Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

tiistai 22. syyskuuta 2015

Sato talteen

Ufot ovat laskeutuneet Kivimäen fatille. Nämä kesäkurpitsat ainakin ehtivät kypsyä, vaikka laitoin taimet maahan vasta juhannusviikolla.


Arvelin, että nuo keltaiset ufot olivat ainoita, joita tälle kaudelle saimme, mutta olihan siellä muitakin kasvamassa. Kaksi oranssia kurpitsaa on tulossa, jos vaan ilmat sallivat. Isompi on jo ihan hyvän kokoinenkin. Väriä nämä eivät ole vielä saaneet. Kylmää yötä varten katoimme kurpitsat harsolla. Ehkä se auttaa kasvattamaan nämä pallerot kypsiksi asti.


Jättikurpitsat jäivät tänä vuonna miniatyyreiksi. Suurin osa mätäni heti kukasta päästyään. Tämä yksi onneton pieni on jäljellä, mutta eipä siitäkään mitään jättiä millään voi tulla. Jos nyt kasvaisi vaikka nyrkin kokoiseksikin. 


Boyseneita kypsyy tasaiseen tahtiin. Niitä on mukava kerätä, kun ovat niin suuria. Kolmen litran kulho tulee äkkiä täyteen.


Rypäleet eivät ole vieläkään aivan parhaimmillaan. Jotkut tertut ovat kypsempiä, mutta suurin osa on vielä kovin happamia. Odotellaan siis vielä pääsatoa.


Hankimme tällaisen vähän isomman kasvikuivurin. Se onkin nyt pöhissyt ahkerasti, kun olen kuivattanut omenia kutuille talviherkuksi. Ihanalta naapurilta saimme aikamoisen kasan omenia, joista parhaat käytimme itse ja loput saavat kutut omiksi herkuikseen. Omat omenamme ovat tänä vuonna todella huonolaatuisia. Toki ne kutuille kuivattuina ja sellaisenaankin kelpaavat, mutta omaan käyttöön niistä ei oikein ole.


Olen kerännyt nuo kuivatut omenat kaikkiin mahdollisiin lasipurkkeihin. Laskin, että tuolla määrällä, joka on kahdessa laatikossa, voisi syöttää kutuille ainakin kaksi kuukautta, tiukemmin säännöstellen jopa kolme. Mutta vielä on omenia kuivattavaksi.


Syyskuu taitaa olla kaikkein kiireisin satokuukausi. Pitääkin mennä taas täyttämään tuo kone. Kyllä kohta taas on aivan ihana omenantuoksu tuvassa.

4 kommenttia:

 1. Ostin kerran sellaisen pinemmän kuivurin, mutta osottautui ihan leluksi!
  Viinirypäileitä olen kyllä kateellinen, mutta katsotaampa ensi syksynä...jos nyt tuolla ulkona talven selviää hengissä..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivurikeskusteluja minäkin kävin lukemassa ja totesin, että enpä osta ainakaan sellaista. Tuo on kyllä ihan hyvä laite, siihen jo mahtuukin muutama omena. Kyllä ne sinunkin rypäleet siitä kasvavat, ensi vuonna kasvu on jo aivan valtavaa. :)

   Poista
 2. Ny on sellane aika ett pitää varustautuu talvee..hih

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, talvi tulee ja kohta loppuu satokausi. Ja kohtahan pitääkin jo laittaa nauriit kuoppaan ja ämmät pirttiin. :)

   Poista