Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 11. kesäkuuta 2021

Ihania raparperiherkkuja

Raparperiaika on parhaimmillaan, joten niitä on käytettävä paljon. Ainakin siis täällä Kivimäessä raparperia on niin paljon, ettei sitä ihan syömällä saa kulutettua. Mutta teemme siinäkin suhteessa parhaamme.

Tietysti on tehtävä mehua. Pidän eniten sitruunahapolla tehdystä mehusta, joka valmistuu lähes itsestään. Tosin seitsemän kilon pilkkomiseen meni reilusti aikaa, mutta sen jälkeen loppu olikin jo helppoa. Kiehuvaa vettä päälle viisitoista litraa ja yhtä monta ruokalusikallista sitruunahappoa. Vuorokauden päästä oli vuorossa mehun siivilöiminen, sokeroiminen ja pullotus. Ja pakastimeen kuljetin säilytykseen.

Lantalomalle tulleiden tyttöjen kanssa saimme monta muutakin reseptiä kokeiltua. Ehdottomaksi suosikiksi muodostui Raparpericurd, jonka ohjeen kerroimme viidellä. Voi, miten hyvää tuosta tulikaan! Ehdimme kokeilla sitä jo vaniljajäätelön sekä maustamattoman jogurtin kanssa.


Myös raparperikaurapaistos on sellainen herkku, jota kannattaa tehdä reilusti. Se valmistetaan hyvin pitkälti samalla tavalla kuin omenakaurapaistos. Teimme kolminkertaisen annoksen, jonka sai hyvin mahtumaan vähän isompaan uunivuokaan.

Herkkuosastoon mahtuu myös makeisenkorvikkeeksi sopiva raparperiremmi. Laitoimme sokeria vähemmän ja korvasimme sen taateleilla, joka sopii erinomaisesti raparperin kera. Kaikki ainekset laitetaan kattilaan (maun mukaan), keitetään pehmeiksi, soseutetaan ja levitellään kestoleivinpapereille. Kuivurissa valitaan n. 50 astetta ja seitsemän tunnin päästä levyt leikataan (tai revitään) suikaleiksi ja kääritään rullalle.


Vielä pitäisi tehdä raparperikiisseliä, raparperibritakakkua, raparperijäätelöä, raparperihilloa ja paljon muuta. Tai ehkä laitan osan raparpereista pakastimeen ja valmistan siitä myöhemminkin jotain.

Mikä on sinun ihanin raparperiherkkusi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti