alkaa tummua, vähennetään lämpöä.

   Poista