Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 13. helmikuuta 2018

Komero valmiina täytettäväksi

Komeroprojekti on edennyt jo hyvään vaiheeseen. Pesut ja puunaukset ovat ohi, säilytyskalusteet ovat löytyneet ja nyt olisi aika täyttää komero niin, että kaikki tavarat ja tuotteet ovat järjestyksessä omilla paikoillaan. 


Jääkaappi löysi paikkansa ankaran pyörittelyn jälkeen komeron nurkassa niin, että sen oven aukeamissuunta on järkevästi. Komeroon ei tule sähköä nykyään, joten jääkaappi on toistaiseksi vain koristeena. Mutta ei täällä kylmästä ole puutetta näin talviaikaan muutenkaan. Jääkaapin viereen mahtui täydellisesti Isännän tekemä hyllykkö, joka antaa vihjeen, että meilläkin on ollut muinoin valkoinen kausi, mutta pääsimme jo siitä yli. Näihin hyllyköihin on olemassa myös lasiovet, jotka eivät vielä ole päässeet valmiina paikoilleen.


Kaksi hyllyistä on komeron toisella laidalla. Ne olivat juuri sopivat tänne kokonsa puolesta. Kun ovet jostain löytyvät, kalusteet ovat vielä paremmat tarkoitukseensa. Jostain pitäisi hankkia sopivat vanerilaatikot hyllyille. Nuo pahviset eivät kovasti hivele silmiä.


Jos kylmätila loppuu komerossa kesken, voi loput laittaa kellariin, jonne pääsee komeron ikkunanpuoleiselta sivulta yläkerran portaikon alta. Ihmiset ovat olleet hyvin järkeviä ennen suunnitellessaan kylmäsäilytystiloja. Täällä ei olisi mitään tarvetta jääkaapille, mutta laiskanpulskeina varaudumme siihen, ettei aina viitsi hakea alhaalta kellarista jotain tarvittavaa kylmätuotetta. Siksi siis päädyimme pitämään edelleen jääkaappimahdollisuuden.


Lisäsimme yhden hyllyn seinäkaapin tilalle. Hyllyltä puuttuu vielä hyllypaperi. Meillä on vielä varastoissa niitä vanhoja hyviä paksuja vahapintaisia papereita, jotka kestävät hyvin käyttöä. Kaapin takana olleisiin palkkeihin naulasimme uudet naulat. Näihin voi sitten ripustella jotain tarvikkeita tai pussukoita. 


Kellarikomero on talon kylmimmässä nurkassa, sillä tänne ei osu aurinko säteillään kuin hyvin varhain keskikesän aamuna. Viileyttä voi säädellä seinäventtiilillä, jonka saa avattua narusta vetämällä.


Siirsimme takaisin leivinalustat, jotka olivat aiemminkin tällä seinustalla. Nyt ne ovat yhdessä nipussa helposti saatavilla.


Myös leipien kohotuslaudoille löytyi sopivasti seinätilaa ihan oven vierestä.


Muita seinillä olleita tavaroita ei tarvinnut siirtää. Näillekin oli tarkkaan suunniteltu paikkansa, ja samoille paikoille ne saivat mennä siivouksen jälkeen.


Kellarin oven viereisellä seinällä olleet tavarat saivat myös pitää paikkansa. Sahan tarkoitusta mietimme, mutta lihakirveen viereisyys voisi viitata ronskimpaan lihan paloitteluun.


Tämäkin suurikokoinen pönttö on mysteeriesine. Päältä se näyttää suurelta kattilalta, jossa on reiällinen kansi erikoisesti sijoitetuilla ottimilla.


Sisällä on kevytrakenteinen osa, jossa on reiällinen pohja ja varsi kahvalla. Jos tiedät tämän pöntön kayttötarkoituksen, kerro ihmeessä. 


Seuraavaksi on vuorossa komeron täyttäminen, johon menee varmasti taas aikaa muutama päivä, jotta kaikki ovat järkevästi käyttötarkoituksensa ja -tarpeensa mukaan saatavilla. Meillä nämä viikkosiivoukset tarkoittavat, että siivousta tehdään viikkotolkulla. :D

17 kommenttia:

 1. No, en kyllä osaa sanoa mikä tynnyri tuo on...jännä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia jännittäviä juttuja sitä voikin löytää. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Komero varmaan suureni jotenkin siivouksen myötä. :)

   Poista
 3. Kattila on säilykepurkkien umpioimista varten elikkä täytetyt purkit laitetaan tuohon tasolle joita sitten keitetään tarvittava aika

  VastaaPoista
 4. ja lihakirveen vieressä oleva saha sillä pilkotaan luisemmat osat esim kylkiluut sorkat yms

  VastaaPoista
 5. Katilla on umpioimista varten elikkä säilyketölkit laitetaan tohon tasolle ja niitä keitetään kuumassa vedessä tarvittava aika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen tieto. En olisi osannut arvata. Ehkäpä kattila tulee vielä alkuperäiseen käyttöönsä. :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tämä on minustakin todella ihana komero. Jopa sen väri miellyttää niin paljon, ettei uutta maalipintaakaan ole odotettavissa kuin lattiaan. :)

   Poista
 7. Iso kattila on ns. umpioimis- eli rexauskattila. Varmasti jostakin päin taloa löytyy siihen kuuluvat lasiset rex-purkit. Umpioimisesta löytyy tietoa vanhoista keittokirjoista ja ehkäpä jo myös netistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin pari purkkia ja yhden kannen heti ensisilmäyksellä tavaroiden joukossa. Ehkäpä meillä vielä reksataan tällä kattilalla jotain herkkuja tulevana syksynä. :)

   Poista
 8. Äiti aikanaan säilöi omenoita ja päärynöitä rexauskattilalla. Tulos oli vähän samantapainen kuin kaupan säilykepersikat. Tuohon keskelle kannen reikään kuuluu lämpömittari. Nyt tuo kattila taitaa olla koristekäytössä lapsuudenkodissani :D

  Nykyään kun joutuu välillä ruhonpilkkomishommiin metsästävän perheenjäsenen vuoksi, niin sahaa on tarvittu vain rintalastan sahaamiseen/vatsaontelon avaamisen, jotta eläimen (peuran tai kauriin) saa suolistettua. Muu on hoitunut kirveellä tai puukolla, jolla saa aika hyvin katkottua jäseniä nivelten kohdalta (kuulostipa hurjalta :D).

  Hienon komeron saitte kuorittua esiin!

  Terkuin, Tyyyne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, reksatut omenat ja päärynät ovat varmasti herkkuja. Taidanpa kokeilla tulevana satokautena. Kiitos kovasti tiedosta! :)

   Poista
 9. Kyllä tuli siisti ruokakomero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tulikin. Toivottavasti saamme sen pidettyä kurissa ja nuhteessa, kun kaikki tavarat ovat paikoillaan. :)

   Poista