Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 22. lokakuuta 2022

Säilykkeitä kalasta ja lihasta

Saimme "roskakalaa" eli särkiä. Nämähän eivät oikeasti ole mitään roskakalaa, vaan ihan syömäkelpoista ruokaa, terveellistäkin. Särjissä on ehkä turhan paljon ruotoja, mutta hyvällä kypsennyksellä ruodot pehmenevät. Tässä tapauksessa päätimme kypsentää särjet umpiointikattilassa säilykkeiksi erilaisissa maustesekoituksissa. Toki kalat pitää perata normaalisti, mutta loput ruodot saavat jäädä. Mausteita voi laittaa oman mieltymyksensä mukaan. Me käytimme tomaatteja, sipulia, yrttejä vaihdellen, jotta saimme vähän erilaisia purkillisia. 


Kun metsästyskausi alkoi, oli taas vuoro tehdä lihasta jotain. Mietimme, että olisi erittäin hyödyllistä tehdä niin valmiita ruokia, että voisi poimia purkin hyllyltä ja ottaa suoraan lautaselle ja lämmittää syötäväksi. Teimme erilaisia versioita kasvisten kera sellaisiksi pata-aterioiksi. Osa on niin lihaisaa, että kannattaa keittää perunat kaveriksi, mutta osa on aivan valmista evästä. Kokeilimme ensimmäisenä kaalipataa kasvisten kera. Täytyy sanoa, että oli todella maukasta. 


Säilykkeet eivät meillä jää vain "maailmanlopun varalle", vaan tulevat päivittäiseen käyttöön. Vaikka meillä on aika hyvä määrä kellarissa syötävää, sitä myös hupenee tasaista tahtia. Viime vuonna purkitetut lihat menivät vuodessa, samoin valmisruokapurkit. 

Umpioidut ruoat kestävät hyvin mahdolliset sähkökatkokset, eivätkä mene pilalle edes huoneenlämmössä säilytettäessä. Meillä ei mene kypsennykseenkään sähköä, sillä käytämme puuhellaa tai kaasuhellaa. Sähköhellaa meillä ei edes ole.

2 kommenttia:

  1. Onpa nerokas tapa tuo umpiointi. Olette kyllä erittäin käteviä ja aikaansaavia, itselläni jäisi tekemättä. Keittiöhommat eivät houkuta, vaikka palkintona olisi helpommat keittiöhommat jatkossa, outoa kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Umpiointi on aika hyvä keksintö. Meistä kumpikaan ei pidä ruoanlaitosta, joten etsimme aina jotain helpompia keinoja saada pöytään jotain syötävää. Tämä on nyt hyvä keino saada yhdellä kertaa monta erilaista ateriaa varastoon. 🙂

      Poista