Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Vielä historiaa

Kivimäessä on yksi valtavan hieno asia. Ja se asia on hyvät naapurit. Olen ollut niin onnellinen siitä, että kaikki ovat kannustaneet ja rohkaisseet projektissamme. Tällä kertaa yksi naapureista toi sahurin yhteystiedot sekä kopiot vanhasta tilakirjasta ja paikkakuntakirjasta. Taas saimme lisää tietoa tilan historiasta.

                           

Aitta on 1700-luvun vanha terva-aitta, joka on toiminut museona, kunnes museo on alkanut muistuttaa nykyistä varastotilaa. Asia tullaan korjaamaan.


Tila on ollut kohtuullisen kokoinen aikoinaan peltoineen ja metsineen. Ihmettelin kovasti tuota päärakennuksen 7 huonetta, kun millään laskukaavalla en ole itse päässyt siihen. Ylhäällä on kaksi kamaria ja aula, alhaalla makuukamari, kirjasto, sali ja keittiö.


Trenkitupa on vasta 1932 vuodelta, vaikka vaikuttaa 10 - 20 vuotta vanhemmalta. Eikä se olekaan trenkitupa vaan syytinkitupa. Mutta menköön nyt trenkitupana, kun on sitä sillä nimellä jo kutsuttu.


Kivimäessä on ollut torppa jo 1700-luvulla. Siltä ajalta kai aittakin on vielä muistona. Ilmeisesti jonkin torpan hirret on käytetty nykyiseen päärakennukseen joko siirrettynä tai laajennettuna. Näyttää niin eriparisilta sisältä nuo päädyt. Keittiö ja sali ovat luultavimmin vanhaa osaa ja kirjasto ja makuukamari uutta 20-lukua. Ainakin lattialankut ovat uudella puolella vain 20 cm, kun salissa on yli 30 cm lankkuja. Myös hirsissä kiinni olleet sanomalehden palaset ovat vanhempaa kuin 20-luku.


4 kommenttia:

 1. Jukrat miten kiehtova projekti teillä on käynnissä =) Komealta rakennukset ja tiluset näyttää. Voin vain kuvitella kuinka upeaa kaikki on kun saatte projektia eteenpäin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä on projektia kerrakseen! Riittää ihan useammalle vuodelle. Parasta tietysti on, kun näkee heti, mitä saa aikaiseksi.

   Poista
 2. Varsin mielenkiintoista, voimia tähänkin projektiin

  VastaaPoista