Nykyään matka trenkituvalta talolle kestää pitkään. Totta ihmeessä pitää mennä kasvihuoneen kautta. Siellä on tarpeeksi lämminkin. Tähyilen kohti taivaita ja odottelen otollista aikaa. Aivan kohta ovat ensimmäiset rypäleet katonrajassa tarpeeksi kypsiä poimittavaksi. Ylimmät rypäleet ovat parhaimman näköisiä, isoja ja lihavia.
Alemmat ovat hieman pienempiä, mutta kyllä niistäkin syömistä riittää aivan tarpeeksi.
Kun rypäleistä ei vielä ole syötäväksi, pitää sitten poimia boyseneita. Ja ne alkavat olla jo kypsiä. Näiden poiminta-aika on pitkä, sillä kypsyminen tapahtuu vaiheittain, ensin kypsyvät kärjessä olevat marjat. Ne ovat myös suurimpia. Aivan kypsät marjat ovat hyviä ja makeita ja irtoavat pienestä kosketuksesta. Ei siis kannata yrittää ottaa vähääkään raakoja, sillä ne ovat todella happamia.
Kasvihuoneen toisessa päässä pitää etsiä vielä muutama vadelma suuhun. Tässä yhtenä päivänä löysin taas uuden karviaispensaan. Tämä on lähellä sitä vaahteraa, jonka yksi varsi oli kaatunut tien yli. Mustaherukoita en ole vieläkään löytänyt.
Pihan kasvihuoneessakin pitää käydä. Siellä ovat kypsyneet esimmäiset tomaatit.
Näitä kirsikkatomaatteja on kolmea eri lajia.
Aina pitääkin vertailla, mikä näistä olisi paras. Keskikokoiset punaiset ovat kyllä aina selvästi makeampia kuin muut.
Isommat lajit eivät ole vielä kypsyneet, mutta kohta on niidenkin aika. Pitää vaan korjata vähän muoveja, että lämpö riittää näiden kypsyttämiseen. Yöt ovat jo olleet melko kylmiä.
Yleensä tässä vaiheessa on jo niin kova pissahätä, että pitää kiirehtiä takaisin trenkituvalle, kun vessat ovat siellä. Mutta kyllä näillä eväillä sitten kiirehtii taas takaisinkin. Ja paluumatkalla pitää tehdä reitti toisin päin.
Keltaisia tomatteja on meilläkin...vasta kotona huomasin, että olin ostanut keltaisen taimen...mutta onpas olleet hyviä. Niistä puuttuu se joku kitkeryys mikä punaisessa tomatissa on.
VastaaPoistaKeltaiset tomatit ovat tosiaan hyviä ja makeita, mutta meillä ainakin nuo yhdet punaiset vievät niistäkin voiton. :)
PoistaVoi kun ihanasti sinulla tulee satoa! Meillä kun ei ole kasvhuonetta, niin hyvin vähäiseksi jäi sato tänä kesänä...
VastaaPoistaTuli vaan laitettua turhan myöhään taimet isoihin ruukkuihin. Kypsymisaika on vasta nyt, kun alkaa olla jo viileämpää.
PoistaUpeat rypäleet ja tomaatit, noista marjoista puhumattakaan, kelpaa noita herkkuja nauttia.
VastaaPoistaKyllä niitä tulee nautittuakin aina vatsansa pullolleen. :)
PoistaVoi mikä ihana maalaismiljöö teillä onkaan! Kun katselin kuvia rypäleistä
VastaaPoistaaloin pohtimaan ollaanko nyt jossain muualla kuin kotosuomessa. Kasvisi
näyttävät niin vehreiltä ja satoisilta, miten ihmeessä saat kaikki kasvamaan
noin hyvin?
Löysin tämän hurmaavan blogisi ihan äskettäin, ja kirjauduin samantien lukijaksi.
Täytyy illalla palata selailemaan vanhempia postauksiasi, täältähän löytyy vaikka
mitä mielenkiintoista lueskeltavaa.
Jos sua kiinnostaa mökkielämä ja veneily, niin tervetuloa vastavierailulle blogiini,
jossa seikkaillaan mm. mökkimaisemissa Turun saaristossa.
Leppeän lämpöistä loppuviikkoa <3
Kiitos vaan, Teija! Meillä nuo kasvit kasvavat biodynaamisen viljelyn avulla, eli saavat hyvän kasan vanhaa lantaa lannoitteeksi. Kasvihuoneessa on myös kastelujärjestelmä, jolla kastelemme. Tulin heti vastavierailulle ja lukijaksesi. :)
PoistaMahtavaa satoa pukkaa :) Onko hyviä vinkkejä, mitä teet noista rypäleistä tai miten säilöt? Mä saan tänä syksynä ison lastin niitä, enkä oo koskaan niistä mitään tehny, mutta kiinnostais oppia. Ihan kaikkee ei pysty syömään siltä istumaltakaan, sen verran rypäleitä on tulossa...
VastaaPoistaSatoa pukkaa juu. Siinäpä se on pulma meilläkin noiden viinirypäleiden kanssa. Viime vuonna pakastin niitä ja yritimme syödä muiden marjojen mukana rahkassa tai smoothieissa, mutta ei se kyllä mitään herkkua ollut. Mehua keittelin isosta osasta. Lahjoitin myös kaikille mahdollisille ämpärikaupalla.
Poista