Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Perunaa talveksi

Viikko sitten nostimme perunat maasta. Ensin piti kitkeä aika paljon, sillä en ole ehtinyt hoitamaan kasvimaata kunnolla. Perunat tietysti pysyvät maassa routaan asti hyvänä, mutta parempi ne on saada talteen talvea varten. Ihannetilanne on, jos maasta nousee edes saman verran perunaa kuin sinne on piilottanut. Meillä näytti sadosta tulevan varsin hyvä.


Keväällä istutimme timoa, siikliä ja annabellea. Jokainen laji teki kohtuullisen kokoisia perunoita. Mitään jättejä ei tullut, mikä on tietysti ihan hyvä, kun muuten peruna oli tasakokoista. 


Nostovaiheessa laitoimme perunat ilmaviin muovikoreihin ja veimme ne lajeittain pihatupaan kuivahtamaan. Loppuviikosta siirsimme perunat lajeittain peltiämpäreihin. Nämä eivät ehkä ole kaikkein ihanteellisimmat säilöntäastiat, mutta ainakaan rotat eivät pääse perunoihin käsiksi.


Jokaista lajiketta tuli myös siemenperunan verran. Otimme talteen suunnilleen saman verran kuin keväällä laitoimme maahan. Talven aikana sitten näkee, miten pitkälle tämä määrä riittää. Syömispuolessa joudumme vähän petraamaan, sillä olemme käyttäneet aika vähän perunaa, vaikka se on ravintoarvoiltaan hyvää ravintoa. 


Maakellari on tuuletettu ja siivottu. Siellä vaikutti olevan sopivan kuivaa ja viileää perunalle. Alkuun perunalla voi olla vähän lämpimämmät olosuhteet, kunhan lämpötila alkaa pudota neljän asteen paikkeille. Myös siemenperunat laitoimme paperisäkeissä yhteen astiaan. Pitää varmaan seurata, miten perunat viihtyvät peltisissä astioissaan, vai pitääkö tehdä jotain muutoksia.


Tämän vuoden hamppusato oli myös oikein hyvä, vaikka aluksi näytti, etteivät kaikki itäneet. Näistä kerään siemenet ja valmistan hefua. Varsista tulee hyvää kuitua, jota olen vasta säilönyt sellaisenaan. Jossain vaiheessa pitäisi ottaa kuidut työstettäviksi, jotta ne voi kehrätä langaksi. Varren sisällä oleva kova aines taas sopii hyvin kuivikkeeksi ja maanparannusaineeksi.

4 kommenttia:

 1. Loput perunat pitäisi täälläkin nostaa.
  Kiinnostavaa nähdä sitten aikanaan, mitä kaikkea saat hampusta aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostaa se minuakin. Ensin hyödynnän siemenet ja myöhemmin kuorin kuidut irti. Siitä eteenpäin onkin vielä mysteeri, mitä niistä tulee. 🤔

   Poista
 2. Peruna on hyvää ruokaa ja siitä voi tehdä monipuolisesti vaikka mitä. Kuituhampun kasvatus kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuituhamppu on hyvä rikkaruohojen poistaja. Sen lisäksi siitä saa paljon kuitua yhtä vartta kohden. 🌱

   Poista