Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Vanhoja käsitöitä

Silloin, kun pengoimme vinttiä viimeksi, löysimme kopallisen käsitöitä ja vanhoja vaatteita. Tässä on osa käsitöistä. Minun suosikkini on ehdottomasti tämä nenäliinakäärö, jossa on pitsireunat ja valkokirjontaa.


Kaikki pistot ovat niin pieniä ja sieviä. On mennyt aikaa tuohon näpertämiseen.


Sisällä oli iso pino nimikoituja nenäliinoja. Nämä tulevat käyttöön, sillä kankainen pehmeä nenäliina on ihan parasta, kun on kunnon nuha.


Kopassa oli myös musta kirjottu esiliina. 


Bolero oli kevyt ja kaunis.


Tämä näytti pipolta, mutta varmaan koon perusteella on pannumyssy.


Lapaset olivat oikein tukevat ja tiheästi kudotut. Nämäkin saattavat siirtyä käyttötavaraksi talven pakkasille.

15 kommenttia:

 1. Miten hienoja! Nenäliinapussi on tosiaan aivan ihastuttava.
  Tuo musta esiliina kiinnostaa, koska näin vastikään sellaisen Nurmeksen museossa ja mummini (karjalainen hänkin) on tehnyt myös tuollaisen, kaikissa on tosin erilaiset kirjailut, mutta malli suunnilleen sama ja näyttää olevan mustaa paksua satiinia tms. tuo kangas. Onkohan tuo ollut laajemminkin muotia joskus, vai paikallista jostain päin Suomea, olisi todella kiinnostava tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole tietoa, mistä tuo esiliina on peräisin. Itä-Suomeen sen jotenkin sijoittaisin, mutta voihan tuo olla ollut muotia muuallakin. Tosi kauniisti se on tehty.

   Poista
 2. Ihana nenäliinapussukka. Ja tuo bolero <3

  VastaaPoista
 3. Todella hienoja löytöjä. Minulla on samanlainen musta esiliina kans, äitini varastoista tullut. En muista oliko hänen vai mummuni tekemä. Minä olen kuhmosta ja Saila oli nähnyt nurmeksen museossa samanlaisen. Onkohan nämä esiliinat olleet juhlakäytössä ,ovat niin kauniisti kirjailtu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat varmaan olleet juhlakäytössä, kun ovat niin kauniita ja kiiltäviä. Olisiko edellisen omistajan isoisä, rovasti Matti Merivirta tuonut tämän tullessaan evakkoon Kesälahdelta? Siinä ainakin olisi yhteys itään.

   Poista
 4. Hei. minulla on myös musta esiliina, jossa on erilainen kuvio. Olen saanut sen ostamani marttapuvun mukana. Onkohan tuokin esiliina kuulunut marttapukuun ja kuviot ovat vihdelleet eri alueilla. Asiaan saisi varmaan tietoa Marttaliitosta, jos kiinnostaa. On kiva lukea kirjoituksiasi ja suuren työ olette tehneet ympäristön raivaamisessa. Terveisin lukijasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttojen esiliina on mustaraidallinen. Tämä on varmaan ihan vaan juhlaesiliina, aikansa trendiasuste. :)

   Poista
 5. Voi että, mitä kaikkea sieltä talosta vielä löytyykään! Tosi kaunistakin tavaraa. Edellinen isäntäväki eikä jälkipolvensa ole vienyt talosta yhtään mitään pois. Eipä taida olla ihan tavallista tai normaalia toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on vielä paljon pengottavaa ennen lopullista järjestelyä. Edellisen asukkaan äiti oli ollut varsinainen säilyttäjä, mutta tytär oli hyvin tullut äitiinsä. Eipä vaan jälkipolvia tullut, joille tavaraa olisi voinut jättää. Mutta meille tämä on ihan mielenkiintoista, vaikka aikaa voisi käyttääå paljon muuhunkin.

   Poista
 6. Hienoja käsitöitä on löytynyt.
  Anteeksi, että esitän tietoniekkaa, mutta äitini keräsi museolle tietoja ja opetti minulle käsitöistä paljon historiaa ja kävin vähän kouluakin :)
  Jokainen kuvatuista töistä on vienyt paljon aikaa tehtäessä. Osoittaa samalla nykyihmisen kärsimättömyyden, kiireen ja kateuden "vanhoihin hyviin aikoihin" vertailtaessa.
  Tuo kirjailu nenäliinapussukassa. Kuvasta en näe onko peräti verkkopitsiä, vai ainoastaan virkattu tuo keskuskuvio. Hienosti tehty kokonaisuus.
  Nuo mustat kirjaillut esiliinat olivat juhlaesiliinoja yleensä. Kangan oli kiiltävää satiinia tai muuta vastaavaa (rahasta oli kankaan arvo kiinni), joskus mukana oli huivi silkkiä tai satiinia ja samalla kuviolla tehtynä kaveriksi essulle.
  Sata vuotta sitten juhlapuvut olivat aika synkkiä nykypäivään verrattuna, sillä naisillakin päävärinä oli usein musta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun joku kertoo tietoa näistä! Ennen käytettiin kaikkeen paljon enemmän aikaa ja arvostuskin tekstiilejä kohtaan oli suurempi. Samaa arvostusta toivoisi olevan edelleen. :)

   Poista
  2. Arvostus on juuri oikea sana tähän asiaan.
   Kun ajattelenkin nykyistä kertakäyttökulttuuria, niin hirvittää.
   Itse olen jo monen vuoden ajan ostanut ainoastaan "työmiehille ja -naisille" tarkoitettuja vaatteita, koska niistä vielä tehdään kestäviä.
   Tämä nykyinen halvan vaatteen osto käytäntö, jota vaaditaan aiheuttaa sen, että kankaan laatu ja vaatteen ompeleet ovat laadultaan sellaisia, että puhun niistä määritteellä; kertakäyttötekstiilit. Kerran tai pestyt jo näyttävät räteiltä.
   No, onneksi osaan ommellakin :) niin voin joskus pukeutua nimimerkkini mukaankin :)

   Poista