Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Mustikkamaa

Tänään meille muodostui mustikkamaa talkoolaisten avustuksella. Ensimmäiseksi kuskasimme lammastarhasta lantaa kolmeen riviin viime vuonna laitettujen villojen päälle.


Lannan päälle kauhoimme kärrystä kutterinpurua, jonka Isäntä oli ystävällisesti käynyt aamulla lähisahalta lapioimassa.


Seuraavaksi lähdimme mustikkametsälle eli etsimään mustikkapensaita viimeisestä kasvihuoneen jäänteestä pellon laidasta.


Löysimme 18 hyvää yksilöä, jotka siirsimme hyvän multapaakun kera kolmeen riviin. Muutama pensas vielä jäikin odottamaan parempaa tulevaisuutta.


Kastelimme alueen kunnolla ja lapioimme vielä monta kottikärryllistä oksasilppua väleihin.


Ja niin meille syntyi hieno mustikkamaa vanhaan betonisokkelin muodostamaan pohjaan. Vielä tuo vähän huutaa jonkinlaista aitaa ympärilleen. Siihen voisi saada verkon suojaamaan mustikoita rastailta ja muilta marjavarkailta.


Villat laitoimme viime vuonna alueelle, koska niitä oli säkkikaupalla ja ne toimivat juurimattona sekä kosteuden tasaajina. Lanta tietysti parantaa kasvua, sillä maaperä näytti melko onnettomalta alueella. Puru taas toimii hyvänä maaperän hapattajana, jota mustikka kaipaa. 

Mustikoiden lajikkeista en osaa sanoa mitään, enkä myöskään sukupuolista. Joskus olemme nähneet näissä kypsymässä olevia marjoja, joten voimme ainakin toivoa, että jotkut näistä pensaista tuottavat mustikoita. Paikka ainakin on parempi kuin ennen paahteisella pellolla muovien keskellä.

4 kommenttia:

 1. Eiköhän mustikka anna hyvän sadon kun pääsivät parempaan paikkaan kasvamaan. Täällä ovat verkoissa lähes koko vuoden, talvella muuten jänikset syövät taimet ja linnut popsivat sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän turhan myöhään meni siirto, mutta uskon, että runsaan juuripaakun ansiosta nämä lähtevät hyvin kasvamaan. Joissain pensaissa oli jo kukatkin, joten marjatoiveita on. Jonkinlaista verkkokehikkoa jo ehdimme tuohon suunnitella. :)

   Poista
 2. Hei, mustikan viljelijänä sanoisin että sen verran korkea verkkoaita niin päälle saa viritettyä lintu verkon. Ei ole mikään kaunistus js kalliskin on mutta mustikoista pitävät kaikki.Pintajuurisena kaipaa kuivina aikoina usein kastelua.Toivottavasti lähtevät hyvin kasvamaan. Hapanta turvetta ehkä voi kaivata jossain kohtaa juurille purun lisäksi. Onnea mustikan kasvatukseen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeaa aitaa ajattelimmekin, että verkon saa viritettyä sen päälle. Ainakin nyt näkyy jo uutta kasvustoa pensaissa, joten ihan hyvältä vaikuttaa. Tuossa on kastelu helpompaa, kun letkun saa vedettyä suoraan tien yli pensaille. Jospa nyt vihdoin näistä alkaisimme saada mustikoita omaankin suuhun! :)

   Poista